Ako sa dá vylepšiť zelenina:

Do pripraveného jedla môžeme vo veľmi malom množstve pridať:

  • štipku muškátového oriešku (veľmi dobré v dyňovom pyré)
  • najemno nasekané bylinky: petržlenová vňať, bazalka
  • niekoľko kvapiek olivového oleja
  • kúsok masla (veľkosť čerešňovej kôstky)
  • 1 polievkovú lyžicu krupice
  • 1 polievkovú lyžicu drobných cestovín
  • 1 polievkovú lyžicu ryže či varenej ryžovej krupice (výborné so zeleninou typu cuketa, dyňa (bez zemiakov)
  • od 12. mesiaca: niekoľko šupiniek strúhaného syra (max.1 kávová lyžička)

Špenátová  kaša s krupicou

10dg čerstvých špenátových listov, 20g detskej krupice, 150ml zeleninového vývaru, 1 uvarený vaječný žĺtok, 1 lyžička rastlinného oleja
Špenátové listy dôkladne umyte a varte cca 5 minút vo vriacej vode. Uvarený sceďte a rozmixujte. Zeleninový vývar priveďte do varu a za stáleho miešania pridávajte detskú krupicu. Do uvarenej kaše pridajte rozmixovaný špenát, rastlinný olej a roztlačený vaječný žĺtok.

Cestoviny s vaječným žĺtkom

25g cestovín (niťovky), 1 žĺtok, rastlinný olej, lyžička nasekanej petržlenovej vňate
Vo vriacej vode uvarte cestoviny. V teflónovej panvici zahrejte lyžičku rastlinného oleja. Pridajte cestoviny a vaječný žĺtok. Za stáleho miešania varte, až kým žĺtok nestuhne. Posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tekvicová kaša

tekvica, ovsené vločky, rasca, žĺtok alebo „kocka“ mäsa, petržlenová vňať
Približne polovicu malej očistenej tekvice bez dužiny nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme asi 2 polievkové lyžice ovsených vločiek a trochu mletej rasce, a spolu varíme, až sú vločky aj tekvica uvarené. Uvarené roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme. Odoberieme časť na zjedenie, zvyšok masy môžeme dať do mrazničky a použiť nabudúce. Do porcie pridáme polovicu vareného žĺtka alebo mäsovú kocku. Ochutíme trochou najemno posekanej petržlenovej vňate. Ak je kaša riedka, zahustíme pred podávaním nemliečnou ryžovou kašou.

Zemiakové pyré so zeleninou

100g zemiakov, 1/2 šálky hovädzieho vývaru, 1/4 šálky mlieka, 1 lyžica prelisovanej uvarenej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen a pod,)
Očistené nadrobno nakrájané zemiaky zalejeme hovädzím vývarom a uvaríme domäkka. Rozmixujeme, premiešame s prelisovanou alebo jemne roztlačenou zeleninou a vyšľaháme s mliekom.

Nové zemiaky s uhorkou

2 stredne veľké nové zemiaky, petržlenová vňať, 2 lyžičky rastlinného oleja, kúsok čerstvej uhorky
Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, roztlačíme vidličkou a zmiešame s rastlinným olejom a posekanou petržlenovou vňaťou. Uhorku olúpeme a nahrubo postrúhame. Zmiešame so zemiakmi.

Brokolicová omáčka

100g brokolice, 2PL vody, 2dl mlieka, 20g maizeny, 10g tuku, bazalka
Umytú brokolicu rozoberieme na drobné mäkké časti, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Pripravíme si zátrepku z mlieka a maizeny, pridáme tuk a povaríme ešte 5 minút. Dochutíme umytou posekanou bazalkou. Podávame s cestovinou.

Kaša so špenátom

2 lyžice špenátu, 20g póru, 4 lyžice uvarenej ryže, 1 zemiak, 5 kvapiek oleja, voda, mletá rasca
Špenát, pór, zemiak a rascu dusíme s vodou domäkka. Pridáme ryžu, premiešame, prehrejeme a pridáme olej.

