Keď som ochutnala prvý raz tieto sezamové kocky, zamilovala som si ich. Tahini som moc neobľubovala, príde mi príkre, horkasté, ale keď som ho zakomponovala do tohto receptu, tak som zmenila názor. Priznám sa, som labužník a koláčiky si rada pripravujem. Tento budete mať hotový za 10 minút aj s upratovaním :-)
Sézam je bohatý na železo, vápnik, horčík, fosfor, obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, nenasýtené mastné kyseliny, karotény. Podporuje pamäť, pôsobí antidepresívne, odporúča sa na liečbu osteoporózy, artritídy, pri vyčerpaní, zlepšuje imunitu a metabolizmus, pôsobí priaznivo na pokožku, oči, nechty a vlasy.
Čo potrebujete:
200 g lúpaný biely sezam
4 PL tahini
4 PL javorový sirup
1 PL raw kakaový prášok
Sézam pomelieme na múku (ja mám nádstavec na mletie kávy, ale môžete aj v shakeri). V nádobe vymiešame mletý sézam, tahini a javorový sirup. Pripravíme si formu, do ktorej dáme koláčik. Nebude toho veľa, stačí kľudne nejaká nízka nádoba o rozmeroch 30x10cm. Vystlite ju potravinárskou fóliou. 2/3 zmesi dajte do nádoby, nerovnomerne ju porozkladajte. Do zvyšku pridajte 1PL kakaového prášku, premiešajte a doplňte do misky. Popritláčajte lopatkou a dajte na aspoň hodinku do chladničky. Nakrájajte na malé kocky a môžete konzumovať.
Môj tip: namiesto tahini skúste dať do koláčika arašidové maslo, bude to zase zaujímavá zmena :-)
Inšpirácia: http://zivotjezmena.sk/sezamova-chalva