obr_trinast.JPGTento dezert je najlepšie podávať ešte teplý s kôpkou vanilkovej zmrzliny, alebo šľahačky. Kto nechce pribrať, stačí podávať tak ako je, prípadne s kávou, či teplým čajom. Je to dezert ktorým ohúrite každého, komu ho naservírujete. Za to vám ručím ;o)

Ingrediencie: 8-10 jabĺk, 1/2 až 3/4 hrnčeka hnedého cukru, 1/2 vanilkového cukru, 1ČL mletej škorice, trocha citrónovej šťavy, 6PL masla, 1 hrnček hnedého cukru, 1/2 hrnčeka ovsených vločiek, 2/3 šálky hladkej celozrnnej múky (špaldová), 1/4 ČL sódy bicarbóny.

Obrazový postup:

obr_jedna.JPG

obr. 1. Zaobstaráme si malú pomocníčku/pomocníka.
obr_dva.JPG

obr. 2. Očistíme a nahrubo postrúhame jablká. Kto má pripravené z jesene v pohároch, má o starosť menej. Kto nemá, vyžobre si 1-2 poháre od mamy, svokry (môj prípad), susedy, kamarátky…
obr_styri.JPG

obr. 3. Nastrúhané jablká zmiešame s cukrom (v tomto bode môžete hnedý cukor nahradiť aj bielym), vanilkovým cukrom a škoricou. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
obr_sest.JPG

obr. 4. Maslom si vymastíme zapekaciu nádobu. Do vymastenej nádoby premiestnime jablkovú zmes a dáme do rúry vyhriatej na 100C na 20 minút.
obr_osem.JPG

obr. 5. Zatiaľ si roztopíme maslo. Do roztopeného masla pridáme hnedý cukor, ovsené vločky a hladkú múku zmiešanú so sódou bikarbónou.
obr_devat.JPG

obr. 6. Pripravená posýpka vyzerá asi takto.
obr_desat.jpg

obr. 7. Po spomínaných 20-tich minútach vyberieme koláč z rúry a teplotu zvýšime na 200C. Posýpku navrstvíme na jablká.
obr_dvanast.JPG

obr. 8. Prikryjeme alobalom a dáme do horúcej rúry na 15 minút. Potom odokryjeme a ešte pečieme ďalších 15 minút.
obr_strnast.JPG

obr. 9. Hotovo.