Hlavné jedlá
Cuketová dobrota
1 cuketa, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, rajčinový pretlak, mletá červená paprika, majorán, bazalka, olej, soľ.
Na oleji speníme cibuľu, pridáme mletú papriku, pretlak, soľ. Vložíme pokrájanú na kocky alebo postrúhanú na slížiky (podľa chuti) cuketu a dusíme 15-20 minút. Pridáme bylinky a roztlačený cesnak a necháme ešte postáť. Podávame teplé s cestovinami alebo zemiakmi.
Cestovina s brokolicou
1 hlávka čerstvej brokolice rozobranej na ružičky alebo 1 balenie mrazenej brokolice, 1 šálka mrkvy nakrájanej na kolieska, 250 g celozrnných špagiet z tvrdej pšenice, 2 strúčiky cesnaku, 4 PL olivového oleja, 1čl korenie na cestoviny, opražený sezam na posypanie
Na oleji podusíme mrkvu a ružičky brokolice, pridáme roztlačený cesnak. Uvarené špagety zmiešame so zeleninou, okoreníme a ozdobíme sezamom.
Celozrnné vafle
celozrnná pšeničná múka, voda, trocha oleja (lyžička až lyžica), štipka soli.
Všetky suroviny rozmiešame na stredne hustú kašu. Necháme postáť v chladničke si 30 minút. Potom pečieme na vaflovači približne 13 minút. Obmeny: Môžeme použiť múku ražnú, jačmennú, pomleté ( v malom množstve v kombinácii s múkou aj celé) ovsené vločky alebo ich ľubovoľnú kombináciu. Môžeme pridať slnečnicu, ľan, aníz.
Celozrnné placky (alebo o rolky)
Cesto pripravíme rovnako ako cesto na vafle. Potom kladieme na rozohriatú teflónovú panvicu asi 2 -3 lyžice cesta, rozotrieme na tenko do tvaru placky upečieme z oboch strán do chrumkavá. Rolky urobíme tak, že ihneď po vybratí placky dáme na okraj ľubovoľnú plnku (napr. dusené jablká, mrkvovú nátierku…) a stočíme ju. Cesto na slané vafle, placky alebo rolky môžeme ochutiť rascou. Do sladkého pridáme trochu cukru a môžeme ochutiť škoricou alebo anízom. Hotové vafle alebo placky môžeme pokvapkať olivovým olejom a podávať so zeleninovým šalátom alebo použiť ako bežné pečivo. Na sladko ich môžeme natrieť lekvárom, makovou nátierkou, arašidovým krémom, s ovocím a pod.
Cuketové placky
Cuketu postrúhame, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, rascu, majorán, 2-3 lyžice petržlenovej vňate, zahustíme celozrnnou a hladkou múkou v ktorej sme rozmiešali 1/2 ČL prášku do pečiva. Necháme cesto postať asi 15minút a potom na horúcom oleji pečieme placky.
Cestoviny s cuketou
400 g cukety, 350 g cestovín, 2 strúčiky cesnaku, 2 cibule, sójová omáčka, 4 lyžice paradajkového pretlaku, strúhaný tofu syr, provensálske korenie, karí korenie
Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme na kocky pokrájanú cuketu, paradajkový pretlak, sójovú omáčku, cesnak, korenie a udusíme do mäkka. Predáme uvarené cestoviny, postrúhaný tofu syr premiešame a zapečieme v rúre.
Cukety na smotane
750 g cukiet, vegeta mletá rasca, trochu oleja, 80 g cibule, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 2 dl sójovej smotany alebo sójového mlieka, citrónová šťava, nadrobno posekaná kôprová vňať
Umyté cukety pokrájame na kolieska. Nadrobno pokrájanú cibuľu do sklovita opražíme na oleji, pridáme cukety, vegetu, mletú rascu a krátko podusíme (cukety sú veľmi rýchlo mäkké). Tesne pred dokončením poprášime múkou, zalejeme smotanou a ešte chvíľu dusíme. Pred servírovaním ozdobíme nadrobno nasekanou kôprovou vňaťou a prikyslíme citrónom.
Cuketový prívarok
Cuketa , olej, cibuľa, sójová smotana , soľ a prísady
Základ prívarku tvorí cuketa pokrájaná na hranolky, ktorá sa udusí na spenenej cibuli, osolená , prípadne trocha zaprášená múkou. Ochutiť môžeme podľa chute a to paprikou, karí, sójovou omáčkou, bazalkou , kôprom, paradajkovým pretlakom, citrónom, jablkom a pod.. Na záver zalejeme sójovou smotanou a ešte podľa potreby zahustíme . Podávame s varenými zemiakmi a môžeme pridať nejakú rastlinnú fašírku.
