a-salatPripraviť túto zálievku ma naučila jedna známa a neviem, či má i nejaký oficiálny názov. Či už s názvom, alebo bez názvu, odporúčam vám ju vyskúšať. Hodí sa na všetky druhy šalátov a zatiaľ jej všetci podľahli. A tí čo nepodľahli, mi to neprezradili.

a-salat1

Na jej prípravu budete potrebovať: 3 polievkové lyžice olivového oleja, 2-3 pol. lyžice balzamikový ocot, 1 čajovú lyžičku medu, 1 čajovú lyžičku horčice, 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky, trochu korenia, soli a červenej papriky.
a-salat2

Najprv poriadne rozmiešajte med s horčicou, pridajte za stáleho miešania olivový olej, potom balzamikový ocot a nakoniec sojovú omáčku. Zálievku osoľte, pridajte mleté čierne korenie a papriku.
Do zeleninového šalátu môžete na zjemnenie pridať aj jablko, nakrájané na malé kocky, alebo nakrájaný pomaranč či mandarínku- šalát to príjemne osvieži.
a-tuna

Tuniakový šalát– pripravujem z kukurice, cibule, tuniakovej konzervy a syru feta.

Cestovinový šalát -uvarím cestoviny podľa návodu, nechám vychladnúť a zamiešam do nich nakrájanú cibuľu, mrkvu, papriku, paradajku, uhorku atď. Zalejem zálievkou.

Paradajky s mozzarellou – paradajky i syr nakrájam na plátky a poukladám striedavo na tanier, osolím, okorením, pridám bazalku, zalejem olivovým olejom a aceto balsamicom.
Niekedy si spravíme i šalát, do ktorého nakrájam na tvrdo uvarené vajíčko, tvrdý syr a liptovskú salámu.
Alebo môžete pridať grilované mäso, pečienku, morské príšerky.