Mäsová polievka
80-100g ľubovoľného mäsa na vývar, 1 plátok cibule, 1 mrkva, 1/4 kalerábu, 1/4 zeleru, 1 petržlen
Mäso umyjeme, nakrájame na malé kúsky a zalejeme 300 ml studenej vody. Privedieme do varu a varíme, až kým je mäso takmer mäkké. Potom pridáme očistenú, nadrobno nakrájanú zeleninu a povaríme tak dlho, až zelenina zmäkne. Mäso vyberieme, nakrájame a vložíme späť do polievky a podávame. Polievku môžeme zahustiť závarkou, napr. rezancami, ryžou, vločkami a pod.
Hrachová polievka
20g hrachu, 1 plátok cibule, 20g mäsa, 1 mrkva
Hrach namočíme na niekoľko hodín a v rovnakej vode potom uvaríme domäkka. Mäso nakrájané na menšie kúsky a dáme variť s cibuľou do 200ml studenej vody. Pred koncom varu pridáme nakrájanú mrkvu a varíme domäkka. Hrach, mäso a zeleninu rozmixujeme alebo dôkladne prelisujeme a pokiaľ je treba, rozriedime vodou na 200ml polievky. Dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame.
Hŕstková polievka s pohánkou
2 lyžice hrášku, 2 lyžice kukurice, 20 g mrkvy, 20 g póru, 20g morčacieho mäsa, 15 g pohánky, 1 lyžica paradajkovej šťavy, 4 dl vody, 10 g rastlinného tuku, 10 g múky, zelená vňať, oregano
Zeleninu očistíme, umyjeme a dáme variť do polomäkka spolu s nakrájaným mäsom. Potom pridáme prebratú, umytú pohánku a dovaríme do mäkka. Pridáme zátrepku z múky s trochou vody, paradajkovú šťavu, oregano a varíme asi 5 minút. Nakoniec polievku dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.