Kuracie mäso s hráškom
50g kuracích pŕs, 2 PL čerstvého alebo mrazeného hrášku, 1 lyžička citrónovej šťavy, 1 lyžička rastlinného oleja
Na malé kúsky nakrájané kuracie mäso uvarte vo vode a rozmixujte ho spolu s rastlinným olejom a citrónovou šťavou. Hrášok uvarte vo vode a pridajte ho k mäsovej zmesi.
Dojčenské kuracie rizoto
Dojčenská voda, 3 hrste ryža, 50g kuracie prsia, 10 cm pór, 1/2 stredne veľká cuketa, 3 ružičky brokolice, 1 hrsť mladý hrášok (môžete použiť mrazený), 1 stredne veľká mrkva , 1/2 ČL drvená rasca, štipka soli, 1 ČL olivový olej
Asi v 4 dl dojčenskej vody začnite variť kuracie mäso s rascou a štipkou soli, po 15 min. pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, cuketu, pór v celku, brokolicu. V druhom hrnci uvarte vo vode ryžu s hráškom. Uvarené kuracie mäso vyberte, pokrájajte na kocky, sceďte vodu, mäso zmiešajte so zeleninou a ryžou. Nakoniec pridajte olivový olej a premiešajte.
Zeleninovo-mäsová kaša s pohánkou
3 PL pohánky, 3 PL najemno nastrúhaného kalerábu a mrkvy, kúsok kuracieho mäsa, trochu posekanej petržlenovej vňate, 1 ČL olivového oleja
Pohánku preberieme, zalejeme dojčenskou vodou a varíme spolu s nadrobno pokrájaným kuracím mäsom na miernom ohni asi 10 minút domäkka. Vmiešame jemne nastrúhanú zeleninu a ešte chvíľu povaríme. Pred vypnutím pridáme nasekanú petržlenovú vňať a olivový olej.
Teľacie mäso s kalerábom
100g teľacieho mäsa, 80g mladého kalerábu, 20g paradajok, 4dl vody, fenikel, zelená vňať, 10g tuku
Teľacie mäso odblaníme, umyjeme a dáme variť do vriacej vody do polomäkka. Potom pridáme očistený umytý kaleráb a umyté, pokrájané, ošúpané paradajky a dovaríme. Uvarené scedíme, pokrájame na kúsky a vyšľaháme so zeleninou na jemnú masu, z ktorej vytvarujeme malé bochníky, posypeme ich feniklom a umytou posekanou vňaťou. Podávame s omáčkami.
Dusené kozľa na paradajkách
Mäso odblaníme, umyjeme a pokrájame na drobné kúsky a na panvici nasucho opečieme. Potom podlejeme horúcou vodou a za občasného miešania dusíme do mäkka. Neskôr pridáme umyté ošúpané paradajky a ešte podusíme. Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekaniu zelenou vňaťou.
Paradajková omáčka s kuracím mäsom
Domáci paradajkový pretlak sa trochu povarí a pridá sa do neho predom uvarená ryža a trochu varenej a roztlačenej mrkvy (1 kopcovitá lyžička na 100ml pretlaku s ryžou) a lyžička olivového oleja. Nakoniec pridáme uvarené kuracie mäso.
Hovädzie mäso s paradajkovou omáškou
40g vareného hovädzieho mäsa, 1/8 l mäsového vývaru, 10g masla, 10g hladkej múky, 2 väčšie paradajky
Pripravíme svetlú zápražku, pridáme vývar, nakrájané paradajky a povaríme 20 minút. Prelisujeme cez sitko, podľa chuti prisladíme alebo veľmi mierne osolíme. Vložíme zomleté alebo nakrájané hovädzie mäso a podávame s cestovinami či s ryžou.
Zelená kaša so šunkou
1 zemiak, 2 kocky mrazeného špenátu, pol plátku hydinovej šunky
Uvaríme zemiak a špenát, pridáme šunku a zmixujeme s trochou vody.
Sliepka s ryžou a zelenou fazuľkou
Fazuľku pripravíme na pare. Ryžu uvaríme vo vode. Slepačie mäso nakrájame na malé kúsky. Podľa potreby všetko spolu rozmixujeme a prepasírujeme. Na zriedenie použijeme jablkovú šťavu.
Dusené kurča s jablkami
100g kuracieho mäsa, 10g oleja, 10g póru, voda na podliatie, 50g jabĺk
Mäso umyjeme, urobíme dva plátky, ktoré jemne naklepeme a dáme nasucho na panvici opiecť. Potom pridáme dobre umytý na jemné rezance nakrájaný pór, podlejeme vodou a dusíme do polomäkka. Pridáme olej, umyté očistené, na kocky pokrájané jablká a dodusíme. Podávame tak, že na tanier vyberieme plátok mäsa a polejeme ho jablkovou šťavou z výpeku.
Varená zapečená morka
Mäso umyjeme a dáme variť do vriacej vody. Osobitne uvaríme očistené, umyté zemiaky. Keď sú mäso a zemiaky mäkké, pomelieme ich, pridáme tuk, umytú posekanú zelenú vňať. Z masy urobíme malý bochník, ktorý dáme na kastrólik, podlejeme vodou a zakryté pečieme v rúre.