Cesnaková omáčka
40 g rastlinného oleja, 50 g hladkej múky, soľ, voda. cesnak
Pripravíme bledú zápražku z rastlinného oleja, hladkej múky a soli podľa potreby. Zalejeme ju studenou vodou a povaríme za občasného miešania, aby nám omáčka neprihorela. Nakoniec pridáme podľa chuti rozotretý cesnak. Cesnaková omáčka sa môže podávať so zemiakmi alebo s rôznymi druhmi bezvaječných cestovín.
Majonéza kokosová
2 šálky vody, 1/2 šálky kokosovej múčky, 2 šálky škrobovej múčky , štipku soli.
uroviny asi 1 minútu mixujeme, potom 3-5 minút za stáleho miešania varíme. Túto majonézu je možné používať na obilniny alebo dezerty. Ak sa prichutí citrónom, kyslými uhorkami získame obmenu tatárskej omáčky. Samozrejme dá sa urobiť majonéza aj z tofu- rozmixovať s troškou vody a pomaly postupne prikvapkávať olej a dochutiť podľa vlastného želania.
Mrkvový šalát
400 g karotky, rastlinný olej, pár kvapiek octu, na špic noža umelého sladidla, nadrobno posekaná čerstvá pažítka.
Umytú karotku očistíme a najemno postrúhame. Pokvapkáme rastlinným olejom, niekoľkými kvapkami octu, troškou umelého sladidla (závisí od sladkosti karotky) a posypeme nadrobno posekanou čerstvou pažítkou. Všetko zľahka premiešame a necháme hodinu odstáť.
Šalát z kyslej kapusty
500 g kyslej kapusty, 1 cibuľa, olej, mletá červená paprika.
K nakrájanej kapuste pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu, posypeme mletou červenou paprikou, polejeme olejom a dobre premiešame.
Šalát z pekinskej kapusty
500 g pekinskej kapusty, 3 mrkvy, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja (slnečnicového alebo olivového), citrón. šťava, sladidlo, mleté čierne korenie, soľ.
Pekinskú kapustu nakrájame na tenké rezance. Cibuľu nakrájame na kolieska, mrkvu umyjeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme olej, ocot, soľ a okoreníme. Podľa chuti osladíme. Všetko dobre premiešame a necháme odstáť na chladnom mieste asi 1 hodinu.
Uhorkový šalát
400 g šalátových uhoriek, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 1 strúčik cesnaku, umelé sladidlo, ocot, nadrobno posekaný čerstvý kôpor.
Šalátové uhorky umyjeme, očistíme a postrúhame na kolieska. Vložíme do misy na prípravu šalátu a pridáme podľa vlastnej chuti soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, rozotretý strúčik cesnaku, umelé sladidlo, ocot a nadrobno posekaný čerstvý kôpor. Zľahka premiešame a necháme odstáť aspoň 1 hodinu, aby uhorky pustili vlastnú šťavu.