Zima, zdá sa, prišla a tak si spravme doma nejaký teplučký nápoj, aby sme sa cítili príjemne a pritom nech nám to pripomína ešte toto Vianočné obdobie.
Varené mrožie víno
1 ČL hrozienok, 4cl bieleho rumu, 1PL cukru, 5cl bieleho vína, kúsok citrónovej kôry, štipka mletej škorice
Hrozienka rozdeľte do pohárikov, zalejte rumom a nechajte napučať. Cukor, biele víno, citrónovú kôru a škoricu zahrejte tesne pod bod varu a nalejte do pohárikov na hrozienka
Horúci Henrich
125g medu, 1/8 l vody, 6 klinčekov, 6 zrniek čierneho korenia, vanilkový lusk, 1/2 muškátového orieška, 1/4 l vodky, kôra z polovice citróna
Med zohrievajte s vodou, kým sa nerozpustí. Klinčeky a korenie podrvte a s vanilkovým luskom a muškátovým orieškom pridajte do tekutiny a dajte na 1/4 hodiny variť. Pridajte vodku, nastrúhanú citrónovú kôru a nechajte 5 minút prikryté lúhovať. Do pohárikov lejte cez sitko.
Červený grog
5dl červeného vína, citrónová kôra, šťava z 1/2 citróna, 2 klinčeky, 2-3 lyžice kryštálového cukru
Do nádoby dáme všetky suroviny a zohrejeme pod bod varu. Odstavíme a precedíme. Podávame v zohriatych pohároch s kolieskom citróna.
Mokka grog
4 žĺtky, 1 lyžica medu, 4 lyžičky instantnej kávy, 125 ml vody, 4 poháriky kakaového alebo kávového likéru, 5g nastrúhanej čokolády
Žĺtky vyšľaháme s medom do peny. Z kávovinového prášku a vody uvaríme kávu, zamiešame do nej likér a postupne všľaháme do žĺtkovej zmesi. Mokka grog plníme do pohárov, povrch zdobíme nastrúhanou čokoládou a hneď podávame.
Smotanový punč
2 klinčeky, kúsok škorice, silný čaj, 150g cukru, fľaša červeného vína, kôra a šťava z 1 citróna, 1/4 l hnedého rumu, 250g šľahačky
Klinčeky, škoricu, čaj, cukor, červené víno a nastrúhanú citrónovú kôru za stéleho miešania zohrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Nenechajte vrieť! Pridajte rum a citrónovú šťavu. Do pohárov preceďte cezsitko a navrch dajte kôpku šľahačky.
Švédsky punč
1l ľahkého červeného vína, 6-8 cl vínovice, 2 lyžičky cukru, 10 klinčekov, 1ČL mletého zázvoru, 1ČL kardamónu, 100g posekaných mandlí, 100g hrozienok
Všetky prísady zahrejeme až na bod varu. Potom ich nechajte 2-3 hodiny odstáť, znovu zahrejte a prepasírujte cez sitko. Do každého pohárika dajte lyžičku mandlí a hrozienok a zalejte punčom.