Sú chutné, sladké a paradoxne aj napriek tomu pomáhajú spaľovať tukové vankúšiky. Reč je o figách – šťavnatých plodoch, ktoré toho dokážu naozaj dosť. Ak patríte medzi ich milovníkov, nemusíte sa obávať nadbytočných kilogramov, ale ani problémov so srdcom, či kosťami.
Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, figy sú pri spaľovaní tukových zásob skutočne nesmierne účinné. Obsahujú totiž balastné látky, ktoré pomáhajú telu udržovať stabilnú hladinu cukru v krvi. Okrem toho majú aj nízky glykemický index. Po ich konzumácii dochádza k zníženiu pocitu hladu a vy už tak nebudete mať chuť na kalorické bomby v podobe čokolád či keksov.
Nabijú vás energiou a dodajú tieto látky:
– vlákninu – obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu
– draslík – pomáha predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam
– rastlinné steroly – znižujú cholesterol
– ficín – nachádza sa len vo figách
– polyfenoly
– vitamín B6, vápnik, železo, horčík, mangán, draslík
Čerstvé či sušené?
Je to v podstate jedno. Pokiaľ ich máte možnosť ochutnať čerstvé niekde v zahraničí, kde prirodzene rastú, určite si ten zážitok nenechajte ujsť. V našich podmienkach ich síce svieže dostanete kúpiť tiež, ale pokiaľ ich neskonzumujte v priebehu pár dní, rýchlo sa pokazia a prídete tak o ne. Vhodným ekvivalentom sú sušené figy, ktoré sú na rozdiel od čerstvých ochudobnené iba o podiel vody, ale zostávajú v nich všetky živiny. Sú vzácne aj preto, že žiadny iný druh ovocia neobsahuje taký podiel minerálov ako práve figy.
Figy pomáhajú telo chrániť pred:
– kardiovaskulárnymi ochoreniami
– vysokým krvným tlakom
– zlým cholesterolom
– problémami s kosťami
– hemoroidmi
– predmenštruačným syndrómom
Zdroj: http://plnielanu.zoznam.sk