vajicka.jpgVeľkú noc spojenú s oblievačkou a šibačkou ja veľmi nemusím, ale keďže sa patrí mať pripravené pohostenie pre hostí, ak prídu, musím pripraviť sviatočné menu. Ponúkam vám pár typických veľkonočných jedál.

Šunkové jednohubky
Potrebujeme: 300g šunky, 300g tvrdého syra, 250g syru Lučina, 2 lyžice pochúťkovej smotany, 5g želatíny v prášku, soľ, mleté biele korenie
Postup: Krémový syr vymiešame s pochúťkovou smotanou, bielym mletým korením a so soľou. Pridáme želatínu pripravenú podľa návodu, dobre vymiešame. Na alobal rozložíme plátky šunky a potrieme ich pripravenou syrovou zmesou, ktorú prikryjeme plátkami syra a potrieme ho plnkou. Postup zopakujeme asi 5x a zakončíme plátkom šunky. Naplnené pláty necháme v chladničke stuhnúť 4 hodiny. Potom ich pokrájame na kocky, ktoré napichávame na špáratká a podávame ako jednohubky.

Šunková rolkarecept od Lucie G.
Potrebujeme: smotanu na šľahanie, pohár sterilizovaného chrenu, šunka
Postup: Vyšľaháme šľahačku, primiešame do nej chren a touto zmesou natierame kolieska šunky. Zrolujeme a podávame s údeným mäsom, varenými vajíčkami, zeleninou a pečivom.

Veľkonočná babarecept od Lucie G.
Potrebujeme: 10 rožkov, 300-400g údeného mäsa, 2 nôžky klobásky, 6 vajec, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, olej na vymastenie plechu
Postup: Rožky nakrájame na kolieska a tie ešte na štvrťky. Dáme do misy a polejeme vývarom z údeného mäsa a klobásky, aby zmäkli, nie však veľmi, aby sa z toho neurobila blatová kaša. Údené mäso aj klobásku nakrájame nadrobno a primiešame k rožkom. Môžeme pridať trochu soli, ale nemusíme, pretože údené mäso je slané. Vajcia vyšľaháme a pridáme k základnej zmesi. Prisypeme korenie a pridáme petržlenovú vňať. Veľký plech vymastíme olejom a “babu” dáme piecť na 200°C doružova.

Veľkonočná štrúdľarecept od Lucie G.
Potrebujeme: 1 lístkové cesto, 7 uvarených vajec, 250ml kyslej pochúťkovej smotany, 1 vajce, 1 ČL vegety, mleté čierne korenie, 350g mrazenej zeleninovej zmesi (hrášok, kukurica, mrkva), 100g šunky nakrájanej na rezance, na potretie 1 rozšľahané vajce
Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 50x40cm, potrieme ho smotanovou plnkou. Pozdĺž dlhšieho kraja naukladáme tesne vedľa seba po dĺžke natvrdo uvarené vajcia. Plát plnkou natretého cesta posypeme šunkovo-zeleninovou zmesou a opatrne stočíme. Prenesieme na vymastený plech a potrieme vajíčkom. Upečieme
smotanová plnka: pochúťkovú smotanu zmiešame s rozšľahaným vajcom, vegetou a štipkou čierneho korenia
šunkovo-zeleninová zmes: mrazenú zeleninu krátko povaríme v osolenej vode a dáme na sitko odkvapkať. Šunku nakrájame na rezance a zmiešame so zeleninou.

Kukuricovo-syrový šalátrecept od Ivy Š.
Potrebujeme: 1 konzerva kukurice, 1 majonéza, 200g syra, 1 menšia cibuľa, 1 lyžica tatarskej omáčky (nemusí byť), 2 strúčiky cesnaku
Postup: Syr nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak pretlačíme. Všetky prísady riadne zmiešame. Podávame ku mäsu ako prílohu.

Veľkonočná hrudkarecept od Mariky J.
Potrebujeme: 1l mlieka, 15 vajec, vegeta, soľ, mleté korenie, petržlenová vňať
Postup: Do vriaceho mlieka pridáme rozšľahané vajcia a všetky ostatné koreniny a miešame až do zrazenia. Potom precedíme cez gázu a necháme odkvapkať. Na východnom Slovensku je toto neodmysliteľná súčasť veľkonočnej misy – šunka, vajíčka, hrudka, klobáska …

Plnený sendvičrecept od Mariky
Potrebujeme: 1 sendvič, 125 g masla, 2-3 kocky taveného syra, kápia, 3-4 kyslé uhorky, 2 uvarené vajíčka, 20 dg diétnej salámy
Postup: Maslo vymiešame so syrom a pridáme nadrobno pokrájané uhorky, kápiu, vajíčka a salámu.
Všetko spolu zmiešame. Sendvič rozkrojíme a striedku vyberieme. Naplníme ho pripravenou plnkou. Odložíme na chladné miesto. Pred podávaním pokrájame na plátky.

Veľkonočná studená misarecept od Mariky
Potrebujeme: 4 varené vajíčka, 200 g tvrdého syra, 100 g masla, 125 g tvarohu, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, žltá a červená paprika, pažítka
Postup: Nastrúhame vajíčka, pridáme tvrdý syr, tvaroh, cesnak, maslo. Osolíme a okoreníme. Tvarujeme guličky a obaľujeme ich v nakrájanej žltej alebo červenej paprike alebo v nakrájanej pažítke. Na misu dáme hlávkový šalát, naň uložíme rozpolené vajcia uvarené na tvrdo a polejeme ich majonézou. K vajíčkam pridáme aj farebné guličky.

Plnené vajíčka s pažítkou
Potrebujeme: 6 vajíčok, 1 cibuľka, 1 PL oleja, 1 zväzok pažítky, 1dl šľahačkovej smotany, soľ, korenie, 1 kokteilová paradajka, 1 reďkovka
Postup: Odklepnite vrchné časti vajíčkových škrupiniek. Na oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľku, pridajte vajíčka, dve polievkové lyžice studenej vody a za stáleho miešania urobte praženicu. Dochuťte soľou a korením. Pridajte smotanu a posekanú pažítku. Nechajte vychladnúť. Škrupinky ponorte do vriacej vody a opatrne vyberte. Naplňte ich pripravenou praženicou. Kokteilovú paradajku nakrájajte na kolieska a reďkovku na mesiačiky. Vrch vajíčok s nimi ozdobte. Naplnené vajíčka nechajte odležať v chladničke 12 hodín.

Francúzsky zemiakový šalát
Potrebujeme: 2 viazaničky pažítky, 100g zemiakov, 100g mrkvy, 50g zeleru, 50g nakladaných uhoriek, 25g sterilizovaného hrášku, 150g kyslých jabĺk, šťava z 1 citróna, 1 ČL octu, 1 ČL plnotučnej horčice, štipka cukru, soľ, mleté čierne korenie, 100g majonézy
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke asi 15 minút. Potom ich schladíme pod studenou vodou a ošúpeme. Mrkvu a zeler uvaríme samostatne v osolenej vode. Zeleninu scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Ošúpané zemiaky, mrkvu, zeler, jablkí spolu s uhorkami pokrájame na kocky, pridáme odkvapkaný hrášok. V miske rozmiešame majonézu spolu s plnotučnou horčicou, octom, cukrom, korením a soľou. Necháme odležať. Pridáme zeleninu. Šalát podávame v mise, ktorej boky sme vyložili steblami pažítky.