Zemiakové halušky s opraženou cibuľkou
600 g zemiakov, soľ, 250 g hladkej múky, 4 cibule, rastlinný olej, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať
Zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame. Pridáme soľ, hladkú múku a varechou vypracujeme cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Z cesta nahádžeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody stredne veľké halušky, pomiešame, aby sa neprichytili na dno hrnca, a keď vyjdú na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou alebo cedníkom. Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a opražíme ju na rastlinnom oleji do zlata. Horúce halušky rozdelíme na taniere, posypeme opraženou cibuľkou a nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame so zeleninovými šalátmi.
Zemiakové halušky s kyslou kapustou
600 g zemiakov, soľ, 250 g hladkej múky, 2 cibule, rastlinný olej, 450 g kyslej kapusty, drvená rasca, mleté čierne korenie, nadrobno posekaný čerstvý kôpor.
Zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame. Pridáme soľ, hladkú múku a varechou vypracujeme cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Z cesta nahádžeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody stredne veľké halušky, pomiešame, aby sa neprichytili na dno hrnca, a keď vyjdú na povrch, vyberieme ich dierkovanou vareškou alebo cedníkom. Jednu cibuľu očistíme, posekáme nadrobno, speníme na rastlinnom oleji a pridáme k nej kyslú kapustu, ktorú sme podľa potreby premyli a pokrájali na menšie kusy. Podľa potreby osolíme, posypeme drvenou rascou a okoreníme mletým čiernym korením. Pomiešame a udusíme do mäkka. Do takto pripravenej kyslej kapusty vmiešame horúce halušky. Dobre premiešame, rozdelíme na taniere a posypeme druhou cibuľou, ktorú sme nadrobno posekali a opražili na rozohriatom rastlinnom oleji. Nakoniec dochutíme nadrobno pokrájaným čerstvým kôprom.
Zapekané cestoviny s hubami
1 balík bezvaječných cestovín, 2 cibule, rastlinný olej, mletá červená paprika, 400 g čerstvých húb, soľ, drvená rasca, 2 lyžice nadrobno posekanej zelenej petržlenovej vňate.
Bezvaječné cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Cibuľu očistíme, posekáme nadrobno, speníme na rastlinnom oleji a primiešame mletú červenú papriku. Huby očistíme umyjeme, pokrájame na plátky a pridáme k cibuľovému základu. Osolíme, posypeme drvenou rascou, mierne podlejeme a udusíme takmer do mäkka. Pridáme odkvapkanú cestovinu, nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať a všetko zľahka premiešame. Vložíme do mierne vymastenej ohňovzdornej misy a zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame s rôznymi zeleninovými šalátmi.
Špenátový prívarok
750 g špenátových listov alebo 1 kocka mrazeného špenátu, rastlinný olej, 1 cibuľa, 30 g hladkej múky, soľ, 2 strúčiky cesnaku.
Umyté špenátové listy so stopkami uvaríme v osolenej vode. Scedíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Z rastlinného oleja, nadrobno posekanej cibule a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme studenou vodou. Povaríme a pridáme pomletý špenát alebo kocku mrazeného špenátu, ktorý sme mierne rozmrazili a posekali na menšie kúsky. Pomiešame a necháme prejsť varom. Nakoniec podľa chuti pridáme soľ a roztretý cesnak. Vhodnou prílohou k takto pripravenému špenátu sú zemiaky, ktoré sme očistili, umyli, pokrájali na štvrtky a uvarili v osolenej vode.
Prekladané zemiaky s dusenými hubami
600 g zemiakov, 2 cibule, rastlinný olej, 400 g čerstvých húb, drvená rasca, soľ, zeleninový vyvar, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať
Umyté zemiaky uvaríme v šupke a pokrájame na kolieska. Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Pridáme očistené umyté huby pokrájané na plátky, drvenú rascu, soľ a krátko opražíme. Podlejeme trochou zeleninového vývaru (na 0,25 1 vody 1 lyžička vegety) a udusíme do mäkka. Ohňovzdornú misu mierne potrieme rastlinným olejom. Na dno misy najprv uložíme vrstvu zemiakov, ktoré sme pokrájali na kolieska. Na ňu navrstvíme udusené huby a nakoniec zakryjeme vrstvou zemiakov. Zalejeme zeleninovým vývarom tak, aby zemiaky boli zvlhčené. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým sa voda nevydusí. Podávame posypané zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.
