Ovocné pokrmy
Obilninová kaša bez mlieka
20 g pšeničných (ovsených) vločiek, 100 g mäkkých jabĺk (broskyňa, banán, hruška), 1 lyžica masla
V hrnci zmiešame vločky s 0,125 l vody. Pri miernej teplote privedieme do varu , necháme 1-2 min. povariť a odložíme zo sporáka . Umyté ovocie ošúpeme , zbavíme jadrovníka a postrúhame do hrnca s vločkami . Pridáme maslo a ručným mixérom rozmixujeme na kašu .
Jogurtový dezert
ovocie (postrúhané jabĺčko, banán, slivky, broskyňa, marhuľa), biely jogurt, pšeničné alebo ovsené vločky
V miske spolu zmiešame biely jogurt, ovocie a zahustíme vločkami.
Polievky
Hrášková krémová polievka
100g hrášku, 1 zemiak, 250 ml dojčenskej vody, 1 ml dojčenského alebo materského mlieka, 10 g kukuričnej múky, petržlenová vňať, 2 lyžičky rastlinného oleja
Hrášok a zemiaky uvaríme do mäkka. Potom polievku rozmixujeme na hladký krém, zahustíme kašičkou z mlieka a kukuričnej múky a varíme asi 5 min. Nakoniec pridáme olej a vňať.
Vajíčkovo-pohánková polievka
3 mrkvičky, 3-4 polievkové lyžice pohánky, žĺtok, rasca, trochu oleja, dojčenská voda
Na oleji osmažíme na kolieska pokrájanú mrkvičku a pridáme vodu. Varíme, kým trochu nezmäkne, potom pridáme pohánku, rascu a keď je všetko mäkké, vlejeme roztrepaný žĺtok a dovaríme.
Zeleninové pokrmy
Kvakovo-mrkvičkový pokrm
Kvaku uvarte spolu s mrkvičkou do polomäkka, pridajte zemiačik. Všetko popučte aj s vodou a primiešajte uvarený žĺtok.
Fazuľkovo-zemiakový pokrm
Dajte spolu variť zelenú fazuľku (mrazenú) a zemiačik. Po uvarení fazuľku pokrájajte na menšie časti a zemiačky roztlačte. Zahustite mliekom s troškou hladkej múky.
Zapečená brokolica so zemiakovou kašou
pár ružičiek brokolice a karfiolu, žĺtok
Uvarenú brokolicu a karfiol roztlačíme a pridáme roztrepaný žĺtok. Všetko premiešame a dáme zapiecť. K tomu podávame zemiakovú kašu.
Kalerábová kaša
1 malý kaleráb , 1 stredne veľký zemiak , kúsok cukety (asi 50 g) , 1 žĺtok , 1 lyžička rastlinného oleja
Kaleráb a cuketu olúpeme a s oškrabaným zemiakom rozkrájame na kocôčky. Dusíme asi 20 minút, potom rozmixujeme, pridáme žĺtok a ešte krátko povaríme, prikvapkáme olej a premiešame.
Zemiaková kaša s nastrúhanou mrkvou
1 stredne veľký zemiak, 1 mrkva , 1 lyžička rastlinného oleja , 4 lyžice dojčenského mlieka ,
Oškrabaný a na kúsky nakrájaný zemiak uvaríme vo vode. Uvarený zemiak vidličkou roztlačíme s mliekom a vmiešame alebo ušľaháme na hladkú kašu. Do horúcej kaše potom pridáme nastrúhanú mrkvu. Prikvapkáme slnečnicový alebo olivový olej a premiešame. Rovnako môžeme namiesto mrkvy pridať umytý a nadrobno nakrájaný pór, alebo olúpanú cuketu či inú tekvicu, alebo inú nastrúhanú zeleninu, ako je reďkvička alebo kaleráb, čínska kapusta, hlávkový šalát. Jemnosť nastrúhania závisí na veku a schopnosti dieťaťa jesť väčšie kúsky!
Zelerová kaša
150 g zeleru, 100 g zemiakov, 40 g kuracích pŕs, 1 lyžička petržlenovej vňate, 2 lyžičky rastlinného oleja
Umytý zemiak uvaríme v šupke a olúpeme, zeler podusíme, pridáme najemno nakrájané mäso, podlejeme vodou a dusíme 20 minút. Pridáme petržlenovú vňať a spoločne rozmixujeme, vmiešame olej.
