Internetové stránky píšu o tejto rastlinke ako o zázraku a sladidle nového tisícročia. Býva až 300krát sladšia ako klasický cukor. Pritom nemá prakticky žiadne kalórie.
Nezdvíha ani hladinu krvného cukru, naopak, pomáha ho stabilizovať. Preto môže byť táto rastlinka pomoc pre diabetikov a ľudí, ktorí chcú schudnúť. Zvlášť ak majú radi sladkosti a je pre nich ťažké vydržať bez nich.
Užitočným pomocníkom je i pre tých, ktorí si dávajú sladkosti ako odmenu pri ťažkom psychickom vypätí. Najlepšie je, keď stéviou budete sladiť potraviny obsahujúce minimum kalórií, ako je napr. čaj. Vtedy prináša najväčší efekt. A to tak zdravým ľuďom, ako aj diabetikom, ktorí sa snažia schudnúť alebo si udržať váhu. Každé kilo navyše u nich totiž predstavuje vyššie riziko ďalších zdravotných komplikácií.
Prečo sladká bomba nemá takmer žiadne kalórie?
Čím to je, že stévia, ktorej sa tiež niekedy hovorí sladká tráva alebo medové lístky, nemá takmer žiadnu energiu? Náš organizmus nevie rozložiť koktejl vysoko sladivých látok, ktoré obsahuje. Odborníci ich označuj ako glykosidy stévie. Stabilne sa správajú i pri teplotách až 250 °C. Gazdinky teda stéviu môžu používať pri pečení a ďalších tepelných úpravách.
Pre indiánov bola stévia liečivom
Stévia sladká pochádza z Južnej Ameriky, z oblasti okolo rieky Paraná, ktorá preteká Brazíliou a Paraguayom. Tunajší indiáni ju používali ako sladidlo, ale tiež ako liečivú bylinu, napríklad na pálenie záhy, cukrovku, na dezinfekciu úst a ako prevenciu proti zubnému kazu, rovnako ako na veľa ďalších zdravotných problémov. Rastlinku môžete ľahko kúpiť cez internet. Má rada svetlo, teplo a vlhko. Pochádza z tropických a subtropických oblastí. Veľa ľudí ju pestuje na okne, kde majú radiátory.
Jej lístkami si osladíme čaj i ďalšie nápoje, alebo jedlá. Môžete ich používať čerstvé, mrazené i sušené. Čerstvé obsahujú okrem glykosidov stévie tiež nezanedbateľné množstvo vitamínov (E, K, P, A, C, B), minerálov (fosfor, vápnik, železo, horčík, chróm, kobalt, selen, kremík) i antioxidantov (pomáhajú preventívne chrániť naše cievy pred kôrnatením a náš organizmus pred zhubnými nádormi). Väčšina ľudí asi siahne skôr po extraktoch. I tie môžete kúpiť cez internet, alebo v predajniach so zdravou výživou, prípadne s bylinkami.
Skrytý dôvod trendu light
Ceny cukru stúpajú, a to zdražuje i množstvo nápojov. Ich výrobcovia tiež bojujú s negatívnou publicitou kvôli epidémii obezity. Veľmi sladké nápoje na ňu majú leví podiel. Veľa európskych krajín naviac uvalilo daň na množstvo kalorických bômb. Európská komisia schválila koncom minulého roka stéviu ako sladidlo do potravín a nápojov. Výrobky s ňou sa skoro objavia aj u nás. Producenti riešia to, že glykosidy stévie majú vo vyšších koncentráciách príchuť po sladkom drievku a v ústach po nej dlho pretrváva sladká chuť. Odborníci na výživu však upozorňujú, že reálnym riešením nie je len znižovanie kalórií v nápojoch a jedlách. Obézni ľahko podľahnú ilúzii, že takýchto jedál môžu potom vypiť a zjesť koľko chcú.
Pri nákupe stéviových produktov ale dôsledne čítajte aj informácie na obaloch. Stretla som sa totiž už aj s firmou, ktorá predávala stéviový cukor, ako uvádzali na obale. V reále však vo vnútri bol obyčajný repkový cukor s malým podielom stéviu. Nuž, aj takto sa dá predávať “zdravý produkt”.