Kurča na zelenine
malú cibuľku alebo pór, mrkvu, zeler, karfiol, trocha nasekanej petržlenovej vňati, 10-20dkg kuracieho mäsa.
Na troške olivového oleja udusíme pór alebo cibuľku, pridáme nadrobno nastrúhanú mrkvu a zeler a podusíme. Potom pridáme na kúsky narezané kuracie mäso ,posypeme petrž. vňaťou ,zalejeme dojčenskou vodou a varíme do mäkka. Podávame s tarhoňou, ryžou, zemiakmi.
Kuracie prsia v mlieku
50g kuracích pŕs, 1/2 šálky mlieka, 1 lyžička rastlinného oleja, petržlenová vňať, 5g tvrdého syra
Kuracie mäso nakrájajte na malé kúsky a u varte vo vode. Vodu zlejte a k uvarenému mäsu pridajte mlieko, syr a posekanú petržlenovú vňať. Za stáleho miešania povarte všetko spolu ešte tri minúty a podávajte s vareným zemiakom alebo ryžou.
Kuracie prsia s nivou
Kuracie prsia trošku naklepeme, ochutíme korením, ale nie je to potrebné. Na panvicu dáme trochu olivového oleja a prsia trošku opečieme z oboch strán do zlata, pridáme vývar z kuracieho bujónu a necháme trošku podusiť. Zatiaľ si pripravíme zeleninu (brokolica, hrášok, mrkva…). Túto zeleninu pridáme k duseniu a dusíme, kým zelenina nezmäkne. Po odstavení môžeme všetko posypať postrúhanou nivou , alebo mäso posypeme jednotlivo až na tanieri. Zemiaky si nastrúhame na kocky a dáme variť. Po uvarení scedíme , pomastíme len masielkom a môžeme posypať pažítkou.
Kuracie prsia s avokádom
1 avokádo, 1 menší kúsok kuracích pŕs, 1 zemiak
Kuracie prsia uvaríme domäkka a pokrájame nadrobno, ošúpané avokádo nakrájame na menšie kúsky a dobre zmiešame spolu s kuracím mäsom. Podávame.
Pečené rybie filé s mrkvou
50g rybieho filé, 3 lyžičky rastlinného oleja, malé množstvo dojčenskej vody na podlievanie, mletá rasca, kúsok mrkvy uvarenej v pare
Rybie filé umyjeme, pokvapkáme olejom a posypeme mletou rascou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 20 minút, občas podlievame vodou. Upečené filé roztlačíme vidličkou a odstránime prípadné kosti. Mrkvu uvarenú v pare roztlačíme vidličkou a podávame s rybou.
Hašé z domáceho králika
120g králičieho mäsa, 4dl vody, 10g tuku, 870g miešanej zeleniny (mrkva, kaleráb, brokolica), 10g strúhaného syra, majoránka, pažítka
Mäso umyjeme a dáme variť do vody domäkka. Zeleninu očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a uvaríme domäkka. Mäso po uvarení pomelieme, pridáme vidličkou roztlačenú uvarenú zeleninu, majorán, tuk, posekanú pažítku, pomiešame a zohrejeme. Na tanieri posypeme postrúhaným syrom.
Karfiol so zlatistou kôrkou
1 malý karfiol, 150g teľacieho mäsa, olivový olej, 1/2 šálky prosa, 200ml bieleho jogurtu, 1 lyžička rozmarínu, 1/2 lyžičky zelenej vňate
Proso sparíme horúcou vodou, scedíme a zalejeme dvojnásobným množstvom vody, pri miernej teplote varíme 15-20 minút, kým proso nevstrebe všetku vodu. Karfiol rozoberieme na ružičky, varíme v pare cca 10 minút. Teľacinu uvaríme do polomäkka. Olejom vymastíme pekáč, poukladáme karfiol a teľacinu. Proso zmiešame s jogurtom a korením a polejeme tým karfiol s mäsom. Na 10-15 minút dáme zapiecť pri maximálnej teplote.
Pečené kurča s ovocím
150g kurčaťa, 50g masla, čerstvé alebo kompótové ovocie
Opláchnuté kurča mierne osolíme a upečieme na masle. Upečené kurča obložíme plátkami pomaranča, broskyne, banánu, jablka a pod. Do vypečenej šťavy môžeme pridať trochu citrónovej šťavy. Podávame so zemiačikom alebo zemiakovou kašou.
