a13Gnocchi sa od svojich ostatných “haluškových” príbuzných odlišujú svojim tvarom a veľkosťou, no a talianskym pôvodom.

Čo potrebujete: 1 kg zemiakov, 250 g múky, 1 vajíčko, soľ, korenie, 80 g masla, šalvia, parmezán.

a21

Zemiaky v šupke dôkladne poumývajte a uvarte vo vode, asi 30 minút. Ešte horúce ich ošúpte a prepasírujte. Nechajte ich trochu vychladnúť, potom pridajte múku, vajíčko a vypracujte cesto.
a41

Z neho vyformujte rolky približne hrúbky prsta a odkrajujte kúsky o veľkosti lieskovca.
a51

Tieto roztlačte zľahka vidličkou z oboch strán a nechajte 15 minút odstáť. A práve tento (nezatajujem, že časovo náročný) krok rolkovania, krájania a vtláčania vzoru vidličky je typickou prípravou gnocchov.
a71

Gnocchi vhoďte do vriacej osolenej vody a pri zníženej teplote nechajte 5 minút variť. Uvarené ich z vody povyberajte naberačkou a nechajte následne dobre odkvapkať.
a91

Jeden z ďalších možných postupov:
Zatiaľ na panvici rozpustite maslo, do neho vsypte strúhanku-vďaka nej nie sú potom gnocchi mazľavé (takto to robil kuchár v jedálni našej firmy a všetkým nám to veľmi chutilo- ja jej dávam od oka, ale dosť) a zľahka ju opečte. Ďalej pridajte do panvice šalviu, ja som dala i bazalku, gnocchi a soľ.
Gnocchi podávajte najlepšie s parmezánom, ale môžete použiť i  iný syr.