Cez vianoce u nás nesmú chýbať marokánky, mám ich veľmi rada, podľa mňa sú aj zdravé, lebo obsahujú zdravú čokoládu, oriešky, sušené ovocie, samé dobré veci, a keď sa pridajú aj ostatné zdravšie ingrediencie, zdravé vianočné pečivko je na svete.
Čo potrebujete:
400 ml rastlinné mlieko
100 g múka hladká pohánková alebo iná bezlepková
5 g (prírodné sladidlo) stévia
2 PL agáve
2 PL kokosový olej
100 g orechy vlašské nasekané
50 g mandle nasekané
50 g hrozienka (alebo brusnice)
100 g (sušené) ovocie kandizované
3 PL vločky pšenové
50 g vegan čokoláda
Mlieko, stéviu a olej zohrejeme, aby sa olej rozpustil, odstavíme, pridáme múku a metličkou ju vmiešame do teplého mlieka. Pridáme agáve, posekané orechy a mandle, hrozienka, kandizované ovocie a vločky, premiešame a necháme postáť.
Získame kašovitú hmotu, nesmie byť riedka ani veľmi hustá, taká, že z varechy zmes spadne, ale nebude sa liať.
Na plech s papierom na pečenie lyžicou kladieme kôpky zmesi a rozotrením tvoríme placky, dáme piecť na 190 °C 30 minút, resp. kým sú pekné do hneda. Po vybratí sa zdajú mäkké, ale oni stuhnú po vychladnutí. Polejte ich po vychladnutí zo spodnej časti horkou čokoládou, nechajte stuhnúť.