Takto nazval toto jedlo môj manžel, lebo mu to pripomenulo trošku jedlá našich starých otcov – jednoduché a pritom výdatné.
Budete potrebovať: 1kg zemiakov, 0,5kg bravč.pliecka, 3 veľké cibule, 500ml vývaru (z 2 kociek hovädzieho bujónu), 2dl bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie, 125g masla
Ako na to: Bravčové pliecko nakrájate na kocky, zemiaky očistíte a pokrájate na plátky, cibuľu nakrájate na kolieska. Pekáč vytrite maslom a začnite ukladať jednotlivé vrstvy. Najprv dajte polovicu zemiakov, posoľte ich, pokoreňte. Na to dajte všetko mäso, posoľte, okoreňte. Prikryte cibuľou (môžete dať aj viac cibule, nič tým nepokazíte). Cibuľu tiež posoľte a okoreňte. Zakryte druhou polovicou zemiakov a zase ich posoľte a okoreňte. Pokryte plátkami zvyšku masla. Uvarte si bujón z vriacej vody a bujónových kociek. Polejte zemiaky, prilejte tiež víno, zakryjeme alobalom a pečieme asi 2 hodiny pri 200°C. Pred koncom pečenia odokryjeme, aby sa nám trošku zemiačky pripiekli. Porcujeme ihneď. Je to dačo úžasné!!!