Gnocchi sa od svojich ostatných “haluškových” príbuzných odlišujú svojim tvarom a veľkosťou, no a talianskym pôvodom.
Čo potrebujete: 1 kg zemiakov, 250 g múky, 1 vajíčko, soľ, korenie, 80 g masla, šalvia, parmezán.
Zemiaky v šupke dôkladne poumývajte a uvarte vo vode, asi 30 minút. Ešte horúce ich ošúpte a prepasírujte. Nechajte ich trochu vychladnúť, potom pridajte múku, vajíčko a vypracujte cesto. | |
Z neho vyformujte rolky približne hrúbky prsta a odkrajujte kúsky o veľkosti lieskovca. | |
Tieto roztlačte zľahka vidličkou z oboch strán a nechajte 15 minút odstáť. A práve tento (nezatajujem, že časovo náročný) krok rolkovania, krájania a vtláčania vzoru vidličky je typickou prípravou gnocchov. | |
Gnocchi vhoďte do vriacej osolenej vody a pri zníženej teplote nechajte 5 minút variť. Uvarené ich z vody povyberajte naberačkou a nechajte následne dobre odkvapkať. | |
Jeden z ďalších možných postupov: Zatiaľ na panvici rozpustite maslo, do neho vsypte strúhanku-vďaka nej nie sú potom gnocchi mazľavé (takto to robil kuchár v jedálni našej firmy a všetkým nám to veľmi chutilo- ja jej dávam od oka, ale dosť) a zľahka ju opečte. Ďalej pridajte do panvice šalviu, ja som dala i bazalku, gnocchi a soľ. Gnocchi podávajte najlepšie s parmezánom, ale môžete použiť i iný syr. |