malovane.jpgPred samotným farbením musíme vajíčka umyť. Použijeme bežný prostriedok na riad zriedený vo vode. Žiadna mastnota by nemala na vajíčku zostať, to by mohlo ovplyvniť výsledok farbenia. Odtieň farby je závislý na pomere surovín a vody a dĺžke farbenia.

Aby vajcia nepraskli, jemne naťuknite nožničkami z manikúry malinkú dierku. Na zafarbenie 8 vajec použite 900 ml vody s dvoma lyžicami octu. Vložte vajcia do hrnca a zalejte ich vodou tak, aby ich prekrývala asi o 3 cm. Pridajte prirodzený zdroj farbiva, priveďte do varu, znížte teplotu a varte 20min. Vyberte vajcia a opláchnite ich vlažnou vodou. Pre ešte sýtejšiu farbu nechajte vajcia ponorené vo farbe a dajte ich do chladničky cez noc.

žltá – s pridaním pomarančovej kôry, uvarený mladý ovos, odvar z cibuľových šupiek (len krátko namočiť, pri dlhšom namáčaní by boli vajíčka hnedé) , šafran
zlatožltá – docielite ich použitím 3 lyžíc kurkumy na 900 ml vody s octom
žlto-oranžová – uvariť 900 ml vody s octom a 4 natlačenými hrnčekmi šupiek z hnedej cibule
oranžová – varená brezová kôra, alebo varené orechové škrupinky a listy zo stromov
svetlo ružová – uvarte 340 g balíček zmrazených čučoriedok v 900 ml vody s octom
tmavo ružová – uvarte 4 hrnčeky nakrájanej červenej repy v 900 ml vody s octom. Rovnako pripravené vajíčka, keď sa ihneď po uvarení opláchnu vlažnou vodou, sa zmenia na farbu béžovú
červená – odvar zo šupiek červenej cibule a octu, výluh z rozdrvenej pálenej červenej tehly s trochou octu, červená kapusta alebo šťava z červenej repy
tmavočervená až fialová – uvarte 900 ml vody s octom a 4 hrnčekmi zmrazených čučoriedok.
svetlo modrá – : 2 hlávky červenej kapusty na hrubo nakrájanej, uvarenej v 2.7 litru vody s 8 lyžicami octu. Vajcia ihneď opláchnite vo vlažnej vode.
tmavo modrá – rovnako uvarené ako svetlomodré, ale ponechané vo farbe v chladničke cez noc
svetlozelená – jabloňová kôra, ďatelina, žihľava, imelo, vajíčka uvarené v kurkume a potom namočené v studenej farbe z červenej kapusty. Podobnú farbu docielite použitím zelenej vňate novej mrkvy.
tmavo zelená – voda zo špenátu, listy jaseňa, listy rozmarínu, listy petržlenu, myrta
hnedá – odvar z dubovej kôry so soľou a octom, čaj, káva, orechová kôra alebo orechové listy, gaštanové šupky
hrdzavá až hnedá – čierny čaj alebo uvarte vajcia v 900 ml kávy
tmavo zelená až čierna – odvar z jelšovej kôry alebo sadze
čierna – zhrdzavené klince v náleve z kyslej kapusty (len na vajcia, ktoré sa nebudú konzumovať)