Hrachová kaša
olúpaný polený hrach, varený žĺtok, dojčenská voda
Hrach namočíme deň vopred do vody a na druhý deň uvaríme domäkka. Rozmixujeme ho. Uvarený žĺtok roztlačíme a vmiešame do kaše. Môžeme pridať aj materské mlieko.
Ryžová kaša s brokolicou
6-7 ružičiek brokolice , mlieko , ryžová kaša
Brokolicu uvaríme vo vode domäkka. Po uvarení brokolicu vyberieme a roztlačíme vidličkou.
Do mlieka pripravíme ryžovú kašu a zmiešame s roztlačenou brokolicou. Podávame teplé.
Ryžová kaša s mrkvou
Jednu väčšiu umytú a očistenú mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle a v malom množstve vody podusíme domäkka. Pripravíme porciu ryžovej kaše, ako u kaše s brokolicou a zmiešame dokopy.
Zapečená brokolica
brokolica, hrášok, zemiak, žĺtok, olej
Do polomäkka uvaríme brokolicu, hrášok a zvlášť zemiaky. Do misky vymastenej olejom prekladáme brokolicu s hráškom a plátky zemiakov. Všetko zalejeme rozšľahaným žĺtkom a dáme zapiecť do rúry. Pred podávaním roztlačíme vidličkou.
Mäsovo-zeleninové pokrmy
Teľacie so špenátom
40g teľacieho mäsa, 10 sparených listov čerstvého špenátu, 1 stredný zemiak, 1 varený žĺtok (nemusí byť), 1 lyžička oleja
Mäso umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do vody. Listy špenátu umyjeme a zalejeme vriacou vodou, nasekáme. K predvarenému mäsu pridáme špenát, zemiak a dovaríme. Rozmixujeme s vareným žĺtkom a pridáme olej.
Teľacie so špenátom a mrkvou
50 g špenátových listov, 50 g uvareného teľacieho mäsa, 1 stredne veľká mrkva, 1 kávová lyžička oleja
Špenátové listy a mrkvu umyjeme, uvaríme a rozmixujeme na hladké pyré. Uvarené teľacie mäso roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme. Pridáme lyžičku slnečnicového oleja a zmiešame so zeleninovým pyré. Pokiaľ je pyré riedke, môžeme pridať bezmliečnu ryžovú kašu, pokiaľ je naopak husté, pridáme lyžicu dojčenského mlieka.
Teľacie so zeleninou a ryžou
40g teľacieho mäsa, 1 mrkva, 1 lyžica hrášku, 2 hlavičky ružičkového kelu, 1 ružička karfiolu, 5 lyžíc obyčajnej ryže, 20ml mlieka alebo 2 lyžice materského, 1 lyžička rastlinného oleja
Ryžu na hodinu namočíme a s mäsom predvaríme do polomäkka, potom pridáme zeleninu a dovaríme. Rozmixujeme a pridáme olej.
Kurča s pomarančom (8.mes.)
20 g vareného kuracieho mäsa bez kože , 1 stredne veľký zemiak (50 g) , šťava z 1/2 pomaranča
Horúci uvarený zemiak roztlačíme a vmiešame do neho najemno nasekané alebo zomleté kuracie mäso. Zmes pokvapkáme pomarančovou šťavou, dobre premiešame a teplé podávame.
Rybičkové cestoviny (od 1. roka)
Uvarene cestoviny zmiešame z tuniakom z konzervy, pridáme uvarenú kukuricu z konzervy a rozmiešame v mixéri.
Guľáš z morčacieho mäsa a zeleniny
100g morčacieho mäsa, 40g zemiakov,20g zeleného hrášku, 20g mrkvy, bazalka, petržlenová vňať, 10g rastlinného oleja, dojčenská voda na podliatie
Mäso umyjeme, pokrájame na malé kúsočky, nasucho opečieme, zalejeme vodou a dusíme do polomäkka. Potom pridáme na malé kúsky pokrájané zemiaky, mrkvu, hrášok a dusíme do mäkka. Pridáme rastlinný olej, nasekanú vňať, bazalku. Jedlo môžeme podľa potreby popučiť vidličkou.