Tak som znovu pripravila skvelú tortičku, tentoraz pre môjho manžela a inšpiráciou mi bol znovu tento blog.
Potrebujete:
1 a 1/2 balíka dlhých piškót, 100 g horkej čokolády, 1 KL oleja
2×250 g gaštanového pyré, 250 g mascarpone (ja som použila bánoveckú nátierku, mascarpone som vôbec nevedela v obchode nájsť), 1-2 PL prášk. cukru, trochu rumu alebo rumovej esencie, 4-6 PL marhuľového džemu ( podľa chuti), 300 ml šľahačkovej smotany
150 ml mlieka, 1 PL cukru, rum alebo rumová aróma
čoko hoblinky na ozdobu, forma na biskupský chlebík, alebo nejaká podobná nádoba
Postup:
Ako prve si nad parou za občasného premiešania roztopíme čokoládu s 1 KL oleja. Dlhé piškóty (cca 26 kusov) namáčame šikmo do čokolády a necháme na mriežke zatuhnúť čokoládu. Gaštanové pyré rozmiešame vidličkou a ochutíme rumom a práškovým cukrom podľa chuti. Pridáme mascarpone, zvyšok roztopenej čokolády a dobre premiešame. Formu vystelieme potravinárskou fóliou. Mlieko mierne zahrejeme, aby sa cukor rozpustil a ochutíme rumom, príp. rumovou esenciou. Piškóty namočíme do mlieka a vyložíme pozdĺžne dno formy. Na piškóty ( neočokoladovane) natrieme gaštanovo-čokoladovu plnku.Vnútornú stranu formy vyložíme očokoladovanymi piškótami . Gaštanovo-čokoladovu plnku prikryjeme druhou vrstvou neočokoladovanych, v mlieku namočených piškót. Namáčame krátko, iba jednu stranu , aby sa piskoty veľmi nerozmočili. Druhe gaštanové pyré rozmiesme s marhuľovým džemom. Ochutíme rumom alebo rumovou esenciou. Cukor už nie je potrebne pridávať, džem dostatočne osladí plnku. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Asi 3-4 PL odoberieme na ozdobenie vrchu a zbytok šľahačky opatrne vmiešame do gaštanovo-marhuľovej plnky. Gaštanovo-marhuľovú plnku navrstvime na piskoty. Prevísajúcou častou potravinárskej fólie dezert prikryjeme a odložíme do chladničky minimálne na 2-3 hodiny. Pred podávaním vyberieme pomocou fólie z formy, odstránime opatrne fóliu. Ozdobíme zbytkom šľahačky a posypeme čoko hoblinkami. Plnka pekne stuhne a dezert sa dobre kraja a ešte lepšie chutí.