Ste fanúšikom zdravého životného štýlu, alebo len jednoducho preferujete na tanieri poriadnu dávku zeleniny? Prinášame vám výborne recepty delenej stravy - bielkovinové bezmäsité jedlá nielen pre vegetariánov, ktoré príjemne zasýtia a zároveň budú skvelým pomocníkom pri chudnutí.
Fazuľkový prívarok
- 1 cibuľa
- rastlinný olej
- 400 g zelenej fazuľky
- soľ
- vegeta
- muškátový oriešok
- 3 lyžice bieleho jogurtu
Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Zelenú fazuľku očistíme a pokrájame na kúsky dlhé asi 2 cm. Pridáme k cibuľovému základu, osolíme, posypeme vegetou, ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom, podlejeme troškou vody a udusíme do mäkka. Hotovú fazuľku odstavíme a zamiešame do nej 2 až 3 lyžice bieleho jogurtu. Výborne bude chutiť aj s vareným, duseným alebo pečeným mäsovým jedlom.
Karfiolový nákyp
- 1 karfiol
- 2 dl lahôdkovej smotany
- 2 vajcia
- soľ
- muškátový oriešok
- petržlenová vňať
Karfiol očistíme, umyjeme v tečúcej vode, rozoberieme na ružičky, väčšie hlúbiky nadrobno posekáme a vložíme do ohňovzdornej, najlepšie sklenenej zapekacej nádoby. Čerstvé vajcia so smotanou osolíme, ochutíme postrúhaným muškátovým orieškom a petržlenovou vňaťou, rozšľaháme a karfiol zalejeme. Karfiol má byť zakrytý smotanovou omáčkou, aby sa do mäkka udusil. Preto omáčku môžeme doliať trochou mlieka alebo vodou.
Nádobu zakryjeme a vložíme do predhriatej rúry na 40-45 minút. Pečieme pomaly. Ak sa pripeká, znížime prívod tepla. Karfiolový nákyp je vhodnou prílohou k pečenému mäsu. Obmenou karfiolového nákypu môže byť nákyp z brokolice.
Ak je karfiol neodmysliteľnou súčasťou vášho jedálnička, vyskúšajte aj vynikajúci recept s batátovou kašou, špargľou a medvedím cesnakom.
Dusená zelenina so syrom
- mrazený karfiol
- brokolica
- mrkva
- tvrdý syr
- kúsok masla
Mrazenú zeleninu vložíme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry. Pridáme plátok masla. Zakryjeme potravinárskou fóliou, do ktorej spravíme nožom 3 dierky a dáme na 10 minút do mikrovlnnej rúry na najsilnejší výkon. Fóliu odoberieme a na zeleninu postrúhame tvrdý syr.
Falošná treska
- 1 majolka
- 1 tvaroh
- 3 vajíčka
- 1 lyžica vegety
- 1 lyžica horčice
- 2 uhorky
- 1-2 mrkvy
- 1 cibuľa
Uhorky, cibuľu a natvrdo uvarené vajcia nadrobno nasekáme, mrkvu postrúhame na jemnom strúhadle a všetko spolu zmiešame. Falošná treska vám výborne ulahodí ako plnka do šunkových roliek.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty šikovných gazdiniek, po ktorých si budete oblizovať prsty vy, i celá vaša rodina.
Foto: Pixabay