Ovocné pokrmy
Domáci detský džús
1 jablko, 1 mrkva, 400ml dojčenskej vody
Mrkvu očistíme, jablko ošúpeme a zbavíme jadierok. Všetko nadrobno nakrájame. Zalejeme dojčenskou vodou a na miernom ohni uvaríme domäkka. Ak treba, dolejeme ešte vodu. Všetko dobre rozmixujeme.
Ryžová kaša s ovocím
1 dávka dojčenskej ryžovej kaše, voda, 6 vykôstkovaných čerešní, 1/2 jablka, škorica, 1 lyžička medu
Ryžovú kašu uvarte podľa návodu. Jablko olúpte a nakrájajte na malé kocky a spolu s vykôstkovanými čerešňami a malým množstvom vody povarte, až kým ovocie úplne nezmäkne. Uvarenú ovocnú kašu romixujte, dochuťte škoricou a medom a zmiešajte s ryžovou kašou.
Banánový puding
1 vaječný žĺtok, 1/2 banánu, 1/2 šálky mlieka, 2 okrúhle piškóty
Banán roztlačte, piškóty rozdrvte a spolu s mliekom priveďte do varu. Vaječný žĺtok rozmiešajte a pridajte k vriacemu mlieku. Nalejte do malej zapekacej misky na puding a vo vodnom kúpeli zapečte v rúre. Nechajte vychladnúť.
Polievky
Karfiolová s ovsenými vločkami
5 ružičiek karfiolu, 250ml vody, 1 ČL sušeného dojčenského mlieka, 1PL ovsených vločiek
Umyjeme karfiol a uvaríme vo vode. Do vriacej vody pridáme vločky a varíme 5 minút. Polievku odstavíme z ohňa a pridáme do nej lyžičku sušeného dojčenského mlieka, rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou.
Zeleninové jedlá
Zeleninový krém
1 karotka, 1 zemiak, kúsok cukiny, 1 lyžička rastlinného oleja, 2 lyžičky kukuričnej kaše.
Zeleninu pokrájajte nadrobno a uvarte vo vriacej vode cca 30 minút, sceďte a rozmixujte. V malom množstve vriacej vody uvarte kukuričnú kašu. Kašu a zeleninu zmiešajte, pridajte rastlinný olej.
Prvá ryža
200ml čerstvého zeleninového vývaru, 4 lyžičky ryžovej kaše, 1 lyžička rastlinného oleja, 1/2 uvarenej karotky
Zeleninový vývar priveďte do varu a za stáleho miešania pridávajte ryžovú kašu. Nechajte zhustnúť. Pridajte roztlačenú karotku a rastlinný olej.
Karfiolová kaša s vaječným žĺtkom
6 ružičiek karfiolu, 1 zemiak, 1 žĺtok, petržlenová vňať
Karfiol umyjeme, rozoberieme na ružičky a spolu s ošúpaným a na kocky nakrájaným zemiakom ho uvaríme vo vode. Roztlačíme vidličkou. Zmes dáme na panvicu a vmiešame do nej žĺtok a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým sa žĺtok nezrazí. Hotové jedlo posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Cestoviny s hráškom a karfiolom
2PL cestovín (rezance, písmenká), 1/2 šálky zeleninového vývaru, 2PL čerstvého alebo mrazeného hrášku, 2 ružičky karfiolu, 1 lyžička stúhaného tvrdého syra
Zeleninový vývar privedieme do varu, pridáme hrášok a karfiol a varíme, až kým zelenina nie je mäkká. Pridáme cestoviny a varíme ešte 3-4 minúty. Roztlačíme vidličkou a posypeme strúhaným syrom.
Hráškový prívarok
1 malý zemiak, 6-8 zelených hráškov, 1 vaječný žĺtok, dojčenská voda, lyžička rastlinného oleja, 1-2 lyžice ryžovej kaše
Zemiaky očistíme a nakrájame, dáme variť spolu s hráškom. Keď sú uvarené, pridáme vaječný žĺtok a ešte asi 3 minúty povaríme. Pridáme olej a všetko spolu rozmixujeme. Prívarok zahustíme ryžovou kašou.
Dusená cukina s ovsenými vločkami
1/3 cukiny, pár kvapiek olivového oleja, 2PL ovsených vločiek, 1 žĺtok, 1 zemiak
Cukinu ošúpeme a nastrúhame na hrubšie rezančeky. Do kastrólika dáme olej a cukinu a na miernom ohni mierne opražíme a zalejeme asi 2dl vody. Dusíme asi 20 minút, potom pridáme ovsené vločky a chvíľku spolu povaríme. Do kaše pridáme uvarený žĺtok a premiešame. Ako prílohu podávame zemiačik uvarený samostatne.
Mäsové jedlá
Kuracie mäso s ryžou
1 hrsť ryže, 1 karotka, 50g kuracieho mäsa, 1PL rastlinného oleja, lyžica petržlenovej vňate, 1dl zeleninového vývaru
Očistite mrkvu, nakrájajte ju na malé kúsky a uvarte spolu s ryžou. Kuracie mäso pomelte a varte 10 minút v zeleninovom vývare. Premiešajte s ryžou, petržlenovou vňaťou a rastlinným olejom.
Kuracie prsia s cestovinou
kúsok kuracích pŕs, hrsť bezvaječných cestovín (napr. písmenká), malá ružička brokolice, vývar z polievky, olivový olej
Kuracie prsia uvaríme v zeleninovej polievke, do ktorej sme neskôr dali variť aj brokolicu. Cestovinu zvlášť uvaríme. Uvarené prsia nadrobno pokrájame, pridáme cestoviny a roztlačenú brokolicu. Zalejeme asi 2 PL polievky, aby pokrm nebol príliš hustý, pokvapkáme olivovým olejom a dobre premiešame.
Králičie mäso na zelenine
králičie mäso, 1 ružička karfiolu, 1 menšia mrkva, 1 malý zemiak, dojčenská voda, rasca, 1 lyžička rastlinného oleja
Mäso nakrájame, mrkvu, karfiol a zemiak posekáme na malé kúsky, všetko spolu uvaríme vo vode s troškou rasce. Do uvarenej zmesi pridáme olej a všetko rozmixujeme.
Kurča so zeleninou
50g kuracieho mäsa, 1 lyžička pokrájanej cibule, 50g cukiny, 1 PL mrazeného hrášku, 1PL kukurice, 1PL zelenej fazuľky, 1 lyžička olivového oleja, petržlenová vňať
Umyté kuracie mäso uvarte vo vode alebo na pare. Na malom množstve rastlinného oleja poduste cibuľu, kukuricu, hrášok a zelenú fazuľku nakrájanú na malé kúsky. Pridajte 1/2 pohára vody, prikryte, a uvarte domäkka. Na záver primiešajte nasekanú petržlenovú vňať. Kurča nakrájajte na kocky a premiešajte so zeleninou.
Kurací krém
1/2 šálky pomletých kuracích pŕs, 1/2 zemiaku, 1/2 šálky kuracieho vývaru, 1 lyžička petržlenovej vňate, 1 lyžička rastlinného oleja
Pomleté kuracie mäso uvarte vo vývare. Uvarený zemiak roztlačte a premiešajte s mäsom, petržlenovou vňaťou a rastlinným olejom.
Sladké jedlá
Cestoviny s tvarohom
50g širokých rezancov, 2 PL tvarohu, 2PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, 1 PL prášk. cukru, 1 lyžica masla
Rezance uvarte vo vode, sceďte, pokvapkajte ich rozpusteným maslom. Tvaroh premiešajte so smotanou a cukrom a zmiešajte s cestovinami.