Hustá polievka
1 šálka čerstvého zeleninového vývaru, 2 PL ryže, 1/2 zemiaka, 1 lyžička posekanej petržlenovej vňate, 1 lyžička rastlinného oleja
Nechajte zovrieť zeleninový vývar, pridajte zemiak pokrájaný na kocky a ryžu. Varte v prikrytom hrnci na miernom ohni 20 minút. Primiešajte posekanú petržlenovú vňať a rastlinný olej.
Zajačia polievka so zeleninou
1 stehno zo zajaca, 1 väčší zemiak, 1 väčšia mrkva, kúsok kalerábu, 1/2 lyžička mletej rasce, dojčenská voda
Zajaca uvaríme v dojčenskej vode spolu s troškou mletej rasce do polomäkka. Pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu a varíme všetko do mäkka. Vidličkou všetko popučíme alebo prepasírujeme cez sitko
Cukinová polievka
1 malá cukina, 1 zemiak, 150 ml zeleninového vývaru
Cukinu a zemiak olúpte, pokrájajte na menšie kúsky a uvarte v zeleninovom vývare. Všetko spolu rozmixujte na hladký krém.
Tekvicová polievka s kuracím mäsom
250g tekvice, 50g kuracieho mäsa, 2 zemiaky, čerstvý kôpor, 100ml dojčenského mlieka
Tekvicu olúpte, pokrájajte na malé kúsky a varte spolu so zemiakmi domäkka. Kuracie mäso uvarte. Všetko spolu rozmixujte, pridajte uvarené dojčenské mlieko a posekanú kôprovú vňať.
Zeleninová polievka s jablkom
1 pór, 1 mrkva, 1 jablko, 1 zemiak, 1 PL ryžovej kaše, 1/2 l zeleninového vývaru, petržlenová vňať
Pór a mrkvu nakrájajte nadrobno. Spolu s dvoma lyžicami vody zeleninu poduste v prikrytom hrnci. Jablko a zemiak olúpte a nakrájajte na malé kocky a pridajte k ostatnej zelenine a varte domäkka. Uvarenú zeleninu poprášte lyžicou ryžovej kaše, premiešajte a zalejte teplým zeleninovým vývarom. Spolu varte ešte 15 minút. Hotovú polievku posypte petržlenovou vňaťou.
Jarná zeleninová polievka
1 mrkva, 1 zemiak, 1 kaleráb, 3 ružičky karfiolu, 2 PL lyžice uvarenej ryžovej kaše, petržlenová vňať, 1 lyžička rastlinného oleja.
Mrkvu, zemiak a kaleráb očistite, nakrájajte na malé kúsky a uvarte spolu s karfiolom vo vode. Uvarenú zeleninu v polievke roztlačte vidličkou. Polievku priveďte do varu a za stáleho miešania pridávajte ryžovú kašu. Do hotovej polievky pridajte rastlinný olej a posekanú vňať.
Špenátová polievka so zemiakmi
200g čerstvého alebo 80g mrazeného špenátu,60g zemiakov,10g rastlinného tuku,4dcl vody.
Lístky čerstvého špenátu očistíme, zbavíme tvrdých časti, umyjeme pod tečúcou vodou a dáme odkryté variť do studenej vody do polomäkka. Potom pridáme očistené, umyté zemiaky pokrájané na drobné kocky a varíme do mäkka. Nakoniec dochutíme tukom.
Mliečna karfiolová alebo brokolicová polievka
Kúsok karfiolu (brokolice) rozobraného na malé ružičky, varíme v malej troške vody. Pridáme kojenecké mlieko a 1/2 lyžičky olivového oleja, roztlačíme vidličkou, poprípade rozmixujeme. Pokiaľ má miminko radšej hustejšiu kašu, môžeme zahustiť nemliečnou ryžovou kašou.
Brokolicová polievka
100g brokolice uvaríme do mäkka. Kukuričnú múku uvaríme na riedkou kašu a za stáleho miešania prilievame do polievky a 5 min. povaríme. Necháme chvíľu vychladnúť a rozmixujeme spoločne s kúskom masla a kojeneckým mliekom.