Celozrnné palacinky bez vajíčka
3 PL celozrnnej múky, 2 PL ovsených vločiek, 1-2PL hladkej múky, 1/4 CL prášku do pečiva resp. sódy bikarbóny a 1/2 l sójového mlieka – na jeho prípravu použijem 3ČL sójového mlieka v prášku a 1/2 l minerálky a štipka soli
Všetky prímesi dobré premiešame aby bolo cesto akurátnej hustoty a nechám ho postáť 1/2-1 hod. Palacinky pečiem na kvalitnej teflonovej panvici bez oleja. Z uvedeného množstva upečiem cca 12-14 ks palaciniek, ktoré zvyknem plniť sladkou plnkou ( tofu krém s ovocím alebo džemom) alebo slanou zeleninovou.
Fazuľa so zemiakmi a kôprom na kyslo
300 g suchej fazule, 400 g zemiakov, 2 cibule, rastlinný olej, mletá červená paprika, 3 zrnká čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, 20 g hladkej múky, soľ, ocot, umelé sladidlo, nadrobno posekaný čerstvý kôpor.
Deň vopred prebratú, umytú a namočenú fazuľu uvaríme do polomäkka a scedíme. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky. Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji, pridáme pokrájané zemiaky a opražíme. Potom pridáme mletú červenú papriku, scedenú fazuľu, celé čierne korenie a nové korenie, bobkový list a múku opraženú nasucho. Všetko trocha podlejeme vychladnutým vývarom z fazule a udusíme do mäkka. Nakoniec osolíme a ochutíme octom, umelým sladidlom a nadrobno posekaným čerstvým kôprom.
Granatiersky pochod
500 g zemiakov, balíček drobných bezvaječných cestovín (bezvaječné fliačky alebo iné drobné bezvaječné cestoviny dostať bežne v obchode), 2 cibule, rastlinný olej, mletá červená paprika, soľ, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať
Bezvaječné fliačky uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno, speníme na rozohriatom rastlinnom oleji a pridáme mletú červenú papriku. Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, pokrájame na malé kocky, vložíme k cibuľovému základu a premiešame s odkvapkanými fliačkami. Osolíme a dochutíme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Hubové rizoto
2 cibule, rastlinný olej, 400 g čerstvých húb, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, 300 g ryže, voda, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať
Očistenú cibuľu posekanú nadrobno speníme na rastlinnom oleji, pridáme očistené a umyté huby pokrájané na plátky, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme drvenou rascou a udusíme do mäkka. Potom pridáme prebratú a umytú ryžu, ktorú sme nechali odkvapkať. Zalejeme vodou (na jeden diel ryže dva diely vody). Zľahka premiešame a prikryté necháme udusiť. Podávame s nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a rôznymi druhmi zeleninových šalátov.
Halušky s cibuľkou
600 g polohrubej múky, soľ, voda, 3 cibule, rastlinný olej, 3 strúčiky cesnaku, nadrobno posekaný čerstvý kôpor.
Z polohrubej múky, soli a vody si pripravíme haluškové cesto. Z cesta nahádžeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody stredne veľké halušky, pomiešame, aby sa neprichytili na dno hrnca, a keď vyjdú na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou alebo cedidlom. Očistenú cibuľu posekáme nadrobno, speníme na rastlinnom oleji a pridáme rozotrené strúčiky cesnaku (cesnak už nepražíme). Halušky rozdelíme na teplé taniere a polejeme pripravenou cibuľou. Nakoniec dochutíme nadrobno posekaným čerstvým kôprom. Podávame s rôznymi zeleninovými šalátmi.
Huby dusené s patizónom
2 cibule, rastlinný olej, 250 g čerstvých húb, soľ, karí korenie, 1 lyžica hladkej múky, zeleninový vývar (na 0,25 l vody 1 lyžička vegety), 200 g patizónu, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať
Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Primiešame huby, ktoré sme očistili a pokrájali na plátky. Osolíme, okoreníme karí korením podľa vlastnej chuti, posypeme hladkou múkou a podlejeme zeleninovým vývarom. Prikryjeme a dusíme 20 minút. Potom pridáme očistený a na kocky pokrájaný patizón a udusíme do mäkka. Hotové posypeme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Toto jedlo je veľmi chutné s udusenou čistou ryžou a s rôznymi druhmi zeleninových šalátov.