krtkoPoznáte krtkovu tortu? Ja som ju už párkrát jedla veru aj z prášku, aj z klasických mliečnych surovín a teraz prišiel rad na vegan verziu, vhodnú aj do delenej stravy. Skúsite tiež? Je výborná a nerozoznáte ju od pravej :-)

Korpus
• 1 hrnček hladkej celozrnnej špaldovej múky
• ¾ hrnčeka polohrubej špaldovej múky
• ½ hrnčeka trstinového cukru
• 4 lyžice kakaa
• 1 vrchovatá lyžička jedlej sódy
• 1 vrch.lyžička prášku do pečiva
• štipka soli
• 1 hrnček rastlinného mléka
• 2 lyžičky vanilkového extraktu
• 1 a ½ lyžičky jablčného octu
• ⅓ hrnčeka oleja

Náplň
• 3-4 banány
• 2 tučné kokosové mlieka
• Čokoláda horká
• Citronová šťava
• Kokosový (alebo trstinový) cukr
• stužovač šľahačky

krtko1Postup
Zmiešame zvlášť suché a mokré ingredience na korpus a potom ich spojíme. Vylejeme do naolejovanej a pomúčenej tortovej formy a dáme piecť do predom vyhriatej rúry na 180°C na cca ½ hodinu. Po vychladnutí vydlabeme korpus na povrchu, aby nám zostala akoby miska, nie moc tenká, ani hrubá, tak akurát, aby sa tam dali pekne naukladať banány. Banány pozdĺžne rozkrojíme a vložíme ich do vnútra korpusu. Kokosové mlieka najlepšie na noc dáme do chladničky stuhnúť. Na druhý deň hustú bielu hmotu dáme spolu s cukrom, citrónovou šťavou a stužovačom do mixéra a vymiešame na hustý krém. Nakoniec zľahka vmiešame nahrubo nastrúhanú čokoládu. Navrstvíme to na banánovú vrstvu. Na kokosovú šľahačku nadrobíme vydlabaný korpus, dobre utláčame, aby nám vznikla pekná kupola. Ak nám zostane zbytok korpusu, môžete si ho pripraviť na druhý deň s ovocím, alebo jogurtom na raňajky :-) Tortu dajte na aspoň 2 hodinky do chladničky stuhnúť.