Dochádzajú vám tipy, čo servírovať každý deň na raňajky? Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi, ktoré môžete každý týždeň obmieňať podľa vlastnej chuti a fantázie.

Pondelok – obilninová kaša

V mlieku (ideálne rastlinnom) uvaríme vybranú obilovinu (ovsené či iné vločky, pšeno, amarant, vločkový mix). Môžeme osladiť medom či javorovým sirupom. Pridáme ovocie, semienka, orechy, prípadne lyžičku orechového  masla a môžeme posypať nepraženým kakaom.

Utorok – hrianka s avokádom

V hriankovači opečte toastový chlieb. Avokádo rozmačkajte, posoľte a okoreňte. Na hrianku navrstvite avokádo, naň môžete položiť buď plátok paradajky, alebo vajce.

Streda – plnená omeleta

Z vajíčok pripravíme klasickú omeletu, ktorú môžeme naplniť duseným špenátom alebo inou zelenou zeleninou akou je napr. dusený kel či parená brokolica. Ozdobíme bazalkovými lístkami, píniovými a vlašskými orecham a podobne.

Štvrtok – musli

Verím, že musli máte doma po ruke vždy, či už vlastnoručne vyrobené, alebo kúpené. Dbajte na to, aby ste kupovali vždy musli bez pridaného cukru. Servírujte ho buď s bielym jogurtom, rastlinným jogurtom, alebo mliekom (ideálne rastlinným), ovocím a orechami.

Piatok – smoothie

Zmixujte 2 banány (v lete môžete mrazené), hrsť jahôd alebo bobuľového ovocia, 1 hrnček nesladeného rastlinného mlieka, za hrsť ovsených vločiek, 1 PL chia semienok a štipku škorice. Môžete pridať 1 PL zelených superfoods (zelený jačmeň, spirulína, chlorela…) alebo proteínového prášku.

Sobota – vajíčka

Volské oko na obloženom celozrnnom chlebíku, alebo len tak, bez chlebíka, so zeleninkou. Posypte čerstvou žeruchou, ktorú si môžete pestovať doma na parapetke.

Nedeľa – banánové lievance

  • 1,5 celozrnnej  múky
  • 2 PL kokosového cukru
  • 0,5 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 zrelý banán
  • 1 hr rastlinného mlieka
  • 2 vajcia
  • 0,5 ČL vanilkového extraktu
  • kokosový olej na vysmážanie

V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie, v druhej mokré. Mokrú zmes vylejte do suchej a zľahka premiešajte. Nechajte pol hodinu odstáť a potom vysmážajte lievance na panvici vymastenej kokosovým olejom. Servírujte preliate javorovým sirupom, ozdobte pekanovými orechami alebo mandľami.

Obrázky zdroj: Pixabay.com