Banánový sen
5 kúskov detských piškót (alebo maslové či Marína keksy…), 50 – 75 ml uvareného granulovaného detského čaju, 1/2 banána, 1 – 2 lyžičky bieleho jogurtu
Piškóty poukladáme do menšej misky a polievame ich s uvareným detským čajom dovtedy, pokiaľ nezmäknú. Na piškóty dáme rozmáganý banán a polejeme rovnomerne jogurtom.
Marhuľová pochúťka
1 stredne veľkú mrkvu, 1 marhuľu, 2 pol. lyžice bieleho jogurtu
Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle. Marhuľu očistíme od šupky a popučíme vidličkou. Všetko zmiešame s jogurtom. Marhuľu môžete vymeniť za broskyňu.
Mliečna pochúťka s ovocím
600 ml mlieka, 60 g ryže, hrozienka, 1 škoricová tyčinka, 2 zrelé broskyne, 125 ml jablkovej šťavy
Mlieko privedieme do varu, pridáme ryžu, škoricu a na miernom ohni varíme. Medzičasom ošúpeme broskyne, a roztlačíme. Hrozienka podusíme v jablkovej šťave. Keď je ryža dostatočne mäkká, pridáme broskyňové pyré, hrozienka a jablkovú šťavu.
Ovocný kompót
1 jablko, 1 hruška, 1 PL hrozienok, škorica, 2 klinčeky
Ovocie umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadier. Nakrájame na malé kúsky, dáme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby bolo ovocie zakryté, pridáme hrozienka, klinčeky a necháme zovrieť. Odstavíme a necháme na horúcej platničke dovariť. Dochutíme škoricou.
Jablkové prekvapenie
2 jablká, 125 ml jablkovej šťavy, alebo vody, 2 PL hrozienok, trochu škorice, trochu masla
Z jabĺk odstránime jadrovníky, šupku popicháme vidličkou a položíme do ohňovzdornej nádoby. Na dno nalejeme jablkovú šťavu alebo vodu. Do každého jablka dáme 1 PL hrozienok, posypeme škoricou. Na každé jablko dáme trochu maslových plátkov. V predhriatej rúre pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Podľa potreby vydlabeme jablko zo šupky a roztlačíme s hrozienkami a trochou jablkovej šťavy.
Jogurt s mrkvičkou
1 mrkva, pol bieleho jogurtu, 1 kvapka olivového oleja
Mrkvu uvaríme , rozmixujeme ju s jogurtom, pridáme kvapku olivového oleja.
Ovocno-mliečna pochúťka
Nastrúhame 1/2 olúpaného stredne veľkého jablka. Vidličkou roztlačíme 1/2 banánu a všetko zmiešame s 2 lyžicami bieleho jogurtu.
Ukryté vločky
2 PL Cornflakes (kukuričné vločky), 2 PL jablkovej kaše, 2 PL bieleho jogurtu
Jablkovú kašu pripravíme z 1 ošúpaného jablka. Rozpolené varíme v troške vody alebo pripravíme na pare. Hotové roztlačíme vidličkou. Pridáme ostatné suroviny a všetko spolu zmiešame. Podľa potreby rozmixujeme.
Čerešňová pena
10 vykôstkovaných čerešní, pol kelímku bieleho jogurtu, pol lyžičky cukru (max.1 lyžička)
Čerešne s jogurtom zmixujeme a pridáme cukor. Pred podávaním necháme vychladnúť v chladničke.
Mrkvovo-marhuľový krém
Stredne veľkú mrkvu dobre očistíme a najemno nastrúhame. Pridáme na malé kúsky nakrájanú broskyňu a všetko lyžičkou dobre rozotrieme. Pridáme biely jogurt, podľa potreby mlieko a všetko zamiešame tak, aby vznikol jemný krém.
Mliečny banán
Olúpaný a pokrájaný banán rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou s 1-2 lyžicami bieleho jogurtu.
Banánový koktejl
1 pohár mlieka, 2 lyžice bieleho jogurtu, 1 malý zrelý banán
Všetky prísady starostlivo rozmixujeme a podávame, najlepšie so slamkou.
Jablková žemľovka
1 grahamový rožok, 1 jablko, štipka škorice, 150ml dojčenského mlieka, 2 lyžičky oleja, 1 žĺtok
Grahamový rožok nakrájame na malé kocky a zalejeme vlažným dojčenským mliekom. Z namočeného pečiva vytlačíme prebytočné mlieko, rovnomerne primiešame vaječný žĺtok. Jablko postrúhame a premiešame ho so zmäknutou hmotou, pridáme štipku škorice. Zapekaciu misku potrieme olejom. Vložíme do nej pripravenú zmes a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 30 minút.
Rožková kaša
1 rožok, 1 dl mlieka, 1 lyžička kryštálového cukru
Rožok nakrájame na kolieska a zalejeme horúcim mliekom, v ktorom sme rozpustili cukor. Chvíľu necháme postáť, aby rožky vpili mlieko. Môžeme dochutiť ovocím a starším deťom aj hrozienkami alebo mletými orechmi.
Vanilkový krém s piškótami a ovocím
5dl mlieka, 1 žĺtok, 1 zlatý klas, 1 vanilkový cukor, 85g práškového cukru, 100g masla, piškóty, ovocie
V mlieku rozšľaháme žĺtok, zlatý klas a za stáleho miešania privedieme do varu. Potom krém zo sporáka odstavíme, primiešame vanilkový cukor a vychladíme. Ešte do vlažného vmiešame cukor a maslo. Do misky dáme piškóty namočené v šťave z ovocia, na to uložíme ovocie, zalejeme vanilkovou zmesou. Odložíme do chladničky, aby krém stuhol. Ľubovoľne ozdobíme.
Ryžová kaša s hrozienkami
60 g ryže, 320g hrozienok, 120g mlieka, ovocná šťava
Ryžu preberieme, umyjeme pod tečúcou vodou a pridáme mlieko s umytými hrozienkami. Všetko dobre premiešame a dáme do teplej rúry dusiť. Udusené vyberieme, pomiešame vidličkou a na tanieri polejeme odšťaveným ovocím.
Ryžovo-datľová kaša
200 g nelúpanej ryže, 300 ml mlieka, 12 odkôstkovaných sušených datlí
Ryžu umyjeme a v dvojnásobnom množstve vody uvaríme domäkka. Datle medzitým pokrájame na malé kúsky. Do hotovej ryže vlejeme najprv teplé mlieko, premiešame a nakoniec pridáme datle. Tie pokrm tak osladia, že zvyčajne vôbec netreba pridávať cukor alebo med. Najmenším jedákom môžeme datle rozmixovať s časťou ryže a mlieka.
Vločková kaša
Uvaríme vo vode kopcovitú lyžicu ovsených vločiek a necháme ich odkvapkať. Z mlieka a vločiek uvaríme kašu. Medzitým nastrúhame 1 väčšie jablko, v trochu vody ho podusíme, pridáme umyté hrozienka a škoricu .