Prvou a základnou radou je to, že by ste mali s nožom zaobchádzať opatrne. Myslite na to, že ostrú čepeľ potrebujete čo najdlhšie, preto sa vyvarujte týmto piatim činnostiam.
Otváranie škatúľ
Neodporúčame vám otvárať krabice pomocou noža. Prečo? Poškodíte tým jeho ostrú hranu a zároveň to nie je ani veľmi hygienické.
Uloženie v zásuvke
Kuchynské zásuvky sú miestom, kde sa nože často otupujú. Sú uložené medzi inými kuchynskými pomôckami a mnohokrát sa medzi nimi prehrabujeme, čím škodíme ostrej čepeli. Namiesto zásuvky využite radšej magnetickú pásku na nože alebo ich vložte do dreveného bloku na nože.
Použitie nesprávnej dosky
Ďalšou súčasťou starostlivosti o nože je uistenie sa, že ich používate na správnom type dosky na krájanie. Drevené a plastové dosky na krájanie sú dobrou voľbou, pretože minimalizujú potenciálne poškodenie. Ak chcete udržať svoj nôž v dobrom stave, vyhnite sa kamenným, skleneným a bambusovým doskám na krájanie. Tieto materiály sú dostatočne tvrdé na to, aby otupili vaše nože.
Naberanie ingrediencií ostrým okrajom
Naberanie ingrediencií ostrou hranou noža môže čepeľ rýchlo otupiť. Jednoduchou alternatívou je len otočiť nôž a naberať chrbtom noža namiesto ostrej hrany.
Krájanie tupým nožom
Použitie tupého noža je často nebezpečnejšie ako použitie ostrého. Dôvodom je to, že na tupý nôž musíte vyvinúť väčší tlak, aby ste s ním mohli krájať. Ak budete mať nože správne nabrúsené, budú bezpečnejšie a ľahšie sa budú používať.
Zdroj: 7 Things You Should Never Do With A Kitchen Knife (onegoodthingbyjillee.com), Foto: Pexels, Pixabay, Titulné foto: Pexels/Pixabay