Aj tí najmenší môžu cez sviatky maškrtiť. V múčnikoch pre deti nesmie chýbať ovocie, na dochutenie pomarančová či citrónová kôra, obmedzené množstvo orechov, mandlí … Múčniky z kysnutého cesta deťom do 2 rokov môžeme podávať len odstáte. Nedávame im múčniky s vysokým obsahom tuku, kakaa, čokolády, maku, šľahačky!

Maková torta

15 dg mletého maku zalejeme 1/4 litra horúceho sójového mlieka a necháme stáť 1 hodinu. 15 dg kryštálového cukru a 1 celé vajce dobre vymiešame a pridáme k maku, 15 dg polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva a 1/2 balíčka vanilkového cukru. Cesto upiecť v tortovej forme posypanej kryštálovým cukrom. Korpus prekrojiť, potrieť džemom, naplniť kompótovým ovocím a poliať jogurtom alebo rozpustenou čokoládou.

Nepečená jablková torta

1 kg jabĺk, citrónová šťava, cukor, škorica, 1 vanilkový puding, detské piškóty, 1 biely jogurt
Jablká olúpeme a nakrájame na kúsky a chvíľku podusíme s trochou cukru a vody. Podľa chuti pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a trochu škorice. V hrnčeku rozmiešame v malom množstve mlieka 1 vanilkový puding, vlejeme k jablkám a povaríme 10 minút. Dno tortovej formy vyložíme piškótami, na to vylejeme jablkovú hmotu a zopakujeme vrstvu piškót. Nechajte vychladnúť v chladničke. Navrch môžete dať jeden biely jogurt.

Ovocné osvieženie

Na cesto: 160g hl. múky, 100g masla alebo margarínu, 30g prášk. cukru, 1 vanilk. cukor, 1 vajce
Na náplň: 4 plátky želatíny, 250g nízkotučného tvarohu, 200g bieleho jogurtu, 120g prášk. cukru, šťava z jedného pomaranča, šťava z 1/2 citrónu
okrem toho: rôzne druhy drobného ovocia, 250ml šťavy z čiernych ríbezlí, 1 tortové želé číre
Všetky prísady dobre prepracujeme na hladké cesto a odložíme na 1/2 hodiny do chladu. Z dvoch tretín cesta vyvaľkáme plát, ktorý položíme na dno tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Zbytok cesta vytvarujeme pozdĺž okraja formy do výšky asi 3cm. Dno poprepichujeme niekoľkokrát vidličkou a dáme do predhriatej rúry piecť.
Najprv namočíme želatínu podľa návodu na obale. Potom vyšľaháme metličkou tvaroh, jogurt, prášk. cukor a pomarančovú šťavu. Želatínu vytlačíme, prilejeme citrónovú šťavu a na miernom ohni rozpustíme. Za stáleho šľahania prilievame želatínu k jogurtovej zmesi. Takto pripravenú náplň opatrne nalejeme na upečený korpus a dáme asi na 3 hodiny do chladničky stuhnúť. Potom poukladáme ovocie a podľa návodu pripravíme tortové želé so šťavou namiesto vody a pomaly nalejeme na ovocie. Necháme dobre vychladnúť. Pred servírovaním odoberieme okraj formy.

Červená čiapočka

torta.jpgNa cesto: 150g mäkkého masla, 150g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 3 vajcia, 180g hladkej múky, 2 lyžičky kypriaceho prášku, 3 PL nastrúhanej čokolády, 100ml mlieka
Na krém: 200ml smotany na šľahanie, 1PL nugátového krému, 1PL práškového cukru, 1 smeta-fix, 50g nasekaných opražených lieskových orieškov
Na ozdobu: 250ml smotany na šľahanie, 1PL práškového cukru, 1 smeta fix, 1 tmavá poleva v sáčku, niekoľko jahôd
Maslo s cukrom, vanilkový cukor a vajcami vyšľaháme do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a nastrúhanou čokoládou a všetko premiešame. Nakoniec pridáme mlieko a vyšľaháme do hladkého cesta. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, cesto vylejeme do formy a uhladíme. Dáme piecť do predhriatej rúry. Po upečení necháme korpus vychladnúť a 2x pozdĺž rozrežeme.
Príprava krému: Smotanu s nugátovým krémom a cukrom dobre zmiešame a vyšľaháme so smetafixom podľa návodu. Nakoniec opatrne primiešame oriešky a takto pripraveným krémom naplníme korpus.
Zdobenie: Smotanu, cukor a smetafix vyšľaháme do tuha. Krémom potrieme tortu po obvode a navrchu. Jednu polievkovú lyžicu krému dáme do mikroténového sáčku, odstrihneme väčší roh a vytvarujeme krémom nosík do tvaru guličky. Polevu roztopíme podľa návodu na obale, odstrihneme maličký rožtek a vytvoríme ofinu, vrkoče, ústa a oči. Pomocou špáradla urobíme pehy. Na záver nakrájame na plátky jahody a vytvoríme z nich červený čepček a mašličky. Tortu necháme 2 hodiny v chladničke stuhnúť.

