V jednu sobotu som sa rozhodla spraviť na nedeľu nejaký dobrý zákusok. Vtedy mi pohľad padol na vitrínu, kde si Lenka odložila svojich Mikulášov. Akosi nemala na nich od Vianoc chuť a tak som s jej dovolením spravila z nich výbornú plnku do torty.
Na korpus budete potrebovať: 4 vajcia, 260g hl. múky, 8PL horúcej vody, 10PL oleja, prášok do pečiva, 4PL kakaa, pikantný džem
Na krém budete potrebovať: asi 300g čokolády, 2 šľahačkové smotany, 1 maslo
Postup:
Deň vopred si pripravte šľahačkový krém. Do nádoby vlejte šľahačkovú smotanu a rozdrvte mikulášov, resp. čokoládu. Na miernom ohni roztopte a dajte do chladu na 24 hodín.
Na druhý deň pokračujte nasledovne:
Žĺtka, cukor, vodu a olej vymiešajte do penista. Pridajte múku, prášok do pčiva, kakao a sneh z bielkov. Dno tortovej formy vysteľte mastným papierom, boky nechajte nevymastené a vylejte do formy cesto. Pečte pri teplote 180°C asi 45 minút.
Po upečení nechajte vychladnúť, prekrojte na polovicu. Spodný plát potrite džemom.
Do mixéra dajte zmäknuté maslo, trochu prešľahajte a postupne prilievajte šľahačkovú smotanu. Vyšľahá sa vám výborný krém.
Krémom naplňte prekrojenú tortu, položte druhý plát a celú tortu natrite zvyšným krémom. Vrch môžete ľubovoľne ozdobiť.
Krém sa dá robiť aj bez masla, stačí len šľahačku vymiešať mixerom do hladka. Získate parížsky krém.