Karfiol zapekaný s rybím filé 

1 karfiol, 500g rybieho filé, 60g masla, 2 žĺtky, 300g hladkej múky, soľ, 50g tvrdého syra, 2,5dl sladkej smotany, štipka muškátového kvetu, petržlenová vňať
Karfiol uvaríme v osolenej vode, scedíme a rozoberieme na ružičky. Osolené filé podusíme na troche masla a rozoberieme na plátky. Z masla a múky pripravíme svetlú zásmažku, podlejeme vodou, povaríme a odstavíme. Prilejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtky. Osolíme, pridáme postrúhaný syr, muškátový kvet a posekanú petržlenovú vňať. Do vymastenej a strúhankou vysypanej formy dáme karfiol a filé, zalejeme omáčkou a zapečieme.

Zapečené zemiaky s mäsom, vajcami a syrom

250 g zemiakov, 250 g kuracích alebo morčacích pŕs, olej, 1 cibuľa, soľ, hydinový vývar, 4 vajcia, 100 g tvrdého syra, 2 lyžice kečupu
Zemiaky uvarené v šupke ošúpeme a pokrájame na kolieska. Mäso pokrájame na kocky alebo rezance, opražíme na troche ooleja, pridáme cibuľku pokrájanú nadrobno a ešte spolu opražíme. Potom osolíme, podlejeme vývarom a udusíme domäkka. Vajcia uvaríme natvrdo a ošúpeme. Syr postrúhame. Trochou oleja vymastíme ohňovzdornú misu a striedavo do nej poukladáme zemiaky, udusené mäso a pokrájané vajcia, pričom vrstvy posýpame postrúhaným syrom. Potvrch pokvapkáme kečupom a zapečieme.