Šošovicová polievka s bezvaječnou cestovinou
250 g šošovice, 1 cibuľa, rastlinný olej, 39 g hladkej múky, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 50 g bezvaječnej cestoviny, 1 lyžica posekanej Zelenej petržlenovej vňate
Prebratú a umytú šošovicu namočíme na 2 až 4 hodiny do studenej vody. Potom ju scedíme, zalejeme čerstvou vodou a uvaríme. Cibuľu posekáme nadrobno a opražíme na rastlinnom oleji. Zaprášime hladkou múkou, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a soľ, opražíme a zamiešame do polievky. Primiešame roztretý cesnak, bezvaječnú cestovinu a všetko spolu povaríme tak dlho, aby cestovina bola uvarená. Hotovú polievku odstavíme a dochutíme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Šošovicová polievka s krúpami
250 g šošovice, 50 g krúpou, 1 cibuľa, rastlinný olej, mletá červená paprika, 2 stredne veľké zemiaky, soľ, 3 strúčiky cesnaku, nadrobno posekaná pažítka.
Prebratú a umytú šošovicu namočíme spolu s premytými krúpami na 4 hodiny do studenej vody. Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na rozohriatom rastlinnom oleji. Odstavíme a pridáme mletú červenú papriku. Dobre premiešame a vrátime späť na sporák. Pridáme precedenú šošovicu s krúpami, zalejeme čerstvou vodou a varíme. Asi 15 minút pred dovarením zamiešame do polievky postrúhané očistené zemiaky a posolíme. Hotovú polievku dochutíme roztretými strúčikmi cesnaku a nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Zeleninová polievka so zemiakmi
1 veľká cibuľa, rastlinný olej, 4 mrkvy, 1 petržlen, 1/2 zeleru, 1 mladý kaleráb, 70 g vylúpaného zeleného hrášku (môže byť aj sterilizovaný), 1/2 karfiolu, 1 lyžica vegety, 4 stredne veľké zemiaky, soľ, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať
Očistenú, nadrobno posekanú cibuľu speníme na rastlinnom oleji. Pridáme očistenú a na malé kocky pokrájanú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb), vylúpaný zelený hrášok, karfiol rozobratý na ružičky a krátko opražíme. Pridáme vegetu, podlejeme trochou vody a asi 10 minút dusíme. Očistené a umyté zemiaky pokrájame na kocky, pridáme do polievky, dolejeme potrebné množstvo vody tak, aby polievka mala správnu hustotu, podľa chuti dosolíme a uvaríme do mäkka. Hotovú polievku pred podávaním dochutíme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Zemiaková polievka
1 cibuľa, rastlinný olej, mletá červená paprika, 5 väčších zemiakov, 1 mrkva, 1 petržlen, kúsok zeleru, 2 veľké lyžice vylúpaného zeleného hrášku (ak nie je čerstvý, môže byť aj sterilizovaný), 1 lyžička vegety, 2 lyžice ovsených vločiek, soľ, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať
Nadrobno posekanú cibuľu speníme na oleji. Odstavíme a primiešame mletú červenú papriku. Vrátime spať na sporák a pridáme očistené umyté zemiaky pokrájané na malé kocky, očistenú umytú a na hrubom strúhadle postrúhanú koreňovú zeleninu, zelený hrášok a krátko opražíme. Podlejeme vodou, ochutíme vegetou a prikryté krátko podusíme. Dolejeme vodu, vsypeme ovsené vločky, podľa chuti osolíme a uvaríme do mäkka. Pred podávaním posypeme zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.
Kvaková polievka s krúpami
250 g kvaky, 4 stredne veľké zemiaky, soľ, 2 lyžice krúpou, rastlinný olej, 30 g hladkej múky, mleté čierne korenie, nadrobno posekaná čerstvá zelerová vňať.
Očistenú a umytú kvaku pokrájame na malé kocky. Vložíme do studenej vody, privedieme do varu a krátko povaríme. Potom pridáme očistené a pokrájané zemiaky, osolíme a varíme do polomäkka. Krúpy prepláchneme studenou vodou a vsypeme k polievkovému základu. Keď je všetko mäkké, pridáme zápražku, ktorú sme si pripravili z rastlinného oleja a hladkej múky. Okoreníme mletým čiernym korením a nakoniec dochutíme nadrobno posekanou čerstvou zelerovou vňaťou.
Kyslá zemiaková polievka
400 g zemiakov, 250 sójového mlieka,1 PL oleja, 2 PL celozrnnej múky, bobkový list, ocot, kôpor, soľ.
Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky a vložíme do osolenej vriacej vody (asi 1200 ml) a uvaríme do mäkka. Múku rozmiešame v sójovom mlieku a zamiešame ich do polievky a ďalej varíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme olej, ocot, a nadrobno nasekaný kôpor.
