Veľkonočný baranček
Potrebujeme: 125g masla, 3 lyžice medu, 130g práškovéhu cukru, 3 žĺtky, štipka soli, 1 vanilkový cukor, 20g droždia, 350g polohrubej múky, mlieko, 50g hrozienok, tuk a jemná strúhanka na vymastenie a vysypanie formy
Postup: Maslo vymiešame s medom, cukrom, so žĺtkami a soľou, pridáme vanilkový cukor a vykysnutý kvások, ktorý pripravíme z trocha múky, mlieka a droždia. Potom pridáme múku, vlažné mlieko, hrozienka a vypracujeme cesto. Nalejeme do formy vymastenej tukom a vysypanou strúhankou, prikryjeme druhou časťou formy, upečieme vo vyhriatej rúre. Počas pečenia formu obrátime, aby sa baranček rovnomerne prepiekol. Upečeného vyklopíme a vychladeného posypeme cukrom.
Žĺtkové rezy
Potrebujeme: 210g orechov, 210g Hery, 210g práškového cukru, 150g hrubej múky, sneh z 5 bielkov, štipka prášku do pečiva
Postup: Heru s práškovým cukrom vymiešame a potom striedavo pridávame sneh z bielkov, pomleté orechy a múku s práškom do pečiva. Dáme piecť na vymastený a vysypaný plech. Na teplý koláč naliať polevu z 5 žĺtkov vymiešaných s 200g práškového cukru.
Žĺtkové venčeky
Potrebujeme: 1/4l vody, 10dg tuku, 20dg hladkej múky, 6 vajec
Na krém:1l mlieka, 4 žĺtky, 4 zlaté klasy, 20dg cukru, 20dg masla, 1 vanilkový cukor, rum
Postup: 1/4l vody dáme variť s tukom, keď sa tuk roztopí, pridáme hladkú múku a miešame, kým sa cesto neoddeľuje od hrnca. Necháme chvíľku vychladnúť a postupne zašľaháme 6 vajec. Plech vytrieme olejom a zdobiacim vrecúškom naň striekame malé venčeky. Ak si nie ste istí veľkosťou, plech posypte múkou a opakom pohára si vyznačte miesta, kde budete robiť venčeky. Nechávajte si dostatočný priestor, pretože venčeky sa počas pečenia zväčšia. Plech vložte do riadne vyhriatej rúry a pečte ich asi 7-10 minút do ružova. Venčeky vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ich rozrežte napolovice a naplňte krémom.
Príprava krému: 1l mlieka rozmiešajte so 4 žĺtkami, cukrom a zlatým klasom. Uvarte do zhustnutia. Nechajte vychladnúť. Do vychladnutej zmesi zašľahajte maslo, vanilkový cukor a trochu rumu.
Jahodová alebo malinová roláda
Potrebujeme: 4 vajcia, 200g polohrubej múky, 180g kryšt. cukru, 100ml teplej vody, 1 vanilkový cukor, 1/2 prášku do pečiva, 2-4 lyžice oleja, papier na pečenie, jahodový alebo malinový džem, čokoláda na varenie
Postup: Bielky vyšľahajte s kryštáľovým cukrom, pridajte pomaly teplú vodu, žĺtka, vanilkový cukor, olej a nakoniec múku s práškom do pečiva. Cesto vylejte na plech pokrytý papierom na pečenie. Upečte v predhriatej rúre. Po upečení roládu ihneď zviňte do čistej utierky a nechajte vychladnúť. Vychladnutú rozbaľte, potrite džemom (môžete pridať aj celé nakrájané ovocie na drobné kúsky) a zrolujte. Povrch rolády môžete pokvapkať rozpustenou čokoládou na varenie a posypať prášk. cukrom.
Pudingovo-banánová torta
Potrebujeme: 250g hladkej múky, 50g práškového cukru, 100g masla, 1 vajce, 100g mliečnej čokolády, 3 lyžice rumu, 1 tortové želé, 1l mlieka, 2 vanilkové pudingy, 2 banány
Postup: Z múky, cukru, vajíčka a masla vypracujte hladké cesto a nechajte ho chvíľu postáť na chladnom mieste. Z cesta vyvaľkajte plát do tvaru kruhu, vložte ho do vymastenej a vysypanej tortovej formy tak, aby cesto cca 2cm presahovalo cez okraj. V predhriatej rúre cesto upečte. Presahujúce cesto odrežte. Nad parou nechajte rozpustiť 100g mliečnej čokolády, ktorú zmiešajte s rumom a lyžicou vody. Všetko rozotrite na upečené cesto a na to rozložte banány rozložené na polovice. Do mlieka rozmiešajte vanilkové pudingy, 70g kryštáľového cukru, 2 žĺtky, 2 vrecúško tortového želé a za stáleho miešania uveďte do varu a odstavte. Do zmesi vmiešajte sneh ušľahaný z 2 bielkov. Zmes nalejte na banány. Tortu dajte vychladnúť do chladu a potom posypte čokoládovými hoblinkami alebo nastrúhanou čokoládou.