Bravčové mäso s hráškom
40g bravčového mäsa, 1 lyžica oleja, 50g sterilizovaného hrášku, mletá sladká paprika
Bravčové mäso nakrájame na drobné kúsky a opečieme na rozohriatom oleji. Pridáme papriku, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Potom pridáme hrášok, prehrejeme a podávame so zemiakmi alebo ryžou.
Teľacie závitky
Mäso naklepeme, do prostriedku dáme kúsok šunky, kúsok uvareného vajíčka, paličku mrkvičky, posolíme, plnku obalíme mäsom, previažeme, vložíme do pekáča, podlejeme vodou a dusíme. Mäkké mäso vyberieme, do šťavy pridáme maslo, hl. múku, povaríme a šťavou zalejeme mäso. Závitok môžeme plniť aj rizotom, zomletým mäsom alebo rôznou zeleninou.
Dusené teľacie s hráškom
Mäso nakrájame na kúsky. Opečieme na troške oleja, zaprášime troškou múky, zase opečieme. Podlejeme vodou, trošku osolíme a dusíme do mäkka. Pridáme zelený hrášok z konzervy, podusíme a prípadne trošku osladíme.
Detská sviečková
Uvaríme klasickú hovädziu polievku pre dospelých z kvalitného mäsa bez kostí. Vyberieme mrkvu, petržlen a zeler, skontrolujeme, či na zelenine nezostali guličky korenia a zmixujeme. Pre deti, ktoré ešte nejedia soľ zriedime na vhodnú hustotu vodou, pre staršie polievkou. Pridáme živý biely jogurt. Od 13. mesiacov môžeme do detskej porcie zeleniny nakrájať polovicu knedle.
Tuniaková tarhoňa
3 PL bezvaječnej tarhone, 1 malá konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, kúsok póru, olivový olej, dojčenská voda
Nadrobno nakrájaný pór trochu podusíme na olivovom oleji s dojčenskou vodou. Potom pridáme tarhoňu a zalejeme dojčenskou vodou, uvaríme do mäkka. Na záver pridáme tuniaka vo vlastnej šťave a všetko dobre prehrejeme. Môžeme pridať aj trochu kukurice.
Karfiolový nákyp s hydinovou šunkou
olej, 50g hladkej múky, 0,25l mlieka, trochu vody, 4 vajcia, soľ, 1 karfiol, 100g hydinovej šunky, 50g tvrdého syra
Z oleja a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, pridáme mlieko, vodu a povaríme. Do vychladnutej omáčky primiešame žĺtky, soľ, osobitne uvarený a posekaný karfiol a hydinovú šunku pokrájanú na malé kocky. Nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Zmes dáme do vymastenej formy a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečený pokrájame na tenké plátky a posypeme postrúhaným syrom.
Zapekaná cukina prekladaná
180g cukiny, 1 polievková lyžica oleja, 10g cesnaku, cibuľa, 50g hydinovej šunky, 1,5dl mlieka, 10g postrúhaného syra, 10g sójovej múky, olej a strúhanku na vymastenie a vysypanie formy
Cukinu očistíme, umyjeme, pokrájame na rezance, uložíme do vymastenej a vysypanej formy. Obložíme šunkou, osolíme, posypeme očistenou pokrájanou cibuľou a cesnakom, navrch dáme zvyšok cukiny a zalejeme zátrepkou z mlieka, postrúhaného syra a sójovej múky. Posypeme umytou posekanou zelenou vňaťou a dáme piecť do stredne teplej rúry.
Nákyp z rybieho filé
Filé umyjeme a dáme variť s rascou do vriacej vody do mäkka. Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme v mierne osolenej vode do mäkka. Filé scedíme, odstránime kosti a spolu s ošúpanými uvarenými zemiakmi pomelieme. Do tejto hmoty pridáme postrúhaný syr, majoránku, posekanú zelenú vňať, olej. Všetko dobre pomiešame a dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy piecť do rúry.
Zapekané filé
Do vymazaného pekáča naukladáme uvarené filé, paradajky bez šupiek, varené zemiaky, jemnú zeleninu a necháme zapiecť. Môžeme povrch posypať syrom a zaliať žĺtkom.
Filé so zeleninou
Uvarený kúsok filé rozmixujeme s uvarenou ryžou a zeleninou.