Pripraviť túto zálievku ma naučila jedna známa a neviem, či má i nejaký oficiálny názov. Či už s názvom, alebo bez názvu, odporúčam vám ju vyskúšať. Hodí sa na všetky druhy šalátov a zatiaľ jej všetci podľahli. A tí čo nepodľahli, mi to neprezradili.
Na jej prípravu budete potrebovať: 3 polievkové lyžice olivového oleja, 2-3 pol. lyžice balzamikový ocot, 1 čajovú lyžičku medu, 1 čajovú lyžičku horčice, 1 čajovú lyžičku sójovej omáčky, trochu korenia, soli a červenej papriky. | |
Najprv poriadne rozmiešajte med s horčicou, pridajte za stáleho miešania olivový olej, potom balzamikový ocot a nakoniec sojovú omáčku. Zálievku osoľte, pridajte mleté čierne korenie a papriku. Do zeleninového šalátu môžete na zjemnenie pridať aj jablko, nakrájané na malé kocky, alebo nakrájaný pomaranč či mandarínku- šalát to príjemne osvieži. | |
Tuniakový šalát– pripravujem z kukurice, cibule, tuniakovej konzervy a syru feta. Cestovinový šalát -uvarím cestoviny podľa návodu, nechám vychladnúť a zamiešam do nich nakrájanú cibuľu, mrkvu, papriku, paradajku, uhorku atď. Zalejem zálievkou. Paradajky s mozzarellou – paradajky i syr nakrájam na plátky a poukladám striedavo na tanier, osolím, okorením, pridám bazalku, zalejem olivovým olejom a aceto balsamicom. Niekedy si spravíme i šalát, do ktorého nakrájam na tvrdo uvarené vajíčko, tvrdý syr a liptovskú salámu. Alebo môžete pridať grilované mäso, pečienku, morské príšerky. |