K letu patrí grilovanie rýb, hydiny alebo rôzne druhy mäsa, ktoré pripravujeme ako špízy. Čo je ale dobré a predovšetkým chutné, je, že mäso pred samotným grilovaním naložíme najmenej na 12 hodín do grilovacích zmesí. Niektoré zmesi pripravujeme za studena, iné potrebujú tepelnú úpravu.

  1. Chilli zmes
    1 šálka paradajkovej šťavy, 2 rozdrvené chilli papričky, 2 lyžice cukru, 2 lyžice oleja, 1 lyžička soli, 1 lyžička worcestrovej omáčky, 3 strúčky rozpučeného cesnaku
    Pripravujeme za studena.
  2. Kari (curry)
    Kari korenie je zmes obsahujúca koriander, kardamón, zázvor, biele korenie, kurkumu, nové korenie a rascu. Čínske korenie kari obsahuje naviac cesnakový prášok a papriku, je tmavšej farby a ostrejšej, výraznejšej chuti. Používa sa na prípravu kurčiat, rýb, zeleniny, ryže, paradajkové alebo smotanové omáčky, klobás, pečených jaterníc, hodne sa využíva v čínskej kuchyni.
  3. Provensálské korenie
    Jedná sa o zmes Saturejky, bazalky, tymiánu a oregána sa používa v talianskej a francúzskej kuchyni. Ochucujú sa ním jedlá z cestovín, zeleninové a mäsové pokrmy.
  4. Medová zmes
    1 šálka jahodového džemu, 3 lyžice medu, 1 lyžica oleja, 1 lyžica vínneho octu, 1lyžička soli, pol lyžičky škorice.
    Pripravujeme za studena.
  5. Zázvorová zmes
    4 lyžice prírodného cukru, 4 lyžice vínneho octu, 1 lyžička soli, 3 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica oleja, 1 lyžička mletého zázvoru.
    Pripravujeme za studena.
  6. Sójová zmes
    1/4 šálky nakrájanej cibuľovej vňate, 1/3 šálky sójovej omáčky, 2 lyžice bieleho vína, 2 lyžíce kečupu, 1 lyžica oleja, 1 lyžička worcestrovej omáčky.
    Pripravujeme za studena.
  7. Ostrá zmes
    2 lyžice oleja, 1cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2/3 šálky kečupu, 2 lyžice vínneho octu, 2 lyžičky cukru, 1 lyžička chilli korenia, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky ostrej horčice.
    Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak utrený so soľou.Pridáme ostatno prísady a všetko asi 5 minút dusíme za stáleho miešania na miernom ohni. Mäso potrieme teplou zmesou a po vychladnutí dáme uležať.
  8. Pivná zmes
    1 lyžička chilli korenia, 1/4 šálky svetlého piva, 1 lyžica sójovej omáčky, 1 lyžíca oleja, 1/2 lyžičky cukru, 1/2 lyžičky soli, 1 nadrobno nakrájaná cibuľa, 1 lyžička plnotučnej horčice, niekoľko kvapiek tabaska.
    Pripravujeme za studena.
  9. Havajská zmes
    1/4 šálky citrónovej šťavy, 2 lyžice oleja, 1 lyžička kari korenia, 1 lyžička mletého zázvoru, 1 lyžička soli, 3/4 lyžičky cukru, 1 strúčik cesnaku.
    Pripravujeme za studena. Strúčik cesnaku utrieme so soľou a zmiešame s ostatnými prísadami za studena.
  10. Bazalková zmes
    1 lyžička sušenej alebo čerstvej bazalky, 4 lyžice masla, 1 lyžica citrónovej šťavy, 3/4 lyžičky soli, 1/4 lyžičky mletého korenia.
    Maslo rozohrejeme a pozvoľna do neho všetky prísady primiešame.
  11. Mexická marináda
    1/3 šálky oleja, najlepšie olivového, 2 strúčiky cesnaku, 1/3 šálky vínneho octu, 1/3 šálky jablčného džúsu, 1 lyžička chilli korenia, 1 lyžička cukru, 1 lyžička soli, 1/4 lyžičky mletého korenia.
    Na rozohriatom oleji krátko osmažíme utrený cesnak, vmiešame ocot, džús, chilli korenie, cukor, soľ, korenie a prehrievame za stáleho miešania do zhnednutia. Táto marináda dodáva kuraciemu a rybaciemu mäsu zlatistú farbu.

Prvá časť článku: Grilovacie zmesi a korenie I.časť