Ak ste často nafúknutí, zle vám trávi, mávate kŕče v oblasti brucha, alebo nepríjemné kožné prejavy, môže ísť o reakciu vášho organizmu na niečo, čo ste skonzumovali. Aby ste sa vyhli neželaným ťažkostiam, treba zistiť, ktoré potraviny vám komplikujú život a následne pristúpiť k úprave stravy. Zoznam alergénov a číselník potravín môže byť užitočným pomocníkom pri vašom ďalšom nákupe, či objednávaní stravy z reštaurácií.  

Kompletný zoznam alergénov nájdete nižšie.

Potravinové alergie a iné druhy precitlivenosti na jedlo trápia milióny ľudí na celom svete. Ich závažnosť je rôzna. Môžu byť sprevádzané minimálnymi príznakmi, ako je žihľavka, či opuch pier, ale dokážu spôsobiť aj život ohrozujúci stav, anafylaxiu, ktorý vedie až k vážnym dýchacím problémom a šoku.

Typické alergické reakcie:

  • nevoľnosť až zvracanie, bolesti brucha, nechutenstvo, hnačky, alebo, naopak, zápcha
  • kožné problémy, ako exzém, žihľavka, či opuchy,  často sprevádzané silným svrbením
  • škriabanie v krku a dýchacie ťažkosti
  • zvýšený tlak a tep
  • anafylaktický šok

Príznaky potravinovej neznášanlivosti sa obyčajne prejavujú v priebehu niekoľkých minút až  hodín po konzumácii problematického jedla. Ak sa u vás objaví niektorý zo symptómov, mali by ste ihneď prestať daný pokrm jesť. Pri závažných komplikáciách, ako je anafylaktický šok, treba neodkladne vyhľadať lekársku pomoc.

Aj keď sa vyvíjajú sľubné terapeutické a preventívne stratégie, potravinová alergia sa v súčasnosti zatiaľ nedá vyliečiť. Včasné rozoznanie a osvojenie si toho, ktorým potravinám sa vyhnúť, sú dôležitými opatreniami na zabránenie vážnych následkoch na zdraví.

Aby ste predišli problémom, vždy si zistite, čo obsahujú vami kúpené potraviny. Informácia o tom, čo konzumujeme, by mala byť samozrejmou súčasťou ich obalu, a podobné poučenie by mali obsahovať aj jedálne lístky v reštauráciách. Vyplýva to z Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ č. 1169/2011 z  25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom.

Zoznam alergénov

(na základe Nariadenia EÚ 1169/2011)

1.  Obilniny obsahujúce glutén (lepok), konkrétne pšenica obyčajná, raž, jačmeň, ovos, pšenica špalda, cirok alebo ich hybridné odrody, a výrobky z nich okrem:

  • glukózových sirupov na báze pšenice vrátane dextrózy (1);
  • maltodextrínov na báze pšenice (1);
  • glukózových sirupov na báze raže;
  • obilnín použitých pri výrobe alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.

2.  Kôrovce a výrobky z kôrovcov.

3.  Vajcia a výrobky z vajec.

4.  Ryby a výrobky z rýb okrem:

  • rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karoténových prípravkov;
  • rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných ako prostriedky na čírenie piva a vína.

5.   Arašidy a výrobky z arašidov.

6.   Sójové bôby a výrobky zo sójových bôbov okrem:

  • úplne rafinovaného sójového oleja a tuku (1);
  • zmesí prírodných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa tokoferolu, prírodného D- alfa-tokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu;
  • rastlinných olejov vyrobených z fytosterolov a esterov fytosterolov zo sójových bôbov;
  • rastlinného stanolesteru vyrobeného z rastlinných olejových sterolov zo sójových bôbov.

7.   Mlieko a mliečne výrobky (vrátane laktózy) okrem:

  • srvátky použitej na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu;
  • laktitolu.

8.   Orechy

  • konkrétne mandle (Amygdalus communis L.), lieskové oriešky (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu oriešky (Anacardium occidentale), pekanové orechy [Carya illinoinensis (Wangenh.) Koch], brazílske orechy (Bertholletia excelsa), pistáciové oriešky (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich okrem orechov používaných na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.

9.   Zeler a výrobky zo zeleru.

10. Horčica a výrobky z horčice.

11.  Sezamové semeno a výrobky zo sezamových semien.

12.  Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l z hľadiska celkového obsahu SO2, ktoré sa majú počítať pri výrobkoch určených na priamu konzumáciu alebo po obnovení podľa pokynov výrobcov.

13.  Vlčí bôb a výrobky z vlčieho bôbu.

14.  Mäkkýše a výrobky z mäkkýšov.

Potravinové alergie by sa nemali nechávať na ľahkú váhu. Ak patríte k ľuďom so známou precitlivenosťou na niektorú potravinu, vždy čítajte štítky na výrobkoch a radšej sa vopred vyhnite nepríjemným ťažkostiam.

Foto: Pexels, Pixabay