Tento typický americký koláč vôbec nie je náročný na prípravu, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať a jeho plná, šťavnatá chuť jabĺk za tú chvíľku v kuchyni rozhodne stojí. Upečte si ho spolu s nami a vaši stravníci sa vám určite poďakujú.

Čo budete potrebovať:

Na cesto:

  • 2 1/2 hrnčeka polohrubej  múky
  • 1 čl soli
  • 1 veľké maslo, studené, nakrájané na kocky
  • 8 PL studenej vody

Na plnku:

  • 1 kg jabĺk
  • 3/4 hrnčeka krupicového cukru
  • 2 PL hladkej múky
  • 1/2 čl soli
  • 1 čl mletej škorice
  • 1/4 čl mletého muškátového orieška
  • 1/2 šťavy z citróna

 

Ako treba postupovať:

  1. Zmiešajte múku so soľou.
  2. Pridajte maslo, studenú vodu a poriadne premiešajte rukami.
  3. Zabalte do potravinovej fólie a nechajte 1 hodinu odpočívať v chladničke.
  4. Jablká ošúpte, vykrojte jadrovníky a nakrájajte na tenké mesiačiky.
  5. Po hodine vytiahnite z chladničky cesto a rozdeľte ho na dve polovice. Obidve ešte raz poriadne prehneťte rukou.
  6. Jednu polovicu cesta vyvaľkajte na hrúbku približne 1/2 cm. Pomocou valčeka cesto preneste do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej koláčovej formy.
  7. Na cesto vysypte jablká. Prikryte druhou polovicou vyvaľkaného cesta. Cesto na okrajoch zahnite, aby šťava nevytekala von.
  8. Koláč potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte 1 PL lyžicou kr. cukru a uprostred narežte nožom, aby mohla z koláča unikať para.
  9. Pečte 50-60 minút na 200C.
  10. Servírujte ešte teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Obrázky zdroj: pixabay.com; pexels.com