Počuli ste už o najzdravšom ovocí na našej planéte? Priznám sa, že ja osobne nie, až kým som ho prvýkrát nekupovala kvôli jednému receptu. Goji, alebo inak kustovnica čínska (lycium chinensis) je ovocie, ktorej zázračné účinky na ľudské telo poznali už starí Číňania pred dvomi tisícročiami. Ostatné národy však goji objavili len nedávno.
Kustovnica čínska je ker, ktorý dorastá do výšky asi dva metre, a jej plody sa podobajú na šípky – sú červené, oválne a dlhé asi 2,5 centimetra. Chuť majú ako brusnice alebo sušené hrozienka. Pri kontakte čerstvých plodov goji s pokožkou, dochádza k jej sčerneniu. Preto sa goji nezbiera ručne, ale plody sa s kríkov striasajú na plachty, a potom sa v tieni sušia. Nesmú sa umelo dosušovať a ani nesmú do nich byť pridávané žiadne konzervačné prostriedky alebo chemikálie.
V čom je goji tak zdravé?
Je to doslova vitamínová bomba! Obsahuje totiž osemnásť rôznych aminokyselín, vlákninu a dvadsaťjeden stopových prvkov ako vápnik, selén, železo, fosfor a ďalšie. Goji má dokonca najviac karotenoidov – čo je žlté až oranžové farbivo rozpustné v tukoch, zo všetkých známych rastlín na našej planéte. Goji obsahuje viac vitamínu C než pomaranče, a tiež má v sebe vitamíny B1, B2 a E, je bohaté aj na antioxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikály, ktoré zapríčiňujú starnutie organizmu a napomáhajú vzniku rakovinových buniek. Goji je skutočne elixírom života. Stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, ochraňuje pečeňové bunky proti niektorým chemickým látkam, blahodarne pôsobí na činnosť čriev. Zlepšuje metabolizmus tukov, posilňuje imunitný systém, dokonca ľudský organizmus chráni pred cukrovkou a kardiovaskulárnymi chorobami.
Ak má človek problém s obezitou, goji podporí aj chudnutie, bojuje proti únave, vylepšuje pokožku, pretože zabraňuje vzniku rôznych kožných chorôb, pomáha dokonca aj proti zákernej psoriáze. Účinkov na ľudský organizmus je viac než dosť. Goji je zázrak prírody, pretože zabraňuje starnutiu, zlepšuje zrak a povzbudzuje pamäť. Nemá vôbec žiadne vedľajšie účinky.
Ako sa goji konzumuje?
Goji sa môže jesť v akejkoľvek podobe, či už čerstvé alebo sušené. Pridávať sa môže do jogurtov, koláčov, rôznych šalátov, kaše, müsli alebo sa z neho pripravuje aj čaj.
Foto: sxc.hu