Chcete zabrániť šíreniu baktérii, plesní a vírusov vo svojej domácnosti? Nezanedbávajte pravidelné dezinfikovanie. Prečítajte si náš článok a zistite, ktoré povrchy a miestnosti treba čistiť najčastejšie.

Povrchy, ktoré musíte čistiť najčastejšie

Pri dezinfekcii svojho domova by ste sa mali zamerať najmä na povrchy, ktorých sa často dotýkate. Sú nimi napríklad kľučky, diaľkové ovládače, vypínače, toalety, stoly, klávesnice a dokonca aj samotné kryty na mobil.

Pred samotným dezinfikovaním by ste ešte mali všetky väčšie povrchy poriadne vyčistiť mydlovou vodou. Keď ich vyčistíte, môžete začať s dezinfekciou. Počas celého procesu nezabudnite dôkladne vetrať. A tiež používajte rukavice, aby ste ochránili pokožku na rukách.

Spálňa a obývačka

V spálni a obývačke by ste sa mali zamerať hlavne na odstránenie prachu a nečistôt z poličiek. Tie vyčistite aspoň raz do týždňa. Vymeňte, vyprášte a operte obliečky, deky a poťahy z matraca alebo sedačky. Ešte pred použitím nových obliečok skontrolujte matrac a pohovku. Ak sa na nich nachádzajú nejaké fľaky, vyčistite ich.

Na pohovku a matrac použite prostriedky, ktoré sú určené na dezinfekciu tkanín. Povrch matraca aj sedačky by ste mali pravidelne vysávať a aspoň raz ročne vyvetrať na čerstvom vzduchu.

Nezabudnite tiež na vydezinfikovanie podlahy. Len povysávať nestačí. Podlahu by ste mali pravidelné umývať vodou s dezinfekčným prostriedkom.

Kúpeľňa

Po návšteve kúpeľne máme na každej ruke okolo 200 miliónov baktérií na štvorcový palec. Práve vlhké prostredie vyhovuje baktériám a plesniam, ktoré môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy.

Pri umývaní kúpeľne preto dbajte na dôkladné vyčistenie úchytiek skriniek, odtokov, vodovodných batérií, toalety, ak ju v nej máte, dávkovača na mydlo, stojana na kefky, kľučiek či vešiakov, na ktoré dávate vlhké uteráky. Nezabúdajte tiež na práčku. Pravidelne čistite jej zásobník, filter a aj gumové tesnenie.

Použiť môžete klasické dezinfekčné prostriedky ako je Sanytol alebo Savo. Pozor si dávajte na prostriedky, ktoré obsahujú chlór. Môžu totiž odfarbiť povrchy, ktoré nimi čistíte.

Kuchyňa a jedáleň

V kuchyni by ste mali na čistenie aj dezinfekciu klásť veľký dôraz. Keďže sa v nej varí a kade-tade môžu ostávať drobné zvyšky jedla, je ideálnym miestom na šírenie baktérií a mikroorganizmov.

Po každom použití poriadne vyčistite hubky, špongie a handry, ktoré používate najčastejšie. Hĺbkovo tiež pravidelne čistite dosky na krájanie. Potom prejdite na úchytky na skrinkách, chladničke, mrazničke, rúre a mikrovlnke. Stačí aspoň raz do týždňa.

Nevynechajte ani drez, v ktorom sa ukrýva približne 17 000 baktérií. Spolu s batériou ho umývajte každý deň. Aspoň raz do týždňa poriadne vydezinfikujte aj odkvapkávač.

Raz mesačne tiež nezabudnite zvnútra vyčistiť všetky skrinky a spotrebiče, ktoré v kuchyni máte.

(A/PR), zdroje obrázkov: pexels.com, unsplash.com