Mrkvová pomazánka so syrom
1 mrkva, mäkký tavený syr, 1 na tvrdo uvarené vajce, petržlenová vňať , chlieb, paradajka
Postrúhame mrkvu, zmiešame ju s mäkkým taveným syrom, pridáme na drobno postrúhané a na tvrdo uvarené vajce, pridáme posekanú petržlenovú vňať. Všetko spolu premiešame a môžeme pridať aj na drobno pokrájanú šunku. Podávame natreté na krajci chleba s čerstvou paradajkou.
Nátierka zo zeleného hrášku
80g zeleného hrášku, 20g rastlinného tuku, 2 PL mlieka, zelená vňať na ozdobu
Všetky suroviny (okrem zelenej vňate) dobre vyšľaháme a natierame na chlieb alebo pečivo. Ozdobíme vňaťou.
Tvarohová nátierka s kôprom
60g netučného tvarohu, 10g rastlinného tuku, 10g cibuľky, 1 lyžička bieleho jogurtu, 1 PL kôpru, 4 plátky paradajky na ozdobu
Tvaroh, tuk, očistenú posekanú cibuľku vyšľaháme, podľa potreby pridáme jogurt a nakoniec zľahka primiešame dobre umytý a posekaný kôpor. Necháme asi 15 minút odstáť. Natierame na chlieb alebo pečivo a ozdobíme paradajkami.
Domáca pečeňová paštéta
300g teľacej pečene, 2 vajcia, 1/6l mlieka, maslo, cibuľa, soľ, 2 rožky, lyžica strúhanky
Zomelieme pečeň na jemno s rožkami predom namočenými v mlieku, pridáme žĺtky, maslo a strúhanú cibuľu so soľou. Nakoniec vmiešame ušľahaný sneh z bielkov a trochu strúhanky. Zmes dáme do tukom vymazanej formy, ktorú postavíme do pekáča s vodou a upečieme v rúre.
Nátierka z treščej pečene
70g treščej pečene, 20g taveného netučného syra, 10 g cibuľky, citrónová šťava podľa chuti, červená repa na ozdobu, soľ
Treščiu pečeň, tavený menej tučný syr, očistenú posekanú cibuľku, soľ a citrónovú šťavu vyšľaháme na jemnú penu. Penu natierame na chlieb alebo pečivo. Ozdobíme červenou repou.
Tvarohovo-mrkvová nátierka
50g nízkotučného tvarohu, 2 lyžice mlieka, 1 mrkva, citrónová šťava, cukor
Tvaroh ušľaháme s mliekom dohladka. Očistenú mrkvu najemno nastrúhame, premiešame s trochou cukru a citrónovou šťavou a dobre premiešame s tvarohom.
Nátierka z tofu
60g tofu, 40g sladkého ovocia, 1 lyžička medu, podľa chuti niekoľko kvapiek citrónovej alebo pomarančovej šťavy, 1 polievková lyžica jogurtu, zelená vňať na ozdobu, soľ
Všetky suroviny vrátane očisteného, umytého, prípadne odkôstkovaného ovocia (okrem zelenej vňate) dobre vyšľaháme a natierame na čierny chlieb alebo pečivo. Posypeme umytou a posekanou zelenou vňaťou. Mierne osolíme.
Vaječná nátierka
1 vajce, 10g masla, pažítka
Vajce uvaríme natvrdo, žĺtok rozotrieme s maslom, pridáme jemne nasekaný bielok a pažítku. (Bielok nepodávame do 1 roku!)
Nátierka zo šošovice s klíčkami
80g naklíčenej šošovice, 20g rastlinného tuku, 20g sušených sliviek, 2 polievkové lyžice mlieka, štipka škorice
Naklíčenú šošovicu, rastlinný tuk, mlieko, škoricu, umyté a pokrájané sušené slivky vyšľaháme na jemnú penu. Penu natierame na čierny chlieb alebo pečivo.
Nátierka z bielej fazule ( alebo sóje, šošovice, hrachu)
80g fazule, 10g rastlinného tuku, 1/2 strúčiku cesnaku, 10g surového zeleru, bazalka, zelená vňať
Uvarená fazuľu prepasírujeme, pridáme tuk, prelisovaný cesnak, umytý, očistený a na jemno postrúhaný zeler. Všetko dobre vyšľaháme na jemnú penu, do ktorej zľahka vmiešame posekanú bazalku. Natierame na chlieb, pečivo alebo sucháre a ozdobíme zelenou vňaťou.
Nátierka s reďkvičkami
3 lyžičky masla vymiešame s 50g taveného nízkotučného syra, pridáme nastrúhané reďkovky a natrieme na chlieb.
Tvarohová nátierka
200g tvarohu, trošku soli, 4 PL bieleho jogurtu
Všetko spolu vymiešame a podávame na tmavom chlebe alebo pečive.
Nátierka zo špenátu
80 g mrazeného špenátu, 20g rastlinného tuku, 1 PL mlieka, bazalka, mrkva na ozdobu.
Špenát s mliekom udusíme do mäkka, vychladíme a s tukom , bazalkou vyšľaháme na penu. Natierame na chlieb, ozdobíme strúhanou mrkvou.
Nátierka z rybieho filé
50 g rybieho filé, 30 g rastlinného tuku , 10 g paradajkového pretlaku, rasca, majorán, 2 polievkové lyžice vody
Rybie filé umyjeme, posypeme rascou a majoránkom, podlejeme vodou a na plechu dáme dusiť do mäkka. Potom filé vyberieme, zbavíme kostí a spolu s paradajkovým pretlakom a tukom vyšľaháme na jemnú penu. Penu natierame na chlieb alebo pečivo.
Jablková nátierka
Jablká očistíme, umyjeme, pokrájame a dáme s trochou vody, s klinčekom a škoricou udusiť do mäkka. Potom pridáme tvaroh, vyšľaháme a natierame na vianočku, chlieb alebo pečivo.
Nátierka z vareného kurčaťa
Uvarené mäso pokrájame na drobnejšie kúsky a spolu s tukom, majoránom a dobre umytým pórom vyšľaháme na jemnú hmotu, ktorú natierame na chlieb alebo pečivo. Ozdobíme umytou zelenou vňaťou.
Zeleninová nátierka
Očistenú, umytú zeleninu (mrkva, brokolica, kaleráb) uvaríme nad parou. Potom uvarenú zeleninu spolu s tukom, majoránom a pažítkou vyšľaháme a natierame na chlieb a pečivo.