Jednoduchá narodeninová torta

3 vajcia, 3 lyžice polohrubej múky, 3 lyžice kryštálového cukru, 1/2 prášku do pečiva
Bielka vyšľaháme s cukrom na sneh, potom pridáme žĺtka, múku s práškom do pečiva. Tortovú formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Cesto vylejeme do formy a upečieme. Potom ju prekrojíme a naplníme tým, čo oslávenec už jedáva – jogurt, smotanu zmiešanú s kakaom, detskú výživu, domáci ovocný džem, potlačené banány – alebo iné obľúbené ovocie a s čímkoľvek zo spomenutého môžete písať na vrch alebo celé obaliť a obložiť ovocím, fantázii sa medze nekladú.

Torta z korpusu

Jeden korpus, celé maslo, práškový cukor, puding (podľa chuti) podľa chuti ovocie i strúhané oriešky
Vymiešame maslo s cukrom, pridáme predtým urobený vlažný puding (ale nie celý podľa množstva, nesmie sa to roztekať), pridáme ovocie, alebo oriešky. Všetko premiešame a dáme na korpus, hneď vložíme do chladničky. Strany korpusu môžeme potrieť zvyšným pudingom, v chladničke stuhne.

Torta za studena

2 balíčky detských piškót, 4 kyslé smotany (hustá verzia), 1 konzerva jahôd, alebo marhúľ (alebo čerstvé), asi 4 banány (alebo iné ovocie podľa chuti), práškový cukor, puding
Do rozpínacej tortovej formy vložíme alobal či igelitovú fóliu. Pripravíme si do misky všetky smotany, ktoré pocukrujeme podľa chuti. Začneme klásť prvú vrstvu piškót po celej ploche formy. Ďalšia vrstva sa skladá z ovocia. Tieto vrstvy zalejeme sladkou smotanou. A znovu opakujeme postup – piškóty – ovocie – smotana. Poslednú vrstvu smotany zaťažíme piškótami a potom si pripravíme zo šťavy z ovocia a pudingu želatínu (šťavu premiešame s pudingom a varíme pokiaľ zmes nezhustne).Tortu zalejeme želatínou, dáme vychladnúť a potom ju dáme do chladničky minimálne na 1/2 dňa

Zakysanka

3-5 kyslých smotán (najlepšie hustých), 1-2 balíčky detských piškót, 3-5 vanilkových cukrov, ovocie podľa chuti – marhule, broskyne, jahody, čučoriedky, Granko, šľahačka na šľahanie, 2-3 lyžice práškového cukru
Väčšiu misku vyložíme fóliou a časť fólie necháme presahovať na konečné prekrytie celej torty. Všetky smotany (podľa množstva, ktoré potrebujeme) zmiešame s rovnakým množstvom vanilkových cukrov. Trošku potrieme touto zmesou fóliu a kladieme piškóty rovnou stranou hore, potom nalejeme časť zmesi, vložíme vrstvu na drobné kúsky pokrájaného ovocia. Postup opakujeme – piškóty, smotana, ovocie. Posledná vrstva sú piškóty. Potom prikryjeme fóliou a dáme na cez noc do chladu stuhnúť. Po stuhnutí si pripravíme podnos, opatrne odstránime vrchnú fóliu a vyklopíme tortu. Ušľaháme 1 šľahačku s 2-3 lyžicami cukru a potrieme vrchnú stranu torty. Na záver posypeme Grankom (možno nahradiť čímkoľvek – farebnou zdobiacou ryžou, lentilkami, ovocím a podobne.. Tip: Grankom môžeme posypať i jednotlivé vrstvy zakysanky.

Narodeninová torta

cesto: 8 vajec, 8 lyžíc prášk. cukru, 8 lyžíc polohrubej muky, 1 vanil. cukor, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny (event. prášok do pečiva).
Urobiť klasickú piškótu. Tortovú formu vymazať maslom , vysypať múkou a upiecť pri cca 180 °C.
Na krém: 2 plechovky broskýň, mlieko, polohrubá múka, 5 vajec, 1 veľké maslo a 1/2 Hera, 1 vanilkový cukor, práškový cukor podľa chuti
Broskyne nechať odkvapkať, šťavu doplniť do 1/2 l mliekom, polovicu + van. cukor dať variť do hrnca (najlepšie nad parou), do zvyšku tekutiny dobre rozšľahať celé vajcia a múku, keď vrie vliať rozšľahanú zmes a variť do zhustnutia. Puding nechať vychladnúť a potom ho pridať do masla vyšľahaného s Herou a prášk. cukrom. Korpusy rozrežeme a natrieme krémom, pokladieme broskyňami a zase krém a korpus. Posypeme ju napr. čokoládovými guličkami ž potom už len sviečku.