Domáci paradajkový pretlak
Umyté paradajky nakrájame na štvrtinky a dáme dusiť do trošky vody. Potom to prepasírujeme cez sitko a naplníme do pohárov, ktoré sterilizujeme asi 15 minút.
Fazuľková praženica
50g zelenej fazuľky, 1 žĺtok, 1 lyžička rastlinného oleja, petržlenová vňať
Zelenú fazuľku nakrájajte na menšie kúsky a uvarte vo vriacej vody. Uvarenú fazuľku roztlačte vidličkou. Na panvici zahrejte rastlinný olej a fazuľkové pyré na ňom mierne orestujte. Za stáleho miešania pridajte rozšľahaný žĺtok a miešajte, až kým žĺtok nestuhne. Posypte pokrájanou petržlenovou vňaťou.
Zelená fazuľka so zemiakmi
50g zelenej fazuľky, 2 zemiaky, petržlenová vňať, 3 PL vody, lyžička rastlinného oleja
Z fazuľky odstráňte konce a tuhú časť, nakrájajte ju na malé kúsky a varte v pare 20 minút. Zemiaky očistite, nakrájajte a uvarte. Uvarené zemiaky vymiešajte s teplou vodou na kašu. Do zemiakovej kaše pridajte uvarenú fazuľku, posekanú petržlenovú vňať a rastlinný olej. Môžete podávať aj ako prílohu k mäsovým pokrmom.
Šošovicové pyré
60g uvarenej šošovice, 1/2 pečiva, 1/2 l zeleninového vývaru, 1 lyžička olivového oleja
Uvarenú šošovicu pridajte k zeleninovému vývaru, pridajte pokrájané pečivo a rozmixujte. Nechajte vychladnúť a pokvapkajte olivovým olejom.
Fazuľové pyré
170g uvarenej fazule, 1 mrkva, 1/4 cibule, 1 šálka uvarenej ryže, petržlenová vňať, rastlinný olej
Mrkvu očistite a umyte, cibuľu a petržlenovú vňať nakrájajte nadrobno. V panvici zahrejte rastlinný olej a osmažte cibuľu. Mrkvu uvarte vo vode a spolu s uvarenou fazuľou, cibuľou a petržlenovou vňaťou rozmixujte. Zmiešajte s ryžou.
Ovsené placky so zeleninou
4 PL ovsených vločiek, 3 PL miešanej dusenej zeleniny (mrkva, kaleráb, karfiol), mletá rasca, 1 žĺtok, petržlenová vňať
Ovsené vločky prepláchnite v sitku pod studenou vodou a dajte ich do hrnca. Pridajte k nim pol pohára vody a malé množstvo mletej rasce a za stáleho miešania uvarte na hustú kašu. Ovsenú kašu nechajte vychladnúť a zmiešajte ju s udusenou zeleninou. Pridajte rozšľahaný vaječný žĺtok a nakrájanú petržlenovú vňať. Zo zmesi vytvarujte malé placky a upečte ich na mastnom papieri v rúre alebo v malom množstve rastlinného oleja na teflónovej panvici. Podávajte samostatne alebo s roztlačenými petržlenovými zemiakmi.
Cestovina so špenátom
100g cestoviny (vyberte vrtuľky, najlepšie farebné, deti to majú radi), 50 g mrazené špenátové listy , 1 vajce natvrdo uvarené (pozor, použijeme len žĺtok), dojčenská voda, drvená rasca, ČL olivový olej, asi 5cm póru, 1 stredne veľký zemiak
Cestoviny uvarte zvlášť. V druhom hrnci uvarte špenátové listy, zemiak, pór. Zmes zmiešajte, pridajte uvarený žĺtok a olivový olej.
Zapečená brokolica
Do polomäkka uvaríme brokolicu, hrášok a zvlášť zemiaky. Do misky vymastenej olejom pokrájame brokolicu s hráškom a plátkami zemiakov. Všetko zalejeme rozmiešaným žĺtkom a dáme zapiecť do trúby. Pred podávaním roztlačíme vidličkou.
Zapečená mrkvička s ryžou
1-2 mladé mrkvičky, 1 PL mladého hrášku, 1 PL uvarenej ryže, petržlenová vňať, list hlávkového šalátu
Mladú mrkvičku očistíme a najemno postrúhame. Mrkvičku spolu s hráškom vmiešame do ryže a primiešame petržlenovú vňať. List hlávkového šalátu dáme na dno kastrólika vytretého olejom a naň uložíme zeleninovú ryžu, ktorú tiež mierne pokvapkáme olejom. Necháme vo vyhriatej rúre mierne zapiecť.
