Zapečená farebná brokolica

250g brokolice, 1 kyslá smotana, 2 biele jogurty, 1 vajce, 120g tvrdého syra, soľ, za hrsť hrášku a kukurice, maslo, strúhanka
Brokolicu sparíme, rozoberieme a poukladáme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča. Vajce vyšľaháme, primiešame biely jogurt a smotanu a postrúhaný syr. Podľa potreby pridáme soľ. Zmesou zalejeme brokolicu. Hrášok a kukuricu rovnomerne rozsypeme na povrch. Dáme zapiecť.

Cestoviny s brokolicou a syrom

1 balenie cestovín, 1 brokolica, 1 strúčik cesnaku, tavený syr v črievku, pochúťková smotana, soľ
Brokolicu rozoberieme na ružičky a krátko podusíme na malom množstve oleja a vody. Pridáme prelisovaný cesnak a soľ. Do pochúťkovej smotany vytlačíme syr a dobre premiešame. Cestoviny uvaríme podľa návodu, zmiešame s brokolicou a syrovou omáčkou.

Karfiolový paprikáš

1 karfiol, 1 cibuľa, 3 lyžice oleja, mletá červená paprika, 2 lyžice hladkej múky, 2dl mlieka, 1 kyslá smotana, citrónová šťava
Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme umytý a na ružičky rozobraný karfiol a udusíme do polomäkka. Pridáme mletú papriku, prilejeme mlieko, v ktorom sme rozmiešali múku. Uvaríme domäkka. Zahustíme smotanou, ochutíme citrónovou šťavou a podľa potreby osolíme. Podávame s cestovinami.

Karfiol zapekaný so špagetami

1 karfiol, 1 balík špagiet, olej, soľ, 2 kyslé smotany, strúhanka, 200g postrúhaného syra
V slanej vode uvaríme karfiol. Potom v tej istej vode uvaríme špagety. Do vymasteného pekáča navrstvíme špagety, na ružičky rozobraný karfiol, ktorý osolíme, opäť dáme vrstvu špagiet, karfiolu a ako poslednú vrstvu špagety. Zalejeme kyslou smotanou, posypeme strúhankou, postrúhaným syrom a upečieme.

Zapekaný karfiol

600g karfiolu, soľ, 1 lyžica oleja, 2 cibule, 150g šampiňónov, 2 lyžice bieleho jogurtu, 4 lyžice strúhanky, 2 lyžice petržlenovej vňate, 150g syra na strúhanie
Karfiol vložíme do vriacej osolenej vody, povaríme na miernom ohni 5-7 minút, vyberieme, vychladnutý rozoberieme na ružičky a uložíme do vymastenej ohňovzdornej misy. V rozohriatom oleji speníme cibuľu posekanú nadrobno, pridáme očistené pokrájané šampiňóny a udusíme do mäkka. Udusené šampiňóny rozvrstvíme na karfiol, osolíme, pokvapkáme jogurtom, posypeme strúhankou, posekanou vňaťou a postrúhaným syrom, vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme.

Karfiolové rezne so syrom

1 veľký karfiol, soľ, 1 lyžica citrónovej šťavy, 100g krupice uvarenej v mlieku, 3 vajcia, postrúhaný muškátový oriešok, strúhanka, tuk na vyprážanie
Očistený karfiol vložíme do osolene vody s citrónovou šťavou, povaríme 5-7minút, vyberieme a necháme odkvapkať. Vychladnutý posekáme nadrobno a premiešame s uvarenou krupicou. Pridáme žĺtky, postrúhaný muškátový oriešok a nakoniec tuhý sneh z ušľahaných bielkov. Všetko spolu premiešame a z pripravenej zmesi sformujeme malé rezne, ktoré obalíme strúhankou a vypražíme v rozohriatom tuku z oboch strán.

Vyprážané tekvicové hranolčeky

800g tekvice, šťava z polovice citróna, 150g hladkej múky, 1dl mlieka, 3 vajcia, soľ, tuk na vyprážanie
Tekvicu olúpeme, odstránime jadrovník a dužimu pokrájame na hranolčeky dlhé asi 5-8cm, ktoré pokvapkáme šťavou z citróna a necháme postáť. Z múky, mlieka, vajec a zo soli spravíme hustejšie cestíčko, v ktorom namáčame tekvicové hranolčeky a hneď ich vypražíme v rozohriatom oleji.

