Výrobníky ľadu sú nevyhnutné v prevádzkach, kde sa podávajú studené nápoje - v baroch, krčmách, kluboch, ale aj v niektorých reštauráciách a hoteloch. Na trhu je veľa modelov výrobníkov ľadu a vybrať ten správny pre váš podnik nie je jednoduchá úloha. Pozrime sa preto na kritériá, ktoré treba zvážiť pri tomto dôležitom rozhodnutí pre vašu prevádzku.

Výber výrobníka ľadu - kľúčový je dopyt

Prvým krokom, ktorý je potrebné urobiť pred kúpou výrobníka ľadu, je odhadnúť požiadavky vašej prevádzky na ľad. Koniec koncov, nie je dôvod kupovať výkonný stroj, ak jeho kapacita zostane nevyužitá. Na druhej strane, nedostatok ľadu v čase špičky môže výrazne spomaliť výdaj studených nápojov, najmä v letnej sezóne.

Znalosť denného dopytu vám umožní zvoliť kapacitu zásobníka na ľad a odhadom maximálneho dopytu (t.j. v čase špičky) určíte, aká kapacita stroja na ľad bude najlepšia. Treba mať na pamäti, že priemerný denný dopyt bude predstavovať približne ⅓ maximálneho dopytu. To znamená, že ak vaša prevádzka potrebuje napríklad maximálne 300 kociek ľadu za hodinu, môžete si pokojne vybrať stroj, ktorý vyrába 100 kociek za hodinu - to bude väčšinu času postačovať a v čase špičky budete môcť využiť zásoby nahromadené v zásobníku.

Typy výrobníkov ľadu

Množstvo vyrábaného ľadu ide ruka v ruke s veľkosťou zariadenia - musí byť primerané veľkosti podniku, aby výrobník ľadu nezaberal príliš veľa cenného priestoru. Na druhej strane, väčšia veľkosť znamená; väčšou kapacitou zásobnika. Preto sa oplatí zvážiť tri základné typy výrobníkov ľadových kociek:

Modulárne výrobníky ľadu - ide o zariadenia s najväčšou veľkosťou a sú určené pre prevádzky, ktoré majú veľkoobjemovú výrobu ľadu (https://gastromania.sk/vyrobniky-ladu-ladovace). Majú pevné pripojenie na prívod vody, ale je potrebné zakúpiť samostatné nádoby na uskladnenie ľadu alebo zásobníky.

Podstolové výrobníky ľadu - predstavujú kompromis medzi kompaktnou veľkosťou a dobrým výkonom. Podobne ako modulárne verzie majú pevné pripojenie na prívod vody a sú vybavené nádobami na uskladnenie ľadu. Ako naznačuje ich názov, môžu byť umiestnené pod barovou alebo kuchynskou doskou stola.

Kompaktné (poloprofesionálne) výrobníky ľadu, ľadovače - absenciu vodovodnej prípojky a nízky výkon týchto výrobníkov ľadu kompenzujú ich malé rozmery, ktoré môžu byť neoceniteľnou výhodou v najmenších gastronomických zariadeniach a tam, kde sú kocky ľadu potrebné len príležitostne. Sú samozrejme vybavené zásobníkom na ľad.

Výber spôsobu chladenia

Existujú dva základné spôsoby chladenia, ktoré používajú profesionálne výrobníky ľadu. Ich použitie závisí od tepelných podmienok prevádzky.

Vzduchové chladenie - pri tejto metóde sa používa ventilátor, ktorý potrebuje dobrú cirkuláciu vzduchu, čo znamená, že na efektívnu prácu tohto typu výrobníka sú potrebné konštantné tepelné podmienky, najlepšie blízke izbovej teplote. Takýto ľadovač potrebuje okolo seba určitý voľný priestor na cirkuláciu vzduchu a pravidelnú údržbu chladničky, aby bola bez prachu. Tieto nevýhody sú kompenzované nízkou spotrebou vody zariadenia, čo znamená značnú úsporu.

Chladenie vodou - na rozdiel od chladenia vzduchom si inštalácia takto chladeného výrobníka ľadu nevyžaduje stálu teplotu v miestnosti. Na druhej strane, vysoká účinnosť za všetkých podmienok je spojená s výrazne vyššou spotrebou vody.

Pri zvažovaní, kam umiestniť výrobník ľadu z hľadiska chladenia, treba zvážiť aj otázku odpadu. Ak je umiestnený v podlahe, postačí gravitačný odtok, v opačnom prípade budete potrebovať odpadové čerpadlo.

Kvalita a rozmanitosť vyrábaných kociek ľadu

Nápoje, perlivé nápoje, ľadová káva, dezerty - to sú veci, na ktoré potrebujete kocky ľadu najčastejšie, ale sú užitočné aj na chladenie a efektnú prezentáciu niektorých potravín, ako sú morské plody alebo ryby. Gastronomické výrobníky ľadu vytvárajú rôzne druhy kociek, ktoré sú vhodné na mnohé druhy nápojov a vyhovujú širokému okruhu zákazníkov. Kľúčovými aspektmi sú tvar a priehľadnosť kociek.
Existuje mnoho tvarov kociek ľadu a tu sú tie najobľúbenejšie:

úplné, štvorcové - najbežnejší a najuniverzálnejší typ, ktorý udrží nápoje dlhšie studené;

duté kužele - bežné v baroch rýchleho občerstvenia, kde je dôležité rýchle ochladenie nápoja;

gourmet - tvar považovaný za mimoriadne elegantný, vhodný na drahé liehoviny a exkluzívne nápoje.

Zariadenia na výrobu kociek ľadu pre gastronómiu môžu vyrábať aj kocky ľadu s rôznym stupňom priehľadnosti - čím je priehľadnosť vyššia, tým lepší dojem má zákazník z podávaného nápoja. Ak je pre vás tento aspekt dôležitý, odporúčame skontrolovať, či je výrobník kociek ľadu schopný pomaly zamraziť vodu, predfiltrovať ju a odstrániť vzduchové bubliny. Zohľadnenie všetkých uvedených aspektov by malo uľahčiť výber správneho výrobníka ľadu pre gastro prevádzky.

(A/PR)