Niekedy sa označuje ako zelená sója, v skutočnosti je to druh fazule. Majú olivovozelenú farbu a predávajú sa lúpané, celé alebo polené. Sú bohaté na antioxidanty, vápnik, železo a draslík. Obsahujú málo kalóií, ale množstvo enzýmov a proteínov. Rovnako ako u ostatných druhoch strukovín sa obsah cenných látok vo fazuli mungo výrazne zvyšuje nakličovaním – výhonky mungo však patria k tým najvýživnejším.
Fazuľa mungo v kuchyni
Sucha fazuľa
Fazule mungo je nutné pred tepelnou úpravou minimálne 4 hodiny namáčať vo vode. Varí sa 45 minút. Uvarenú fazuľu môžete použiť do nákypov, polievok a šalátov. V Indii sa orestovaná ponúka k čaju.
Výhonky mungo
Naklíčené fazuľky mungo sa konzumujú surové alebo len krátko blanšírované – dlhým varením by stratili svoje cenné látky. Pridávajú sa do zeleninových šalátov a zeleninových jedál, výborné sú tiež v rizote alebo s kuracím mäsom na čínsky spôsob.
Prečo sú lepšie výhonky?
Naklíčené semená mungo obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínov a mineerálov ako klasická fazuľa. Okrem vápnika, železa a draslíka sú tiež zdrojom mangánu, fosforu, horčíka a kyseliny listovej. Sú lepšie stráviteľné, obsahujú mimoriadne veľa vlákniny a bielkovín pri minimálnom množstve kalórií a oplatí sa preto zaradiť ich do diétneho jedálnička. Klíčky pomáhajú z tela odvádzať toxíny, posilňujú imunitu a slúžia tiež ako prevencia rakoviny a aterosklerózy. Pokiaľ sa vám do nakličovania príliš nechce, môžete v obchode kúpiť mungo fazuľky už naklíčené, ale ubezpečujem vás, že nakličovanie vôbec nie je náročné.
Klíčenie mungo fazule
Na klíčenie potrebujeme celé fazule mungo. Tie prepláchneme vodou, vlejeme do nádoby, zalejeme dostatočným množstvom studenej vody a necháme na kuchynskej linke 24 hodín. Potom vodu zlejeme, prepláchneme ich studenou vodou, vrátime do nádoby, prikryjeme napr. gázou a znovu odložíme na kuchynskú linku. Takto to robíme 2x denne asi 3 dni, na tretí deň máte semienka naklíčené a môžete ich použiť na konzumáciu. Nenakličujte si naraz veľa fazuliek, po naklíčení sú dosť objemné. Stačí tak hrsť fazule naraz, radšej každé 2 dni si nakličujte nové. Po naklíčení ich uchovávajte v chladničke, vydržia vám asi 2 dni.