Prekladané zemiaky s dusenou kyslou kapustou
600 g zemiakov, 2 cibule, rastlinný olej, 300 g čerstvých húb, 250 g kyslej kapusty, soľ, drvená rasca, mleté čierne korenie, zeleninový vývar (na 0,25 l vody 1 lyžička vegety).
Umyté zemiaky uvaríme v šupke. Očistíme ich a pokrájame na kolieska. Cibuľu očistíme, posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Pridáme očistené a na plátky pokrájané čerstvé huby a trochu opražíme. Prisypeme kyslú kapustu, ktorú sme pokrájali na malé kúsky, osolíme, okoreníme drvenou rascou, mletým čiernym korením a podlejeme zeleninovým vývarom. Prikryté udusíme do mäkka. Ohňovzdornú misu mierne vytrieme rastlinným olejom a na dno uložíme vrstvu zemiakov, ktoré sme pokrájali na kolieska. Na ňu navrstvíme udusenú kapustu s hubami a nakoniec prikryjeme vrstvou zemiakov. Podľa potreby zalejeme trochou zeleninového vývaru, aby zemiaky neboli suché. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým sa voda nevydusí.
Prekladané zemiaky s cuketou
600 g zemiakov, 2 cibule, rastlinný olej, 400 g cukety, soľ, vegeta, zeleninový vývar (na 0,25 l vody 1 lyžička vegety), 4 strúčiky cesnaku nadrobno posekaný kôpor.
Umyté zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pokrájame na kolieska. Očistenú cibuľu posekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Pridáme očistenú a na kocky pokrájanú cuketu, posolíme, povegetujeme, podlejeme troškou zeleninového vývaru a udusíme takmer do mäkka. Odstavíme a vmiešame roztretý cesnak a nadrobno posekaný kôpor. Ohňovzdornú misu zľahka potrieme rastlinným olejom a navrstvíme najprv na kolieska pokrájané zemiaky, potom udusenú cuketu a nakoniec vrstvu zemiakov. Podľa potreby zalejeme troškou zeleninového vývaru, aby zemiaky neboli príliš suché. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, pokiaľ sa voda nevydusí. Podávame so zeleninovými šalátmi.
Huby dusené s rajčiakmi
250 g čerstvých húb, rastlinný olej, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľa, 1 lyžica vody, 250 g rajčiakov, zeleninový vývar (na 0,25 l vody 1 lyžičku vegety), nadrobno posekaný čerstvý kôpor.
Čerstvé huby očistíme, pokrájame na hrubšie plátky, opražíme v rozohriatom oleji, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme cibuľu posekanú nadrobno, podlejeme vodou a udusíme do polomäkka. Potom pridáme pokrájané olúpané rajčiaky, podlejeme trochou zeleninového vývaru a udusíme do mäkka. Nakoniec posypeme nadrobno posekaným čerstvým kôprom.
Pikantné špagety
400g celozrnných špagiet ,50 ml panenského olivového oleja , 1 hlavička cesnaku , pol kl mletej červenej papriky , morská soľ , mleté čierne korenie , bazalka
Dáme variť špagety. Na malej panvici na oleji krátko opražíme prelisovaný cesnak. Keď začne intenzívne voňať, pridáme mletú červenú papriku a odstavíme z ohňa. Hotové špagety zlejeme, dáme na tanier a ochutíme cesnakovou zálievkou, okoreníme a ozdobíme bazalkou.
Tortilly.(3 porcie)
1 šálka kukuričnej krupice, 1,5 šálky hladkej múky, 30 g rastlinného margarínu, voda, 1 lyžička soli, olej.
Kukuričnú krupicu zalejeme trochou vody necháme 30 minút stáť. Primiešame hladkú múku, margarín, soľ, vodu spracujeme na mäkké cesto, ktoré s lepí. Pripravíme si 2 štvorce alobalu, ktoré mierne natrieme olejom. Lyžicou naberieme cesto dáme na jeden štvorec, prikryjeme druhým rozvaľkáme na placku. Vrchný alobal opatrne stiahneme odkrytou stranou placku položíme na panvicu. Keď sa tortilla zohreje, odstránime aj druhý alobal. Tortilly pečieme 1 –1,5 minúty z každej strany. Po upečení tortilly hneď vložíme do misky prikryjeme utierkou, aby zostali teplé mäkké. Podávame s rôznymi fazuľovými omáčkami.
