Chlapi majú síce mlsné jezyky na sladké, ale ak si majú vybrať, väčšinou určite siahnu po niečom slanom a hlavne, kde je mäso. K príležitosti menín môjho manžela som mu pripravila slanú tortu. Bral si ju na chatu, kde išiel s priateľmi oslavovať viacerých oslávencov a mala veľký úspech.
Čo budete potrebovať: 3 sendvičové chleby (2 tmavé a 1 svetlý), rôzne pomazánky (ja som použila 2 kelímky nátierky s pažítkou, 3 klasik), 1 majolenka, 2 črievka syra, 30dg šunkovej salámy, 20dg suchej salámy (vysočina), 40dg tvrdého syra, 5 vajec uvarených natvrdo, 5 strúčkov cesnaku, rôzne druhy zeleniny, sušená petržlenová vňať, kečup
Pripravíme si vhodnú tácku, ktorú obalíme do potravinárskej fólie. Na spodok naukladáme prvú vrstvu sendvičového chleba. Mne vyšlo 4×2 ks.
Sendviče natrieme napr. pažítkovou nátierkou. Dobre priliepame aj spoje, aby nám torta držala pokope.
Na nátierku poukladáme vrstvu šunky.
Šunku zakryjeme ďalšou vrstvou tmavého sendviča, predtým ale spodnú časť, ktorá sa dotýka šunky, natrieme pažítkovou nátierkou, aby vrstvy dobre spolu držali. Na tmavý sendvič zvrchu nanesieme napr. syr v črievku.
Na syrovú nátierku poukladáme kolieska suchej salámy. Salámou nešetrite.
Znovu prekryte, tentoraz bielym sendvičovým chlebom a nezabudnite ho znovu natrieť zo spodu zvyšným syrom v črievku. Pripravte si syrovú pomazánku (2 kelímky natur pomazánky, 5 strúčkov cesnaku, 20dg tvrdého nastrúhaného syra). Rozotrite časť z nej na svetlý sendvič. Na nátierku poukladajte vajíčka pokrájané na kolieska.
Vajíčka znovu zakryte svetlým sendvičom a znovu ho zo spodu natrite zvyškom syrovej nátierky. Na vrchnú stranu naneste ďalšiu nátierku, napr. natur a pokvapkajte kečupom a posypte petržlenovou vňaťou. Na nátierku naukladajte znovu šunku alebo čokoľvek iné a zakryte poslednou vrstvou tmavého sendviča.
Máte už hotovú celú tortu, už ju musíte len dozdobiť. Ak máte zvyšky rôznych nátierok, tak ich zmiešajte dokopy, ja som tak pridala ešte 1 majolenku a celou som potrela vrch aj boky torty. Zvyšný tvrdý syr nastrúhajte a oblepte ním boky a vrch torty.
Teraz už stačí len tortu ozdobiť. Ja som spodnú časť obložila čínskou kapustou a vrch som ozdobila suchou salámou, reďkovkami, kokteilovými paradajkami, paprikou a uhorkou.
Tortu je dobré dať na pár hodín do chladu. A môžete podávať.