Zemiaková polievka
1 zemiak, 1 mrkva, 1 koliesko petržlena, 200ml vody alebo vývaru, niekoľko kvapiek oleja, 1 žĺtok
Zeleninu a zemiak dobre očistíme, umyjeme a vložíme do mäsového vývaru alebo do vody a uvaríme domäkka. Do vriacej polievky vmiešame žĺtok, prevaríme a všetko prelisujeme alebo rozmixujeme. Pridáme kvapku oleja, premiešame a podávame.
Kuracia polievka
kúsok kurčaťa bez kože, 100g koreňovej zeleniny, 1 lyžička oleja
Očistené a dobre umyté kurča uvaríme zároveň so zeleninou v 200ml vody do zmäknutia. Vývar, časť zeleniny a časť mäsa rozmixujeme a pripravíme polievku. Pridáme do nej olej, prevaríme a podávame.
Jarná zeleninová polievka s hlávkovým šalátom
2dl vody, kúsok nového zemiaku, hlávkový šalát, jarná zelenina – mrkva, petržlen, kaleráb…, lyžička oleja
Zeleninu varíme cca 5-10 minút. Tesne pred odstavením pridáme nadrobno nakrájaný list šalátu. Ešte krátko povaríme, rozmixujeme, pridáme olej a podávame.
Karfiolová polievka s ryžou
40-50g karfiolu umyjeme, rozoberieme na ružičky a dáme aj s 15g ryže variť do horúcej vody. Keď sú karfiol aj ryža mäkké, pridáme maslo, posekanú petržlenovú vňať a odstavíme.
Morčacia polievka
Dáme variť 3-4 kúsky morčacieho mäsa a keď je mäso mäkké, vyberieme ho a do vývaru dáme zeleninu (mrkvu, petržlen, pór, kaleráb, zemiaky). Varíme do zmäknutia a potom pridáme opäť mäso.
Hydinová polievka
Nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen, brokolicu, karfiol a kúsok hydinového mäsa uvaríme domäkka. Všetko potom rozmixujeme, nesolíme. Pridáme šťavu z mrkvy a trochu vody. Miesto vody môžeme tiež použiť mlieko.
Brokolicovo-karfiolová polievka
1 karfiol, 400g zemiakov, 1 brokolica, 1 žĺtok
Do vody dáme variť na malé ružičky rozobraný karfiol. Osobitne si dáme variť zemiaky nakrájané na malé kocky. Ku karfiolu pridáme na ružičky rozobranú brokolicu. Varíme ešte asi 10-15 minút. Zmiešame s uvarenými zemiakmi. Nakoniec pridáme rozšľahaný žĺtok.
Mrkvová polievka s cukinou alebo s tekvicou
60g mrkvy, 40g cukiny alebo tekvice, 3 dl vody, 1dl mlieka, 20g rastlinného tuku, zelená vňať
Mrkvu očistíme, umyjem a spolu s očistenou cukinou alebo tekvicou pokrájame na drobné kúsky a dáme variť do mäkka.. Potom pridáme mlieko, povaríme a dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Zeleninová polievka
Nastrúhame mrkvu, petržlen a pridáme nadrobno nasekaný pórik alebo petržlen. Zalejeme teplou vodou, pridáme kvapku olivového oleja a uvaríme domäkka. Uvarenú polievku zahustíme dvoma lyžicami ryžovej kaše. Pred podávaním rozmixujeme.
Mrkvová polievka s ryžou
Mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kúsky. Varíme do polomäkka. Potom pridáme prebratú a umytú ryžu a dovaríme. Uvarenú polievku dochutíme olejom a umytou posekanou zelenou vňaťou. Pri podávaní roztlačíme vidličkou.
Špenátová polievka
2 PL špenátu, 30 ml mlieka, 2 odmerky ryžovej kaše
Špenát udusíme na troške vody, pridáme 30 ml mlieka a zahustíme ryžovou kašou.
špenátová polievka II.
Vo vode podusíme krátko špenát, pokvapkáme citrónom, pridáme nakrájanú zeleninu (mrkvu, zemiak, petržlen, karfiol) a krátko povaríme domäkka. Tiež môžeme pridať nadrobno nakrájané dusené kuracie mäso.
Rascová polievka so zemiakmi
Rascu nasucho opražíme, pridáme mrazený špenát a očistené umyté zemiaky, pokrájané na kocky. Všetko premiešame, zalejeme horúcou vodou a varíme do zmäknutia. Nakoniec dochutíme posekanou zelenou vňaťou.