Zemiaky s pórom
Spražíme pór, pridáme rozkrájanú olúpanú paradajku a nadrobno nakrájanú mrkvu. Podlejeme vodou a podusíme domäkka. Všetko rozmixujeme a našľaháme a touto omáčkou zalejeme na kocky nakrájané zemiaky alebo ryžu.
Šošovicová kaša
11/2 mrkvy, 1/ 2 zemiaku, 1/4 malej cibule, biela časť 1/4 póru, 1 PL oleja, 2 PL šošovice (hnedá alebo červená), 200 ml slepačieho vývaru (domáceho, z chudého mäsa bez kostí a kože)
Mrkvu, zemiak a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Pór očistíme a jemne nasekáme. Cibuľu a pór podusíme na tuku, pridáme mrkvu a zemiak a dusíme cca 5 minút. Pridáme šošovicu a vývar a varíme, pokým šošovica nezmäkne, cca 40 minút. Podľa potreby rozmixujeme a prepasírujeme. Na dochutenie použijeme petržlenovú vňať, rozšľahaný žĺtok a dovaríme.
Paradajková kaša
Ohrejeme 1/2-1 dcl paradajkovej šťavy vhodnej pre batoľatá a po vychladnutí pridáme 2 lyžice ryžovej kaše. Nakoniec môžeme ešte pridať 2 lyžičky bieleho jogurtu alebo mlieka.
Hrášková omáčka
50g čerstvého hrášku, kôpor, 2dl detského mlieka, 2 lyžičky maizeny, 2 lyžičky rastlinného oleja
Čerstvý hrášok uvaríme vo vode až kým nie je úplne mäkký. Uvarený scedíme a prepasírujeme cez sito. Prepasírovaný hrášok zmiešame s vodou, v ktorej sa hrášok varil a za stáleho miešania pridáme dojčenské mlieko. Z rastlinného oleja a maizeny pripravíme zátrepku, ktorou zahustíme omáčku. Hotovú posypeme posekaným kôprom.
Dusené pšeno
Pšeno preberieme, opláchneme, nasucho opražíme, podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Občas pomiešame a podľa potreby podlievame horúcou vodou.
Varený pór so pšenom
180g póru, 20g rastlinného tuku, 20g pšena, 4 polievkové lyžice vody, podľa potreby voda na varenie, zelená vňať
Pór očistíme, umyjeme, pokrájame a dáme variť do vriacej vody do mäkka. Uvarený scedíme, dáme na tanier. Uvarený pór vidličkou roztlačíme a posypeme uduseným pšenom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
Zelené fazuľky
200 g zelenej fazuľky, polievkovú lyžicu masla, 1/2 opraženej žemle
Fazuľku umyjeme, očistíme a uvaríme domäkka vo vode alebo na pare. V kastróliku rozohrejeme maslo a opražíme na ňom nadrobno pokrájanú žemľu. Scedenú fazuľku naaranžujeme na tanierik a posypeme opraženou žemľou.
Farebná misa
zemiaky, brokolica, karfiol, hrášok, kukurica, mrkva, maslo
V pare udusíme zemiaky, brokolicu, karfiol, hrášok, kukuricu a mrkvu. Do jedného roka malým papáčom zeleninu nesolíme. Na tanieriky pokladieme farebné kôpky, poliate rozpusteným maslom. Deťom po prvom roku pridáme aj plátok tvrdého neúdeného syra pokrájaný na malé pásiky.
Zapekané zemiaky s jogurtom
Zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Olúpeme ich a pretlačíme cez šalátovú mriežku. Jogurt rozmiešame so žĺtkom (od roka celým vajíčkom) a s najemno pokrájanou vňaťou z cibule alebo pažítky. Do olejom vymastenej misky navrstvíme pokrájané zemiačiky, prelejeme ich jogurtovou hmotou a dáme ich zapiecť do vyhriatej rúry na 10 minút .
Kaša s brokolicou
6-7 ružičiek brokolice, detské mlieko, ryžová kaša
Brokolicu uvaríme vo vode domäkka. Po uvarení brokolicu vyberieme a roztlačíme vidličkou. Do mlieka pripravíme ryžovú kašu a zmiešame s roztlačenou brokolicou. Podávame teplé.