Polievka so pšenicou a zeleninou
1 šálka mrkvy nakrájanej na malé kocky, 1/2 šálky zeleru nakrájaného na malé kocky, 1 cibuľa, 2 PL pšenice, 3 PL oleja, lyžička masla, soľ a lyžička kôpru
Umytú pšenicu namočíme na 8 hodín do vody. Na oleji opražíme cibuľu nasekanú nadrobno. Pridáme zeleninu a restujeme 5 až 6 minút. Zalejeme vodou, v ktorej bola namočená pšenica, premiešame, osolíme a vsypeme pšenicu. Spolu varíme, kým sa pšenica nerozpuká. Obsah hrnca necháme vychladnúť, a potom polievku po častiach zmixujeme. Podľa potreby mierne ohrejeme, podávame ozdobené maslom a kôprom.
Vločková polievka
400 ml zeleninového vývaru, 2 polievkové lyžice (PL) ovsených vločiek, 2 zemiaky, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 2 PL oleja, lyžička masla, soľ, rasca a pažítka
Na rozohriatom oleji osmažíme najprv vločky, potom pridáme na pol minúty cesnak. Zalejeme vývarom, vložíme zemiaky nakrájané na kocky, soľ, rascu a varíme, pokiaľ zemiaky nezmäknú. Do hotovej polievky pridáme maslo, ozdobíme pažítkou.
Polievka z tofu
2 dl vody, 2 zemiaky, kúsok bieleho syra tofu, 1 dcl mlieka, rasca, petržlenová vňať
Zemiaky očistíme, dobre umyjeme, pokrájame na kocky a vo vode s rascou varíme do polomäkka. Pridáme na drobno pokrájaný syr Tofu, vlejeme mlieko (materské alebo umelé), a dovaríme. Pred podávaním roztlačíme vidličkou a posypeme petržlenovou vňaťou.
Cesnaková polievka
1 malý zemiak, strúčik cesnaku, 200 ml sójového mlieka, kávová lyžička masla
Zemiak uvaríme v šupke, ochladíme, ošúpeme a najemno postrúhame. Do čerstvo pripraveného horúceho sójového mlieka vmiešame postrúhaný zemiak, prelisovaný cesnak a maslo. Premiešame a podávame.
Cesnaková polievka II.
1/4l vody,1 väčší zemiak, 2 strúčky cesnaku, soľ, trochu mlieka, 1/2 lyžičky masla, 1/2 žĺtka
Zemiak uvaríme v osolenej vode domäkka, rozmixujeme alebo rozmiešame, pridáme mlieko, cesnak a povaríme. Nakoniec pridáme v mlieku rozmiešaný žĺtok a prevaríme.
Cibuľačka
6dl vody, 2 cibule, 20g hladkej múky, 20g masla, 1/2 šálky mlieka, 1 žĺtok, soľ, opečený chlieb
cibuľu nakrájame a povaríme vo vode. Maslovú zápražku rozriedime cibuľovým vývarom, prelisovanou cibuľou a varíme. Nakoniec prilejeme rozšľahaný žĺtok v mlieku. Ochutíme soľou. Podávame s opečeným chlebom.
Kelovo-karfiolová polievka
kel, karfiol, maslo, rasca, ryža
Umytý kel narežeme na rezance, karfiol rozdelíme na malé ružičky. V hrnci si necháme roztopiť maslo a zeleninu chvíľku orestujeme. Potom podlejeme vodou a varíme, kým nie je karfiol polomäkký. Potom pridáme do polievky rascu a trochu ryže na zahustenie. Povaríme, kým sa ryža neuvarí.
Kelová polievka pre celú rodinu
Na lyžičke oleja podusíme dve nakrájané mrkvy. Pridáme trochu sladkej červenej papriky a zalejeme väčším množstvom vody. Pridáme očistený a nakrájaný veľký kel. V samostatnom hrnci dáme variť namočené dve hrste šošovice. V malom hrnci dáme do vody skoro dvojnásobné množstvo čierneho a nového korenia a celého koriandru než je bežné a varíme celý čas varenia polievky. Do polievky s kelom pridáme nakrájané zemiaky a uvaríme domäkka. Odoberieme časť pre deti, zmixujeme, pre staršie deti zmixujeme len základ a asi polovicu zeleniny pridáme až do kaše, aby polievka netiekla všade. Do časti pre dospelých pridáme uvarenú šošovicu aj s vodou, v ktorej sa varila a vývar z korenia preliaty cez sitko. Osolíme podľa chuti.
Polievka z jarnej zeleniny
1 cibuľa, olej, 3 mladé mrkvy, 2 kaleráby, voda alebo riedky vývar, 1 petržlen s vňaťou, kúsok karfiolu, hrsť mladého hrášku, soľ
Cibuľu posekáme nadrobno a speníme na oleji. Pridáme mrkvu a kaleráb, všetko pokrájané na malé kocky, opražíme, zalejeme vodou alebo vývarom a varíme. Potom pridáme očistený pokrájaný petržlen, karfiol a hrášok, osolíme a všetko spolu uvaríme do mäkka. Hotovú polievku ochutíme petržlenovou vňaťou.