Patizónové placky

400g patizónu, hladká múka, hrubá múka, 2 vajcia, 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, drvená rasca,majorán, soľ, tuk na pečenie
Patizón očistíme, zbavíme jadrovej časti a postrúhame. Pridáme hladkú i hrubú múku tak, aby vzniklo cestíčko ako nazemiakové placky. Potom pridáme vajcia, rozotretý cesnak, cibuľu posekanú nadrobno, drvenú rascu a majorán, osolíme a premiešame. Z cesta vytvarujeme placky, ktoré opekáme na panvici v rozohriatom tuku z obidvoch strán do červena.

Zemiakový prívarok

olej, cibuľa, 40g hladkej múky, 3dl mlieka, soľ, 600g zemiakov, zeleninový vývar, 2 bobkové listy, 3 zrnká nového korenia, cukor, citrónová šťava, čerstvý kôpor
Na oleji speníme očistenú pokrájanú cibuľu, pridáme hladkú múku, opražíme, zalejeme studeným mliekom a osolíme. Za častého miešania chvíľku varíme. Zemiaky umyjeme, očistíme, pokrájame na tenké kolieska a vložíme do bešamelu. Podľa potreby dolejeme zeleninový vývar, okoreníme bobkovými listami, zrnkami nového korenia, trochou soli podľa chuti a uvaríme do mäkka. Hotové dochutíme cukrom, citrónovou šťavou a posekaným čerstvým kôprom.

Zemiaková kaša – fučka

1 kg zemiakov, soľ, 50g hrubej múky, 1 dl mlieka, olej, 2 cibule
Očistené zemiaky pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Keď sa zemiaky začnú rozvárať, popučíme ich, pridáme múku a zaparíme. Potom kašu vymiešame spolu s mliekom, pričom ju za stáleho miešania necháme vyfučať. Hotovú kašu rozdelíme na taniere a polejeme nadrobno posekanou cibuľou, ktorú sme opražili na oleji.

Vajcové rezne

4 vajcia, 4 lyžice strúhanky, 1 lyžica ovsených vločiek, soľ, posekaná pažítka, tuk na vyprážanie
Vajcia rozšľaháme, pridáme strúhanku, ovsené vločky, soľ a posekanú pažítku, premiešame a necháme chvíľu postáť. Potom zo zmesi nalejeme trocha na rozohriaty tuk v panvici a vypražíme rezne z obidvoch strán dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou a s rôznymi druhmi šalátov alebo kompótov.

Švajčiarska omeleta

100 tvrdého syra, 1 lyžička masla, 2 mladé póry, posekaná zelená vňať, soľ, vegeta, 1 lyžica strúhanky, 2 lyžice sladkej smotany, 4 vajcia, tuk na vyprážanie
Tvrdý syr postrúhame, pridáme roztopené maslo, pór pokrájaný na tenké kolieska, posekanú zelenú vňať, soľ, vegetu, strúhanku, smotanu a rozšľahané vajcia. Všetko spolu premiešame, nalejeme do vymasteného rozohriateho palacinkára a upečieme omeletu. Podávame so zemiakovou kašou. Omelatu môžeme pokvapkať kečupom.

Syrové krokety

400g tvrdého syra, 4 vajcia, vegeta, 1 lyžica posekanej zelenej vňate, 2 lyžice mlieka, strúhanka, polohrubá múka, tuk na vyprážanie
Tvrdý syr postrúhame a necháme trochu osušiť. Potom ho premiešame s rozšľahanými vajcami, trochou vegety, posekanou vňaťou a s mliekom. Podľa potreby zahustíme strúhankou a premiešame. Zo zmesi sformujeme malé kroketky, ktoré obalíme polohrubou múkou a opražíme v rozohriatom tuku do červena.

Hrachová kaša

300g suchého hrachu, olej, 20g polohrubej múky, 2 dl mlieka, soľ, 2 strúčiky cesnaku, majorán
Hrach deň vopred namočíme do vody a na druhý deň ho uvaríme a zomelieme alebo pretrieme cez sito. Z oleja a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme mliekom, osolíme, povaríme 20 minút a zmiešame so zomletým hrachom. Nakoniec kašu dosolíme a dochutíme zotretým cesnakom a majoránom.

Fazuľový prívarok

300g suchej fazule, 2 bobkové listy, olej, 40g hladkej múky, mlieko, 2dl smotany, citrónová šťava, soľ
Fazuľu namočíme deň vopred a na druhý deň ju uvaríme spolu s bobkovým listom do mäkka. Potom ju zahustíme bledou zápražkou rozriedenou mliekom a povaríme 20 minút. Nakoniec zjemníme smotanou a ochutíme citrónovou šťavou. Podľa chuti môžeme pridať aj trochu cukru.