Čo so zvyškami jedla na hrncoch a panviciach, ktoré k nim priľnuli, kým ste vy jedli? Prečítajte si, ako si s nimi hravo poradíte.
Hrnce a panvice s nepriľnavým povrchom
Pri hrncoch a panviciach s nepriľnavým povrchom buďte veľmi opatrní, pretože ak budete pri čistení príliš agresívni, môžete ľahko poškriabať nepriľnavý povlak. Dobrou správou však je, že zbytky jedla sa na týchto povrchoch vo všeobecnosti príliš nelepia a možno ich umyť saponátom. Odporúčame použiť koncentrovaný saponát a bežnú špongiu alebo nylonový čistič. Ak mydlo a voda nepomáhajú, skúste prevariť vodu v hrnci alebo panvici asi 20 minút, a potom umyte a opláchnite ako obvykle.
Keramické nádoby
Keramický riad je skvelý, no niekedy sa na dne hrnca zafarbí. Existujú však prostriedky, ktoré dokážu odstrániť tieto škvrny, vďaka čomu budú vaše hrnce a panvice ako nové. Na keramické povrchy by ste mali používať jemné brúsne prostriedky, ako je sóda bikarbóna. Nechajte svoj keramický hrniec
alebo panvicu namočený v mydlovej vode zhruba 30 minút. Vyberte ho z vody a vlhkú špongiu posypte trochou sódy bikarbóny, použite ju na drhnutie hrnca alebo panvice. Malými krúživými pohybmi uvoľnite nepoddajné zvyšky jedla alebo mastnoty.
Nerezové hrnce a panvice
Na riade z nehrdzavejúcej ocele sa môžu časom nahromadiť mastné škvrny, a to najmä na vonkajšej strane. Dobrou správou je, že tieto povrchy sú tvrdšie ako nepriľnavé a keramické a znesú viac oderu. Na nehrdzavejúcu oceľ môžete použiť abrazívny čistiaci prášok. Jedlá sóda je skvelou prírodnou alternatívou k abrazívnemu čisteniu. Posypte povrch hrncov a panvíc jedlou sódou a
pridajte trochu vody. Riad vydrhnite, umyte mydlom a opláchnite teplou vodou.
Hliníkový riad
Použitie kyslého čistiaceho roztoku je skvelou voľbou pre hliníkové povrchy, najmä ak vidíte kriedovo biele veci. Je to len oxidácia hliníka, ku ktorej dochádza, keď je hliníkový povrch vystavený vzduchu, kyslým potravinám alebo dokonca umývaním v umývačke riadu. Oxidácia hliníka je tiež dôvodom, prečo je hliník tak odolný voči korózii. Naplňte hrniec alebo panvicu vodou a pridajte 2 polievkové lyžice destilovaného bieleho octu, citrónovej šťavy alebo vínneho kameňa (vyberte jednu – nie všetky). Hrniec postavte na sporák a kyslú zmes povarte 20 minút. Zmes nechajte vychladnúť a riad následne umyte mydlom a teplou vodou.
Liatinové povrchy
Liatinový riad istotne neumývajte mydlom! Mydlo odstráni ten ťažko získaný nepriľnavý povlak, ktorý ste si v priebehu rokov vytvorili. Namiesto toho skúste do panvice pridať pár polievkových lyžíc oleja a kuchynskej soli a vydrhnúť to papierovou utierkou, aby sa uvoľnili čiastočky jedla.
Medené hrnce a panvice
Na medené povrchy môžete použiť jemné abrazívum, ako je sóda bikarbóna. Nechajte medený riad namočený v mydlovej vode asi 30 minút. Vyberte ho z vody a vlhkú špongiu posypte trochou sódy bikarbóny. Aj v tomto prípade, podobne ako pri keramickom riade, môžete malými krúživými pohybmi uvoľniť nepoddajné zvyšky jedla alebo mastnoty. Ak mydlo a voda nepomáhajú, skúste prevariť vodu v medenom hrnci alebo panvici, nechajte chvíľku pôsobiť a nakoniec ich klasicky
umyte.
A čo na záver?
Najlepšia rada, akú vám môžeme dať bez ohľadu na to, z akého materiálu sú vaše hrnce a panvice vyrobené, je ich čo najskôr namočiť. Keď vychladnú, položte ich priamo do drezu a namočte do teplej vody. Čím dlhšie sa na nich nechá jedlo, špina a mastnota tuhnúť, tým náročnejšie bude ich odstránenie.
Zdroj: How To Clean Your Pots And Pans (homemadesimple.com);
Foto: Freepick, Pexels, Pixabay; Titulná foto: Pexels/Daria Obymaha