12523130Bola som na výlete v Prahe a na spiatočnej ceste domov sme sa zastavili v jednej reštaurácii, kde sme si chceli dať ľahký obed. Upútalo nás rizoto, tak sme neodolali. Bolo výborné a tak som sa rozhodla si ho doma vyskúšať podľa vlastných znalostí a veru bolo takmer rovnaké :-)

Čo potrebujete:
1 hrnček ryža arborio
zeleninový vývar
1 malá cibuľa
3 strúčiky cesnaku
soľ, mleté čierne korenie
1 cuketa
1 zelená paprika
3 paradajky alebo paradajky v konzerve
olivový olej
bazalka

Na oleji opečte pokrájanú nadrobno cibuľu a cesnak nakrájaný na plátky. Pridajte suchú ryžu, opražte nachvíľku a podlejte troškou vývaru. Miešajte priebežne a dolievajte vývar, keď sa odparí. Osoľte, okoreňte. V horúcej vode sparte paradajky, ošúpte ich, pokrájajte na kocky a pridajte do rizota, pokrájajte nadrobno aj papriku a pridajte tiež do rizota. Varte s podlievaním vývaru až do skoromäkka ryže. Pokrájajte na malé kocky cuketu a pridajte do rizota. Dovarte, aby bola ryža akurát mäkká. Môžete pridať ešte posekanú bazalku. Ak chcete zachovať delenú stravu, rizoto podávajte bez syra, ináč si ho môžete ochutiť parmezánovými hoblinkami.