Karfiolová polievka
400 g karfiolu, rastlinný olej, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, muškátový kvet, soľ, zelená petržlenová vňať posekaná nadrobno.
Umytý karfiol rozoberieme na ružičky a opražíme na rastlinnom oleji spolu s nadrobno posekanou cibuľou. Poprášime múkou, ešte chvíľu opražíme a zalejeme vodou. Ochutíme muškátovým kvetom, osolíme a uvaríme do mäkka. Pred podávaním primiešame zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno.
Kapustová polievka s paradajkovým pretlakom
400 g hlávkovej kapusty, 4 lyžice paradajkového pretlaku, 1 PL oleja, 2 PL celozrnnej múky, 1l vody, bujón, ocot, sladidlo, muškátový kvet, mletá rasca, mleté čierne korenie, soľ.
Kapustu zbavíme hlúbových častí, nakrájame na tenké rezance a opražíme na oleji spolu s mletou rascou. Pridáme muškátový kvet a mleté čierne korenie. Poprášime múkou, podlejeme trochou vody a podusíme. Keď je kapusta takmer mäkká, dolejeme zvyšok vody, pridáme bujón, paradajkový pretlak a dovaríme. Dochutíme octom, sladidlom a soľou.
Krémová cuketová polievka
2 PL oleja, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 100 ml bieleho vína, 500 g cukety, 2 paradajky, 1 malá čili paprička, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 PL celozrnnej múky, 1l zeleninového vývaru, pol zväzku bazalky, pol zväzku zelenej petržlenovej vňate, 1 balíček žeruchy, mleté čierne korenie, soľ.
Nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme na oleji do sklovita. Cuketu očistíme a nakrájame na malé kocky. Spolu s cesnakom rozotretým so soľou a s čili papričkou ju pridáme k cibuli a podusíme asi 5 minút. Všetko rozmixujeme v mixéri. Múku vymiešame s bielym vínom a mäsovým vývarom dohladka, pridáme k zeleninovej kaši a povaríme asi 5 minút, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Bazalku a zelenú petržlenovú vňať umyjeme, nasekáme nadrobno a zamiešame do polievky. Polievku rozdelíme do tanierov a navrch položíme koliesko paradajky. Ozdobíme prebratou žeruchou a podávame.
Šošovicová polievka
200 g šošovice, 1 cibuľa, 2 bobkové listy, 3 strúčiky cesnaku, 2 väčšie zemiaky, soľ, majorán.
Prebratú a umytú šošovicu spolu s cibuľou v celku, bobkovými listami a očistenými strúčikmi cesnaku dáme variť do studenej vody. Potom uvaríme do polomäkka. Zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Takto pripravené zemiaky vložíme do polievky a uvaríme do mäkka. Nakoniec posolíme a necháme prejsť varom. Polievku odstavíme a dochutíme majoránom.
Krupicová polievka s karfiolom
2 lyžice hrubej krupice, 1 lyžička vegety, 1 menší karfiol, soľ, 1 lyžica petržlenovej vňate posekanej nadrobno.
Hrubú krupicu nasucho opražíme. Do opraženej krupice vmiešame lyžicu vegety a zalejeme vriacou vodou. Pridáme očistený umytý a na ružičky rozobratý karfiol a varíme 10 až 15 minút. Hotovú polievku dochutíme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Krúpová polievka s mrkvou a so zemiakmi
150 g krúp, 1 lyžička vegety, 2 mrkvy, 3 stredne veľké zemiaky, soľ, zelená petržlenová vňať posekaná nadrobno.
Krúpy prepláchneme viackrát studenou vodou. Scedíme, vložíme do hrnca, zalejeme čistou vodou, pridáme lyžičku vegety a uvaríme takmer do mäkka. Mrkvu a zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Primiešame ku krepom, podľa potreby osolíme a uvaríme do mäkka. Polievku podávame posypanú zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.
Miešaná strukovinová polievka
200 g miešaných strukovín (hrach, šošovica, fazuľa), 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen), 1PL oleja, 4 mladé póry, 30 g hladkej múky, 40 g krúp, čierny chlieb, 1200 ml vody, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie.
Deň vopred si namočíme strukoviny do vody. Na druhý deň pridáme očistenú mrkvu, petržlen a zeler. Uvaríme domäkka a rozmixujeme, alebo pretrieme cez sito. Z oleja, nakrájaných pórov a múky pripravíme zápražku, ktorú zamiešame do polievky. Pridáme krúpy, mleté čierne korenie a uvaríme domäkka. Dochutíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Podávame s malými opraženými kockami čierneho chleba.