Tento typický americký koláč vôbec nie je náročný na prípravu, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať a jeho plná, šťavnatá chuť jabĺk za tú chvíľku v kuchyni rozhodne stojí. Upečte si ho spolu s nami a vaši stravníci sa vám určite poďakujú.
Čo budete potrebovať:
Na cesto:
- 2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 čl soli
- 1 veľké maslo, studené, nakrájané na kocky
- 8 PL studenej vody
Na plnku:
- 1 kg jabĺk
- 3/4 hrnčeka krupicového cukru
- 2 PL hladkej múky
- 1/2 čl soli
- 1 čl mletej škorice
- 1/4 čl mletého muškátového orieška
- 1/2 šťavy z citróna
Ako treba postupovať:
- Zmiešajte múku so soľou.
- Pridajte maslo, studenú vodu a poriadne premiešajte rukami.
- Zabalte do potravinovej fólie a nechajte 1 hodinu odpočívať v chladničke.
- Jablká ošúpte, vykrojte jadrovníky a nakrájajte na tenké mesiačiky.
- Po hodine vytiahnite z chladničky cesto a rozdeľte ho na dve polovice. Obidve ešte raz poriadne prehneťte rukou.
- Jednu polovicu cesta vyvaľkajte na hrúbku približne 1/2 cm. Pomocou valčeka cesto preneste do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej koláčovej formy.
- Na cesto vysypte jablká. Prikryte druhou polovicou vyvaľkaného cesta. Cesto na okrajoch zahnite, aby šťava nevytekala von.
- Koláč potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte 1 PL lyžicou kr. cukru a uprostred narežte nožom, aby mohla z koláča unikať para.
- Pečte 50-60 minút na 200C.
- Servírujte ešte teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Obrázky zdroj: pixabay.com; pexels.com