Ak chcete obohatiť svoj jedálny lístok o nejakú zdravú špecialitu, odporúčam vám ochutnať sójový syr Tempeh, ktorý je najkvalitnejší produkt zo všetkých sójových výrobkov, obsahujúci všetky aminokyseliny ako komplexná bielkovina.
Tempeh je v Japonsku, Číne a Indonézii tradične využívaný fermentovaný sójový výrobok, ktorý sa používa ako plnohodnotná náhrada mäsa. Pripravuje sa z u varených, roztlačených a do blokov zlisovaných sójových bôbov s pridaním bakteriálnej kultúry Bakteri rhyzopus oryzae (oligosporus). Tempeh sa necháva zrieť podobne ako plesňové syry. Výsledkom fermentácie je sójový syr so šedomodrou ušľachtilou pliesňou. Je cenený pre vysoký obsah ľahko stráviteľných bielkovín, vápnika, fosforu, železa a vitamínu B12, ktorý vzniká vďaka činnosti bakterií. Tempeh je vzácny tiež pre vysoký obsah stráviteľných bielkovín bez prítomnosti zaťažujúceho tuku, čím napomáha rastu a obnove tkanív. Obsahuje minerály a to v takých vzájomných pomeroch, že sú pre organizmus nielen ľahko vstrebateľné, ale i zabudovateľné do tkanív a použiteľné pre metabolizmus.
Prečo zaradiť do jedálneho lístka práve Tempeh?
Tempeh je veľmi ľahko stráviteľný a vhodný i pre deti a tehotné ženy, športovcov i pro pacientov s tráviacimi problémami, pretože obsahuje veľké množstvo ľahko vstrebateľného vápnika a horčíka (100 g obsahuje 2,5x viac vápnika než mlieko), vitamínov skupiny B, lecitínu a vitamínu E.
Je to ideálna náhrada mäsa, vajec a syrov. Neobsahuje žiadny cholesterol a je nízkotučný. Pre svoj obsah 157 kalórií v 100 gramoch môže byť zaradený do všetkých redukčných diét. Dá sa kúpiť vo viacerých alternatívach – klasický neupravovaný – prírodný, ktorý sa musí tepelne upraviť, či marinovaný, smažený a údený. Chuťovo je výborný a určite sa stane vašim obľúbeným pokrmom.
Tempeh je dôležitý doplok v strave vegetariánov. Veľa mladých ľudí, ktorí sa z etických dôvodov rozhodnú byť vegetariánmi, len vylúčia mäso zo svojho jedálnička, ale nenahradia ničím tento pre život dôležitý zdroj bielkovín. Preto začínajúcim vegetariánom sa odporúča, aby sa začali zaujímať o to, akým spôsobom mäso nahradiť, aby organizmus netrpel. Práve tempeh, ale i tofu, dostatok fermentovaných a kvasených výrobkov pomôže telu vyrovnať sa s prechodom na vegetariánskou stravu. U vegánov – ľudí, ktorí nejedia nielen mäso, ale ani vajcia a mliečne výrobky, je toto potom ešte aktuálnejšie.