Slepačie kombinácie:

Slepačie mäso môžeme kombinovať s (so):

  • uvarenými zemiakmi a brokolicou
  • uvareným špenátom
  • uvareným karfiolom a brokolicou
  • uvarenou mrkvou a hráškom
  • uvarenou cukinou
  • uvareným zelerom a mrkvou
  • varenou cestovinou a zeleninou
  • uvarenou celozrnnou ryžou a zeleninou

Cestoviny so šalátom a mäsom

20g cestovín (niťovky alebo rezance), 4 listy hlávkového šalátu, 1/2 zemiaku pokrájaného na kocky, 1 šálka kuracieho vývaru, 5dg kuracieho mäsa
V pare uvarte listy hlávkového šalátu a zemiak pokrájaný na malé kocky. Kuracie mäso uvarte vo vode. Uvarte cestoviny. Šalát, zemiak a mäso rozmixujte spolu s kuracím vývarom a primiešajte cestoviny.

Ovsené vločky s mäsom

1/2 l slepačieho vývaru, 1/2 čerstvého feniklu, 2 PL ovsených vločiek, lyžička olivového oleja, 5dg vareného kuracieho mäsa, 1 mrkva
Fenikel nakrájajte nadrobno a varte ho v slepačom vývare 15 minút. Ovsené vločky prepláchnite pod tečúcou vodou a pridajte ich do vývaru. Za stáleho miešania varte asi 15 minút. Pridajte nadrobno nakrájané ovarené kuracie mäso a premiešajte. Mrkvu uvarte vo vode, vidličkou roztlačte a primiešajte k hotovému jedlu.

Hovädzie so špenátom a zemiakmi

100g očistených zemiakov, 50g vareného hovädzieho (hydinového) mäsa, 2 kávové lyžičky olivového oleja, 50g špenátu
Uvaríme nakrájané zemiaky s kojeneckou vodou, pridáme ešte teplé hovädzie mäso a špenát, povaríme, potom všetko rozmixujeme, vmiešame olivový olej.

Morčacie mäso s krupicou

200ml čerstvého zeleninového vývaru, 50g chudého morčacieho mäsa, 20g detskej krupice, 1 lyžička olivového oleja, 1 karotka
Morčacie mäso dáme variť do vývaru spolu s mrkvou. Potom mäso vyberieme, mrkvu roztlačíme, mäso pokrájame na drobno, vývar zahustíme krupicou. Nakoniec pridáme lyžičku oleja.

Zajačie mäso so zeleninou

kocku zajačieho mäsa uvaríme s 1 mrkvou, 1 mladou cuketou, 1 malou cibuľkou (dáme ju len vyvariť), môžeme pridať na zahustenie aj uvarený zemiak alebo ovsené vločky a podávame.

Kuracie rezne s brokolicou

100g kuracích pŕs, 60g brokolice, 10g tuku, 3 PL vody, zelená vňať, 1 PL mlieka
Kuracie prsia umyjeme, naporciujeme na dva rezne, naklepeme ich, nasucho opečieme. Potom podlejeme trochou vody a dusíme do polomäkka. Brokolicu dobre umyjeme, rozoberieme na kúsky, pridáme k mäsu a dodusíme domäkka. Počas dusenia podlievame horúcou vodou a občas pomiešame. Udusené mäso vyberieme, brokolicu roztlačíme, pridáme mlieko, tuk, posekanú zelenú vňať a necháme prejsť varom. Rezne nadrobno nakrájame na tanieri, polejeme šťavou z výpeku.

Kurča so zeleninou

2 zemiaky, 1 mrkva, 50g karfiolu, 20g vareného kuracieho mäsa, 1 lyžička oleja, ryža alebo cestovina
Mäso so zeleninou uvaríme, zahustíme uvarenou ryžou alebo cestovinami a pridáme lyžičku oleja. Všetko rozmiešame a podávame.

Kurča so zeleninou II.

Uvaríme 2 zemiaky, 1 mrkvu, 1 ružičku karfiolu, 1 ružičku kelu a kúsok kuracieho mäska. Pridáme hrsť ryže, cestovín alebo vločiek a lyžičku rastlinného oleja. Všetko potom rozmixujeme.

Kurča na zelenine

80 g kurčaťa, 30 g mrkvy, 30 g mladého kalerábu, 10 g maizeny, rasca, zelená vňať, voda na podlievanie, 4 plátky jablka na ozdobu
Kuracie mäso umyjeme a pokrájame na jemné rezance. Zeleninu očistíme a najemno postrúhame. Všetko spolu opražíme na suchej panvici, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Počas dusenia miešame a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Pred dokončením pridáme zátrepku z vody a maizeny a prevaríme. Do hotového pridáme umytú posekanú zelenú vňať a môžeme ozdobiť plátkom jablka.

Maslové rezne

Mäso zomelieme, pridáme 1 žĺtok, asi 1 kávovú lyžičku namočenej strúhanky, premiešame, sformujeme rezeň, vložíme do kastrólika, podlejeme vodou, pridáme lyžičku masla a udusíme.