Vločková kaša s tymiánom

150g ovsených vločiek, 1 mrkva, 1 zeler, pór, olej, tymian, petržlenová vňať
Zeleninu pokrájame, opražíme na troške oleja. Pridáme ovsené vločky, spolu pražíme 3-4 minúty. Zalejeme vodou, pridáme tymian. Dusíme, kým zelenina nezmäkne. Občas premiešame. Do hotového pokrmu pridáme vňať. Starším deťom môžeme posypať strúhaným syrom.

Zemiaková kaša s ovsenými vločkami

2 lyžice ovsených vločiek, 2 zemiaky, voda, lyžica nastrúhanej mrkvy, lyžička nakrájanej petržlenovej vňate
Ovsené vločky zalejeme vriacou vodou a necháme cca 5 minút bobtnať. Zemiaky uvaríme a roztlačíme vidličkou. Do horúcich zemiakov pridáme vločky a horúcu vodu, aby bola kaša dostatočne riedka a kašu vyšľaháme. Do kaše na záver pridáme nastrúhanú mrkvu a petržlenovú vňať. Podľa potreby ešte zriedime vodou alebo niekoľkými lyžicami mlieka.

Kalerábová omáčka

80g kalerábu, 2 PL vody, 2 dl mlieka, 16g kukuričnej múky, 10g tuku, kôpor
Kaleráb očistíme, umyjeme, postrúhame na rezance a s trochou vody dáme dusiť domäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a kukuričnej múky, tuk a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. DOchutíme posekaným kôprom.

Koreňová zelenina s ryžou

Na kvapke oleja podusíme dva petržleny a polovicu zeleru, zalejeme vodou a uvaríme. Odparené zmixujeme a zmiešame s rovnakým množstvom ryžovej alebo ryžovo-kukuričnej nemliečnej kaše.

Kalerábový mozoček

Kaleráb očistíme, umyjeme, pokrájame na drobné kocky, mierne nasucho opražíme, podlejeme trochou horúcej vody, pomiešame, pridáme tuk, maizenu, pomiešame, podľa potreby ešte podlejeme trochou horúcej vody a za občasného miešania dodusíme do mäkka. Mozoček by mal mat konzistenciu redšej kaše. Pred dodusením pridáme umytú, posekanú bazalku a zelenú vňať. Pred podávaním roztlačíme vidličkou.

Kaša z cukety s feniklom

Dve malé cukety olúpeme a nakrájame (môže byt aj s vnútrom). Pridáme nakrájaný rovnaké množstvo fenIklu a varíme domäkka. Odparenú zmes zmixujeme.

Zemiaky s feniklom

Podobne ako cuketa s feniklom, ale pridáme viac zemiakov.

Karfiol so špargľou

Tri väčšie zemiaky očistíme a dáme variť. Zväzok čerstvej špargle olúpeme, umyjeme a nakrájané pridáme k zemiakom. Pridáme polovicu karfiolu, všetko uvaríme domäkka a zmixujeme.

Špargľa s ryžou

Očistený a olúpaný zväzok špargle uvaríme domäkka a zmixujeme. Zmiešame s rovnakým množstvom ryžovej alebo ryžovo-kukuričnej nemliečnej kaše.

Zemiaková omáčka

Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a dáme variť do mäkka. Potom pridáme zátrepku z mlieka a maizeny, bobkový list a za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Po uvarení bobkový list vyberieme, aby omáčka nezhorkla, pridáme tuk a pomiešame.

Zelená omáčka

175 g cukiny, 50 g zelenej fazuľky, 2 PL slepačieho vývaru
Cukinu a fazuľku očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky. Paríme asi 8-10 minút. Rozmixujeme spolu so slepačím vývarom.

Fučka s kukuričnou kašou

Zemiaky pokrájame na kocky a dáme variť s rascou do mäkka. Potom pridáme v mlieku rozmiešanú kukuričnú múku a za stáleho miešania pri miernej teplote varíme, pokiaľ kasa nezačne vyfukovať vzduch. Nakoniec pridáme tuk, pomiešame, posypeme zelenou posekanou vňaťou.