Zapečené cukety
750 g cukiet, 1 pór, 200 g šampiňónov, 0,5 dl oleja, 3 polievkové lyžice sójovej smotany, 1 polievkovej lyžice horčice, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, malý zväzok kučeravého petržlenu
Olúpané cukety pokrájame na kocky, pór na kolieska a šampiňóny na plátky. Spolu všetko premiešame, zalejeme olejom a dáme na panvicu pod pokrievku dusiť asi na 15 minút. Smotanu zmiešame s horčicou a pridáme do podusenej zeleniny. Ochutíme soľou, korením, paprikou a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame k údenej klobáske, k mäsu, vaječným jedlám alebo len s chlebom a maslom.
Zemiakové placky s patizónom
500 g zemiakov, 30 g patizónov, 1 cibuľa, rastlinný olej, 300 g polohrubej múky, soľ, drvená rasca, vegeta, 5 strúčikov cesnaku, majorán, nadrobno posekaný čerstvý kôpor, rastlinný olej na pečenie.
Zemiaky aj patizón očistíme, umyjeme a postrúhame. Pridáme nadrobno posekanú cibuľu, ktorú sme opražili na troche rastlinného oleja, polohrubú múku, soľ, drvenú rascu, vegetu, rozotretý cesnak, majorán a nadrobno posekaný čerstvý kôpor. Všetko spolu vymiešame a na mierne vymastenej palacinkárni pečieme malé placky z obidvoch strán.
Zemiakové placky s kyslou kapustou
500 g zemiakov, 300 g kyslej kapusty, 1 cibuľa, rastlinný olej, 300 g polohrubej múky, soľ, drvená rasca, mleté čierne korenie, 5 strúčikov cesnaku, nadrobno posekaná čerstvá pažítka.
Zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame. Pridáme k nim odkvapkanú kyslú kapustu, ktorú sme pokrájali na malé kúsky. Primiešame nadrobno posekanú cibuľu, ktorú sme opražili na troche rastlinného oleja, polohrubú múku, soľ, drvenú rascu, mleté čierne korenie, rozotretý cesnak a nadrobno posekanú čerstvú pažítku. Všetko spolu vymiešame a na mierne vymastenej palacinkárni pečieme malé placky z obidvoch strán.
Zemiakový prívarok
600 g zemiakov, soľ, 2 bobkové listy, nové korenie, rastlinný olej, 40 g hladkej múky, 1 cibuľa, ocot, umelé sladidlo, nadrobno posekaný čerstvý kôpor.
Zemiaky umyjeme, očistíme, pokrájame na kolieska a dáme do vriacej osolenej vody spolu s bobkovým listom a novým korením. Prikryjeme a uvaríme. Z rastlinného oleja, hladkej múky a postrúhanej cibule pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vychladnutou vodou z uvarených zemiakov, a povaríme. Takto pripravenú zápražku prilejeme k zemiakom a spolu ešte krátko necháme prejsť varom. Nakoniec dochutíme trochou octu a umelého sladidla. Pred podávaním posypeme nadrobno posekaným čerstvým kôprom. Vhodnou prílohou k zemiakovému prívarku môže byt čerstvý hlávkový šalát so sladkokyslým nálevom.
Zapekaná cestovina s karfiolom a syrom
1 balík bezvaječnej cestoviny, 1 karfiol, 300 g syra tofu, 0,25 l zálievky (0,20 l vody, 0,05 l rastlinného oleja, 1 lyžička vegety, 3 strúčiky cesnaku), 2 lyžice nadrobno posekanej zelenej petržlenovej vňate.
Bezvaječnú cestovinu uvaríme vo vriacej osolenej vode, scedíme a necháme dobre odkvapkať. Karfiol očistíme a umyjeme, potom ho vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme. Vyberieme ho a necháme odkvapkať. Do misy vhodnej na premiešanie surovín vložíme odkvapkanú cestovinu, uvarený karfiol rozobratý na ružičky, postrúhaný syr tofu, prelejeme zálievkou, ktorú sme si pripravili z vody, rastlinného oleja, vegety a roztretého cesnaku. Nakoniec posypeme nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Zľahka všetko premiešame a vložíme do ohňovzdornej misy, ktorú sme jemne vytreli rastlinným 48 olejom. Takto pripravené vložíme do vyhriatej rúry a zapečieme. Podávame s rôznymi druhmi zeleninových šalátov, ktoré sa hodia k hlavnej rastlinnej skupine.