Kaša z tekvice s malinami
180g tekvice, 60g malín, 1 polievková lyžica vody
Tekvicu očistíme, umyjeme, pokrájame na drobné kúsky a s trochou vody dáme dusiť do rozvarenia. Potom pridáme prebrané dobre umyté maliny alebo jahody.
Tvarohová kaša
Ryžu uvaríme s nakrájaným olúpaným jablkom. Do takto pripravenej kaše postupne vmiešame pol tvarohu.
Jablková ovsená kaša so slivkami
1 jablko, 3 PL ovsených vločiek, 2 sušené slivky
Ovsené vločky premyjeme a vopred namočíme do vody spolu s prepláchnutými a nadrobno pokrájanými slivkami. Vločky so slivkami krátko povaríme v tej istej vode na kasu, do ktorej po odstavení pridáme ošúpané a postrúhané jabĺčko.
Pohánka so slivkami
Pred dovarením pohánky pridáme nakrájané slivky alebo v zime dovážané dve blumy. Povaríme, zmixujeme a ak bolo ovocie veľmi kyslé, zľahka prisladíme (nie medom!).
Musli s ovocím
75 g pšeničných klíčkov, 75 g ovsených vločiek, 500 ml nesladenej jablkovej šťavy, 2 ČL citrónovej šťavy ( u starších detí), 2 jablká, ošúpané, zbavené jadierok a nakrájané na malé kúsky (alebo nastrúhané), 2 hrušky, ošúpané, zbavené jadierok a nakrájané na malé kúsky, 500 g hrozna, nakrájané na štvrtinky a zbavené jadierok
Klíčky, vločky a jablkovú šťavu zmiešame a necháme v chladničke cez noc odstáť. Nasledujúce ráno pridáme citrónovú šťavu, cukor, jablká a hrušky. Všetko dobre premiešame a krátko pomixujeme. Požadované množstvo dáme do misky a pridáme hrozno.
Slivkovo-jabĺčková kaša
2-3 slivky, 1 jabĺčko, jogurt
Ovocie umyjeme, slivky zbavíme kôstok, jabĺčko jadrovníka. Pokrájame na kúsky a rozmixujeme v mixéri. Ak je ovocie kyslejšie, môžeme prisladiť lyžičkou cukru. Pridáme lyžicu jogurtu.
Gaštanová kaša
180g gaštanov, voda na varenie podľa potreby, 0,5dl mlieka, 10g rastlinného tuku
Gaštany umyjeme a dáme variť do horúcej vody do mäkka. Po uvarení gaštany vyberieme, ošúpeme ich, roztlačíme a spolu s mliekom a tukom vyšľaháme na jemnú kašu. Môžeme ju podávať samostatne alebo ako nátierku na piškóty, keksy, vianočku a podobne. Starším deťom (od jedného roku) môžeme ozdobiť šľahačkou, deťom od 10 mesiacov môžeme ozdobiť ovocím alebo kompótom, prípadne pudingom.
Krupicové flameri
30g detskej krupice, 30g cukru, 10g rastlinného tuku, 250g ovocia, 3dl mlieka , sneh z jedného bielka
krém: 75g maizeny, 30g cukru, 2dl mlieka
Do vriaceho mlieka s cukrom za stáleho miešania sypeme detskú krupicu a varíme do zhustnutia. Do uvarenej horúcej kaše primiešame tuk a tuhý vyšľahaný sneh z bielka. Formičky alebo misky vypláchneme studenou vodou, na dno položíme ovocie, zalejeme horúcou kašou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyklopíme a polejeme krémom.
krém: mlieko dáme variť s cukrom. V malom množstve studeného mlieka rozmiešame maizenu, prilejeme k vriacemu mlieku, necháme prejsť varom a polejeme flameri.