- Chilli zmes
1 šálka paradajkovej šťavy, 2 rozdrvené chilli papričky, 2 lyžice cukru, 2 lyžice oleja, 1 lyžička soli, 1 lyžička worcestrovej omáčky, 3 strúčky rozpučeného cesnaku
Pripravujeme za studena. - Kari (curry)
Kari korenie je zmes obsahujúca koriander, kardamón, zázvor, biele korenie, kurkumu, nové korenie a rascu. Čínske korenie kari obsahuje naviac cesnakový prášok a papriku, je tmavšej farby a ostrejšej, výraznejšej chuti. Používa sa na prípravu kurčiat, rýb, zeleniny, ryže, paradajkové alebo smotanové omáčky, klobás, pečených jaterníc, hodne sa využíva v čínskej kuchyni. - Provensálské korenie
Jedná sa o zmes Saturejky, bazalky, tymiánu a oregána sa používa v talianskej a francúzskej kuchyni. Ochucujú sa ním jedlá z cestovín, zeleninové a mäsové pokrmy. - Medová zmes
1 šálka jahodového džemu, 3 lyžice medu, 1 lyžica oleja, 1 lyžica vínneho octu, 1lyžička soli, pol lyžičky škorice.
Pripravujeme za studena. - Zázvorová zmes
4 lyžice prírodného cukru, 4 lyžice vínneho octu, 1 lyžička soli, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica oleja, 1 lyžička mletého zázvoru.
Pripravujeme za studena. - Sójová zmes
1/4 šálky nakrájanej cibuľovej vňate, 1/3 šálky sójovej omáčky, 2 lyžice bieleho vína, 2 lyžíce kečupu, 1 lyžica oleja, 1 lyžička worcestrovej omáčky.
Pripravujeme za studena. - Ostrá zmes
2 lyžice oleja, 1cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2/3 šálky kečupu, 2 lyžice vínneho octu, 2 lyžičky cukru, 1 lyžička chilli korenia, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky ostrej horčice.
Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak utrený so soľou.Pridáme ostatno prísady a všetko asi 5 minút dusíme za stáleho miešania na miernom ohni. Mäso potrieme teplou zmesou a po vychladnutí dáme uležať. - Pivná zmes
1 lyžička chilli korenia, 1/4 šálky svetlého piva, 1 lyžica sójovej omáčky, 1 lyžíca oleja, 1/2 lyžičky cukru, 1/2 lyžičky soli, 1 nadrobno nakrájaná cibuľa, 1 lyžička plnotučnej horčice, niekoľko kvapiek tabaska.
Pripravujeme za studena. - Havajská zmes
1/4 šálky citrónovej šťavy, 2 lyžice oleja, 1 lyžička kari korenia, 1 lyžička mletého zázvoru, 1 lyžička soli, 3/4 lyžičky cukru, 1 strúčik cesnaku.
Pripravujeme za studena. Strúčik cesnaku utrieme so soľou a zmiešame s ostatnými prísadami za studena. - Bazalková zmes
1 lyžička sušenej alebo čerstvej bazalky, 4 lyžice masla, 1 lyžica citrónovej šťavy, 3/4 lyžičky soli, 1/4 lyžičky mletého korenia.
Maslo rozohrejeme a pozvoľna do neho všetky prísady primiešame. - Mexická marináda
1/3 šálky oleja, najlepšie olivového, 2 strúčiky cesnaku, 1/3 šálky vínneho octu, 1/3 šálky jablčného džúsu, 1 lyžička chilli korenia, 1 lyžička cukru, 1 lyžička soli, 1/4 lyžičky mletého korenia.
Na rozohriatom oleji krátko osmažíme utrený cesnak, vmiešame ocot, džús, chilli korenie, cukor, soľ, korenie a prehrievame za stáleho miešania do zhnednutia. Táto marináda dodáva kuraciemu a rybaciemu mäsu zlatistú farbu.
Prvá časť článku: Grilovacie zmesi a korenie I.časť