Šošovicová polievka s mrkvou
300g šošovice, 1 cibuľa, olej, 3 stredne veľké mrkvy, 1 krajec staršieho čierneho chleba, soľ, petržlenová vňať
Umytú šošovicu namočíme na niekoľko hodín do studenej vody. Cibuľu speníme na troche oleja. Pridáme očistenú a umytú mrkvu nastrúhanú nahrubo, krátko opražíme. Potom šošovicu vlejeme do hrnca spolu s vodou, v ktorej bola namočená. Privedieme do varu a uvaríme takmer do mäkka. Polievku zahustíme postrúhaným krajcom chleba. Dochutíme soľou. Varíme ešte asi 15-20 minút. Pred podávaním posypeme vňaťou.
Hrachová polievka
200g suchého hrachu, 6 stredných zemiakov, soľ, 3 strúčiky cesnaku, majorán
Prebratý hrach namočíme deň vopred do vody. Na druhý deň ho viackrát premyjeme a dáme variť do čistej studenej vody. Varíme, až kým sa nezačne rozvárať. Potom primiešame postrúhané očistené zemiaky, posolíme a dovaríme. Hotovú polievku dochutíme rozotrenými strúčikmi cesnaku a majoránom.
Fazuľová polievka so zeleninou
250g suchej fazule, 1 väčšia cibuľa, olej, mletá červená paprika, 200g zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, hrášok), 3 stredné zemiaky, soľ, petržlenová vňať
Umytú fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji. Odstavíme a primiešame mletú papriku. Vrátime späť na sporák a primiešame očistenú a umytú zeleninu, ktorú sme pokrájali na malé kocky. Chvíľu oprážame na cibuľovom základe. K takto pripravenej zelenine pridáme fazuľu, zalejeme vodou a varíme. Asi 15 minút pred dovarením primiešame do polievky postrúhané zemiaky. Nakoniec osolíme a necháme prejsť varom. Polievku dochutíme posekanou vňaťou.
Mliečna polievka (mrvenica)
150g hrubej múky, 1 vajce, soľ, 1l mlieka, 1 lyžica masla
Z múky, vajca, vody a soli vymiesime tvrdé cesto, ktoré postrúhame na strúhadle a necháme chvíľu obschnúť. Potom ho vložíme do vriacej vody a uvaríme. Prilejeme mlieko, necháme zovrieť a odstavíme. Nakoniec do polievky zamiešame maslo.
Hrachová polievka s krúpami
150g suchého hrachu, olej, 1 cibuľa, 30g hladkej múky, 100g uvarených krúp, soľ, petržlenová vňať
Hrach namočíme deň vopred do vody. Na druhý deň ho viackrát premyjeme a dáme variť do čistej vody. Varíme, až kým sa nezačne rozvárať. Na oleji opražíme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku, ktorú spolu s uvarenými krúpami zamiešame do hrachu. Osolíme a ešte krátko necháme prejsť varom. Podávame ochutené posekanou vňaťou.
Rascová polievka
olej, 30g hladkej múky, 1 cibuľa, 1 lyžica drvenej rasce, soľ, 1 vajce, petržlenová vňať
Z oleja a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vodou. Pridáme očistenú postrúhanú cibuľu a drvenú rascu, osolíme a uvaríme. Pred dohotovením zamiešame do polievky rozšľahané vajce. Hotovú dochutíme posekanou vňaťou.
Šalátová polievka s kôprom
6 ks mladých šalátových lístkov, 3 dl vody, rasca, 1 dl mlieka, 20g zemiakov, 10g maizeny, posekaný kôpor
Lístky zo šalátu dobre umyjeme, pokrájame na štvorčeky (deťom lepšie chutia ako rezance) a dáme variť do horúcej vody spolu s očistenými, umytými a pokrájanými zemiakmi a rascou. Uvarenú polievku zahustíme zátrepkou z mlieka a maizeny. Pomiešame a povaríme asi 5 minút. Nakoniec dochutíme tukom a umytým, nadrobno posekaným kôprom. Pred podávaním roztlačíme.
Polievka z chleba
4 dl vody, 60g tvrdého chleba alebo pečiva, rasca, 20g mrkvy, 2 polievkové lyžice mlieka, 10g rastlinného tuku, zelená vňať, citrónovú šťavu podľa potreby (deťom, ktoré nie sú alergické na citrusové plody)
Do studenej vody polámeme tvrdý chlieb, pridáme rascu, očistenú, umytú a postrúhanú mrkvu a spolu varíme do mäkka. Potom polievku precedíme, tuhé prísady prelisujeme, všetko zmiešame, pridáme mlieko a necháme prevariť. Nakoniec pridáme tuk, dochutíme citrónovou šťavou a umytou posekanou zelenou vňaťou.